Ahrar’dan “TSK, ABD ve DAEŞ” fetvası


Ahrar el Şam fetvası
Suriye’de rejime karşı savaşan Ahrar el Şam (ya da diğer ifadesiyle Ahrar uş-Şam) “Şeriat Meclisi” yeni bir fetva yayınladı. Suriye’de rejime karşı savaşan grupların en büyüklerinden biri olan Ahrar el Şam’ın, Şer’i Meclisi, yayınladığı fetvada “Türkiye ile birlikte DAEŞ’e karşı oparasyona katılmanın ve TSK’dan yardım almağın caiz olduğu” hüktmüne yer verdi. 
Fetvada, Suriye’de Türkiye ile işbirliği yapılabileceğini, DAEŞ’e karşı diğer güçlerle (Türkiye, ABD ve diğer gruplar) operasyonlara girilebileceği belirtilerek, bu eylemlerin Şer’en (İslam’a göre) caiz olduğu (yapılmasında sakınca olmadığı) ifadelerine yer veriliyor.
FIRAT KALKANI’NA KATILACAK
Örgüt, 2011 yılında Halep’te Beşşar Esed yönetimine karşı savaşmak için kurulmuştu. İdlib merkezli olarak bilinen grup, Sünni ve Selefi savaşçılardan oluşuyor. Grup, ÖSO ile arasında yakın ilişki olmasına rağmen operasyonel ayrılık içindeydi.
TSK ile Fırat Kalkanı operasyonuna Şam Kolordusu, Şam Cephesi, Nureddin Zengi Hareketi, Mücahitler Ordusu, Cebel Dağı Şahinleri Tugayı, Sultan Murad Tümeni ve Hamza Tugayları gibi sayıları  bin 500 – 2000 savaşçının katıldığı gruplar katılırken, Ahrar el Şam ve Ceyş’ül İslam (İslam Ordusu) gibi gruplar şu ana kadar bu ittifaka dahil değildi. 
Ağırlıklı olarak İdlib’te bulunan örgütün aldığı yeni kararı, örgütün Halep’te IŞİD’e karşı Türkiye ÖSO ve ABD safında operasyonlara katılacağı anlamına da geliyor.
ABD’YE “SICAK” MESAJ
Şu ana kadar IŞİD ve Nusra’yı “terör örgütü” kabul eden ABD, bu iki grup hakkında “temkinli” bir yaklaşımda bulunmakla birlikte IŞİD ve Nusra’dan ayrı tutmaya devam ediyordu. Örgütün aldığı “fetva” ile koalisyonun Aharar el Şam’a bakışının nasıl olacağı merakla bekleniyor. Haberyirmi
  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir