ABD Mare’ye girdi, Ahrar ÖSO bayrağı yaktı


Foto arşiv

Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında Türkiye ve YPG ile birlikte hareket eden ABD özel harekat birlikleri Suriye kuzeyinde Halep’e bağlı Azez’in Mare köyüne girdi. Gelişme muhaliflerde büyük tepkiye neden olurken, Özgür Suriye Ordusu‘yla birlikte (ÖSO) hareket eden Ahrar el Şam’a (Ahraruş Şam-Ahrar Sham) bağlı savaşçılar Azez’de ÖSO bayrağı yaktı. 
Savaşçılar, ABD’nin hazırladığı bayrağı istemediklerini ve ABD’nin paralı askeri olmayacaklarını belirterek protesto etti.
Protesto, Ahrar el Şam grubunu resmi olarak bağlamadığı gibi, bölgedeki ABD askerlerine yönelik fiili bir eylem anlamına  da gelmiyor.
ABD askerleri daha önce de Cerablus’a girmiş, muhalif gruplara, Türkiye yerine kendileriyle çalışma teklifinde bulunmuştu. ÖSO’ya bağlı Ahrar El Şarkiyye, Mare Devrimcileri, Sukur
Cebel ve Suvvar Tel Rıfat grubu ABD askerlerinin Fırat Kalkanı operasyonunda
yer alması nedeniyle operasyondan çekilmişlerdi.

Bazı grupların bu teklife sıcak baktığı belirtilirken, bağımsız analistlere göre ABD, bu planla muhalif grupları YPG ile paralel hareket etmeye zorluyor. Muhalifler ABD’yi, operasyonu baltalamakla suçluyor.
Suriye kuzeyinde Halep’e bağlı olan Azez ilçesine bağlı Mare köyü muhaliflerin denetiminde bulunuyor. Mare‘ye sınır Tel Rifat kasabası ise PKK’nın Suriye uzantısı YPG kontrolünde.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir