Obama’nın Suriye Çıkmazı


ABD Başkanı Barac Obama şu sıralar oldukça sıkıntılı… Zira Rusya ile yüksek rekabet içine girdiği Suriye’de belirsizlik, ilk günlerde olduğundan daha güçlü. Bir başka ifade ile artık Suriye’de ABD’nin keyif duyacağından daha çok Rusya’nın istedikleri gerçeklieşiyor gibi…
Başkan Suriye iç savaşının başladığı 2011 baharında, güçlü biçimde muhalif yapılara desteğini ifade ediyordu. Esad’ın derhal gitmesi gerektiğini, Suriye halkının da “kendi geleceğini tayin” edeceğini belirtiyordu. 
Ancak özellikle Rusya’nın 2015’te müdahil olduktan sonra  renk değiştiren iç savaşta, gelinen süreç dengeleri de adeta alt üst etti. 
Putin’in verdiği destek, gücünü kaybeden ve mevzi gerisine saklanan Esad’ı bir anda cesaretlendirdi. Lazkiye hattına kurulan Rus üsleri, Suriye Arap Ordusu’nun (SAA) Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) karşısında ilerlemesini sağladı. 
Obama’nın muhalifler eliyle Suriye’de ipleri dizginlemeyi umduğu süreçte Esad, 2016 başına gelindiğinde, arkasına aldığı Rus desteği ile otoritesini yeniden kurma aşamasında önemli bir aşama katetti. 
(Devamı Gelecek)    

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir