Kuvvet komutanları böyle ‘rehin’ alındı


15 Temmuz Darbe girişimi sırasında, TSK’nın komuta kademesi, ya darbe girişimine destek verdi, ya da cuntacılar tarafından pasifize edildi. Ancak her iki seçenekte de komutanların ilk dakikalarda cuntacılara karşı net tavır alamadıkları açıkça görüldü. Bu, kimine göre “onlar da darbenin içindeydi” kimine göre “rüzgar tersine dönünce saf değiştirdiler” yorumlarına neden oldu. İşte cuntacıların neredeyse kolkola girip, girişimin merkezi Akıncılar Üssü’ne götürdüğü komutanların o gece yaşadıkları: 

Kuvvet komutanları
Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar
FİDAN’LA GÖRÜŞTÜKTEN SONRA KAPISI ÇALINDI

Akar’ın cuntacılarca alıkonmasında soru işaretleri çok fazla… Akar’ın 26 Temmuz’da savcılığa verdiği ifadede yer alan anlatımlar da bu soruları yanıtlamış değil.
Karargahtaki hikaye MİT’ten haber alınmasıyla başlıyor.
TSK, MİT’in açıklamaları, Akar’ın tanık olarak, yaverliğini yapan cuntacı Yarbay Levent Türkkan’ın ise sanık olarak verdiği ifadelere göre Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar 15 Temmuz gecesi Genelkurmay’daydı. MİT, darbe girişimini saat 16.00’da TSK’ya bildirdi.
O anlara ilişkin TSK’nın 19 Temmuz’da yaptığı açıklamada, “15 Temmuz 2016 Cuma günü saat 16:00 sularında Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından verilen bilgi, Genelkurmay Karargahında; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Gnkur. II’nci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in katılımıyla değerlendirilmiştir” ifadelerine yer verdi. Açıklamada bilginin alınmasıyla tedbir olarak tüm hava sahasının cuntacılara kapatılması, gerekli önlemlerin alınması için tüm birliklere bilgi ve gerekli talimatların verildiği belirtiliyordu.
Yakalanan Cuntacı Yaver Türkkan’ın ifadelerine göre MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Akar’ı ziyaret ettikten 1 saat sonra Özel Kuvvetlerden 20 civarında tam teçhizatlı asker karargâha girdi.
Genelkurmay Başkanı Danışmanı Kurmay Albay Orhan Yıkılkan, Tümgeneral Mehmet Dişli de bu grup içindeydi.
Komutanın odasına ilk kez Mehmet Dişli girdi.
Dişli, komutanın kapısını çalıp odaya girdi. 5 dakika odada kaldıktan sonra kapıda bekleyen cuntacı askerlere, ‘ortada… girin…’ dedi. İçeriye yaver Türkkan, Yüzbaşı Serdar Tekin, Başçavuş Abdullah, Özel Kalem Müdürü Albay Ramazan, Orhan Yıkılkan girdi. Böylece Akar rehin alınmış oldu. 

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal
TÜM KOMUTA DÜĞÜNDE KAÇIRILDI!

Böyle bir ortamda darbenin yaşandığı 15 Temmuz saat 22.00 ıralarında hava kuvvetlerinin tüm komuta kademesi İstanbul’da bir düğünde toplandı. Düğün Eskişehir’de bulunan ve Hava Kuvvetleri’nin tüm vurucu güçlerinin komutanı Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral İlhan Şanver’in kızının düğünüydü.
Başta Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal olmak üzere tüm havacı generaller ve üst düzey komutanların katıldığı düğünden Ünal başta olmak üzere tüm komuta heyeti helikoptere alınarak kaçırıldı.
Kara Kuvvutleri Komutanı Salih Zeki Çolak
GENELKURMAY’DA AKARLA BİRLİKTEYDİ
Aynı gece Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar, 15 Temmuz saat 21.00’de Genelkurmay Başkanı Emir Subayı Yarbay Levent Türkkan tarafından karargâha davet edildikten sonra rehin alındı. İddiaya göre Çolak ve Uyar karargâha geldiklerinde derdest edilmeye çalışıldı. Çolak’ın koruması Kıdemli Başçavuş Bülent Aydın, engel olmaya çalışınca öldürüldü. Kara Kuvvetleri Komutanı Koruma Müdürü Yüzbaşı Burak Akın da yaralandı. Arbedenin ardından Akar ve Uyar kelepçelenip helikopterle Akıncı Üssü’ne götürüldü. Komutanlar bir odada elleri̇ ve gözleri̇ bağlı tutuldu. Çolak ve Uyar 16 Temmuz saat 15.30’da operasyonla kurtarıldı.

Deniz kuvvetleri komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu
O DA DÜĞÜNDE ÖĞRENDİ

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu 15 Temmuz Cuma günü öğle saatlerinde Heybeliada Deniz Lisesi’nde son sınıfların mezuniyet törenine katıldı. 20.00’dan sonra eşiyle Yeşilköy’deki Çınar Oteli’nde akrabasının düğününe gitti. İddiaya göre darbe girişiminden düğündeyken haberdar oldu. Düğünden, yanında korumaları olmadan sadece emir subayı ile astsubay olan şoförünü alarak ayrıldı. Anlatılanlara göre bu saatten sonra güvenlik nedeniyle aracıyla İstanbul sokaklarında dolaştı. Saat 10.30 gibi de Cumhurbaşkanı ve o sırada Genelkurmay Başkanlığına vekâlet eden 1. Ordu Komutanının bulunduğu İstanbul havaalanına gitti.
Hava yolunun güvenli olmaması nedeniyle daha sonra kara yoluyla Ankara’ya döndü. HABERYİRMİ/ÖZEL

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir