ANALİZ: “Yalnız” sosyalistler, neden 5 çocuk istiyor


Türkiye’de değişen toplumsal roller, toplumsal psikolojiye yansıyor.

ANALİZ – Geleneksel Osmanlı ve Türk mirasını reddeden ve geniş aile yapısına yıllardır sırt dönerek tek çocuklu ya da çocuksuz “çekirdek aile” yaşantısını benimseyen Türk sosyalistler, ilginç biçimde “Sosyalistler 5 çocuk yapın” kampanyası başlattı.
Sosyalistlerce sosyal medya sitesi Twitter üzerinde açılan #Sosyalistler5ÇocukYapın tagı (başlığı), 4 Ekim günü sitede “en çok konuşulan başlıklar listesinde” (Trend Topik) yer aldı. Taga yazılan mesajlar ise sosyalistlerin zaman içinde Müslümanlardan “rol çalarak”, yaşadıkları değişimi gözler önüne seriyor. İşte o mesajlardan bazıları:

 37 dk.

Ben sosyalistim. Allah izin verirse karım olacak kişiyle en az 7 çocuk yapmak istiyorum☺️sosyalist bu çocuklar ✌️
 47 dk.

45 sene bekar gezdim. Sırf sosyalistlere destek olayım diye tezelden evlenip 5 çocuk yapmazsam adam demesinler.

 3 sa.

galiba üremek lazım

 4 sa.

kürtler de 8 çocuk yapsın. iktidar bizim olsun 🙂



NEDEN ÇOCUK İSTİYORLAR
Sosyolojik araştırmalar, gelir düzeyi ve kent yaşamına adaptasyonun, yalnızlaşma eğilimiyle direk ilgili olduğunu gösteriyor. Bu alanda yazılmış tezler, (Okumak için tıklayın) yalnız yaşayanların büyük çoğunlukla daha yüksek gelir düzeyine sahip “modern”, “elitist” ya da “marjinal” yönlerine vurgu yapıyor.
Cumhuriyet dönemi boyunca bürokrasi, siyaset ve diğer alanlarda “Türkiye’nin egemen gücü” olan sosyalist, laik ve Kemalist gruplar, İslami tandanslı bir söylemle yönetime gelen AK Parti iktidarında bu güçlerinin bir bölümünü yitirdi. 
Yerlerini yeni ve “İslamcı elitist zümreye” bırakan “eski egemenler”, artık ülkede daha az alanda söz sahibi ve daha az kazanıyorlar. 
Siyasal yorumculara göre “egemen ve maddi tekellerini” kaybeden gruplar, bu yer değişikliğinin yarattığı rahatsızlığı da yaşıyor. 
Sosyalistlerin daha fazla çocuk sahibi olma eğiliminin altında ise “İslamcı siyasal çoğunluk” karşısındaki hissedilen psikolojik baskı ile yıllardır edindikleri imtiyazi kaybetme endişesi yatıyor.
Kısaca sosyalistler, laik Türkiye’nin “İslamcı bir hilafete” doğru kayma riskine karşı, kurutuluşu “çoğalmakta” bulmuşa benziyor. 
Bu düşüncenin son somut yansıması ise #Sosyalistler5ÇocukYapın tagıyla kendini gösteriyor. Sosyalislerin yaşadığı içsel ve dışsal “çoğunluk baskısını” çocuk doğurarak çözüp çözmeyeceğini ise zaman gösterecek. Haber Yirmi. 

GİZLEDİKLERİ GERÇEĞİ, ARTIK SAKLAYAMIYORLAR: Aslında bugün “en az 5 çocuk olması gerektiğini” savunanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “en az 3 çocuk yapın” tavsiyesinin “en şiddetli alaycısı ve karşı çıkanları” arasındaydı. Erdoğan, Türkiye’nin azalan nüfus artış hızının devam etmesi halinde, ülke nüfusunun azalacağını belirterek, bu öneriyi dile getirirken, yıllardır uygulanan “Doğum kontrol uygulamalarının” da Batı tarafından bilinçli olarak dayatılan “nüfus oyunu” olduğunu savunuyordu. Elbette, bu söyleme karşı çıkan kemalist ve sosyalistler de “azalan nüfusa karşı çok cocuk yapmanın gerekliliği gerçeğini” biliyordu. Ancak buna karşın “çok cocuk” tezine karşı çıkmalarının asıl nedeni, bu “tavsiyenin” sadece “İslamcılar tarafından uygulanacağını” bilmeleriydi. Kendi karşı duruşlarını ise “Modern, elitist maskenin” ardına geçerek dillendirdiler. Oysa, “Üreyememe” sorununun farkında olarak aslında hep “çoğalmak” istediler. Nihayet, artık “gerçeğin modernlik ya da elitistlikle ilgisinin bulunmadığını” itiraf edercesine, kendilerini ifade eden aynı kesimler, şimdi “azalan varlıklarıyla” adeta “varoluş mücadelesi” verdiklerinin farkına varabildiler. “Şimdi çoğalma vakti” diyerek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir