Süriye’nin kaderi: Güçlü olan katlediyor


Şam Cephesi

Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında TSK‘nın desteklediği Özgür Suriye Ordusu‘na (ÖSO) bağlı Şam Cephesi‘nin ele geçirdiği bölgelerde “insanlık suçu” işlediğine dair yeni görüntüler ortaya çıktı. 
Kilis Elbeyli‘nin karşısında bulunan ve sınıra 15 kilometre kadar mesafede bulunan Tal Ar Garbhi köyü civarında yaşanan çatışmalara ait olduğu değerlendirilen görüntülerde bombardımanda yaralanmış IŞİD militanı, önce tekmeleniyor, ardından ağır yaralı adam otomatik silahla onlarca kez ateş edilerek öldürülüyor. Bununla yetinmeyen Şam Cephesi militanları, öldürdükleri adamın cesedini saçlarından tutarak sürüklüyor.
TSK ve ABD‘ye bağlı savaş uçakları dün Halep kuzeyinde Türkiye Kilis sınırına yakın Tal Ar Garbhi (Batı) ve Tal Ar Shargi (Doğu) köylerine hava saldırısı düzenledi. Saldırıda bazı hedefler bombalanırken, IŞİD kontrolündeki “Biariq el-Nasr” bölgesi de yoğun hava saldırısına uğradı, bazı IŞİD savaşçılarının ağır yaralandığı görüldü. 
İNSANLIK SUÇU

Saldırı sonrasında bölgeye giren ÖSO’ya bağlı Şam Cephesi köyü ele geçirdi. Ancak, daha önce IŞİD’in benzer eylemleri için “vahşet“, “islam dışı” tanımlaması yapan ÖSO savaşçılarının, girdikleri bölgede bu kez kendilerinin benzer eylemlerde bulunmaları dikkat çekti. Görüntülerde, bombalama sonrasında yaralananları insanlık dışı yöntemlerle öldüren militanların, vahşet sonrasında “tekbir” getirip kutlama yaptıkları da kameralara yansıyor. 
Benzer eylemler,  La Haye Sözleşmesi ve onun yönetmelikleri, 1949 tarihli Cenevre Sözleşmeleri ve onların 1977 tarihli protokolleri de dahil olmak üzere pek çok uluslararası insancıl hukuk sözleşmesine aykırılık teşkil ediyor. 
GÜNCELLEME: Video görüntülerinin yayınlanması sonrasında 29 Eylül’de IŞİD, Tal Ar Garbhi (Batı) ve Tal Ar Shargi (Doğu) köylerini yeniden kontrol altına aldı. Bölgede çatışmalar sürüyor. Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir