CANLI: Musul operasyonunda son durum


Musulda son durum 

Musul’da son durum: Irak ordu güçlerinin, IŞİD’in başkenti konumundaki Musul (Ninova’yı) ele geçirmek için ilki 24 Mart’ta ardından 17 Ekim’de başlattığı Musul’a yönelik saldırı sürüyor. 
Peşmerge, Irak ordu güçleri, Şii milislerin katıldığı ve ABD unsurlarının desteklediği saldırılarda kritik bir sürece girildi. 31 Ekim’de 3 koldan genişletilen saldırıda, çatışmalar Musul’un iç mahallelerine ulaştı. Haberyirmi, 17 Ekim’den itibaren yaşanan Musul savaşını gün gün saat saat sizlere canlı sunumla aktarıyor. İşte ilk gününden bu güne kadar Musul’daki sıcak gelişmeler.

MUSUL SALDIRISI 24 MART 2016’DA BAŞLADI
24 MART: Musul kırsalındaki ilk saldırılar 24 Mart 2016‘da başladı. Irak Savunma Bakanı Halit el-Ubeydi, saldırıya “Fetih Operasyonu” adını verdiklerini duyurdu.
25 MART: Irak Ordusu’nun Musul’un güneyindeki Mahmur’da üç köyü ele geçirdi. Ancak yavaş ilerleme kaydetti. 

16 EKİM: Saat 23.50: Operasyon ABD’nin topçu birliklerinin top atışlarıyla başladı. Uçaklar IŞİD hedeflerini vurdu. Sivil yerleşim yerleri de isabet aldı.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) bu saldırıya yanıt olarak kentin etrafındaki alanlara hendekler kazarak oluşturduğu savunma hattıyla direnecek. Bu hendeklerde yakılan petrol ise uçakların görüşünü kapatmayı amaçlıyor.

17 EKİM: HAVADAN KARADAN KONVANSİYONEL SALDIRI BAŞLADI
Saat 9.40: Irak başbakanı Haydar el-İbadi, resmi devlet televizyonu El Irakiye’de yaptığı açıklamada, Musul’u IŞİD’den kurtarma operasyonunun başladığını duyurdu. İbadi, harekatın gece saat 01.40 itibariyle başladığınıve Musul kentine girecek güçlerin yalnızca Irak ordusu ile polisi olacağını belirtti. Musul’a hakim en yakın dağlardan biri olan Zertik Dağı’nın eteğindeki köylere top atışı yapıldığı öğrenildi. Musul üzerinde keşif uçuşları yapılıyor.
Musul’a yönelik saldırıyı Irak ordusu yönetiyor. Peşmerge ve Şii milisler saldırının yan unsurlarını oluşturuyor. ABD topçu birlikleri karadan atışlarla kente saldırırken, aynı zamanda savaş uçakları da kente “halı bombardıman” yapıyor.
Musul’a bir çok cepheden top ataşları yapılırken, Hazır cephesinden ilerleyen Peşmerge güçlerine IŞİD bomba yüklü araçlarla saldırdı. Operasyona karadan katılan Peşmerge güçleri üs olarak Zertek Dağı, Başika ve Hazır cephelerini kullanırken, Irak ordusunun ise operasyonun koordinasyonunu Geyyare Havaalanında yürüttüğü öğrenildi.

Irak’ta son durum: Musul harita. Sarı Peşmerge Kırımızı Irak ordusu Siyah IŞİD Kente yönelik operasyonlarda Peşmerge Musul’un kuzey ve kuzey doğusu ve doğusundan saldırıyor. 

Saat 10.30: Irak ordusu ise güneys bölümünde Şirkat yönünden Musul’a saldırıyor.
Peşmerge güçlerinin Musul doğusundaki Basakhira, Tarjala, Basgirdan, Sheikh Amir, Karbali, Badanay Gawra and Badanay Bichuk köylerini ele geçirdiği bildirildi.

Saat 11.00: Musul doğusunda Peşmerge güçlerinin ele geçirdiği köy sayısı 9 oldu.
IŞİD hava saldırılarını, hendeklere döktüğü petrolü yakarak engellemeye çalışıyor. Çıkan dumanlar siyah bulut oluşturdu.

KOALİSYON KOMUTANI TOWNSEND: ZORLU BİR SAVAŞ OLABİLİR
Musul operasyonu devam ederken IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon komutanı Korgeneral Stephen Townsend, operasyonun uzun bir zaman sürebileceğini belirterek savaşın “uzun ve zorlu” bir savaş olacağını söyledi. Stephen Townsend, yaptığı açıklamada “Irak’ın ikinci büyük kentini kurtarma operasyonu, muhtemelen haftalarca sürerek, belki daha uzun bir süre. Bu uzun ve zorlu bir savaş olabilir ancak Iraklılar buna hazır ve bizler yanlarında olacağız” dedi.
TÜRKİYE’NİN EĞİTTİĞİ HAŞDİ VATANİ DE KATILIYOR
Reuters’ın Türk askeri kaynaklardan edindiği bilgiye göre Musul operasyonuna Başika’da TSK tarafından eğitilen yaklaşık 3 bin askerin yarısı yani bin 500 savaşçı katılıyor. Musul eski valisi Nuceyfi’nin başında bulunduğu bu güçler “Ninova’nın Bekçileri” adını almıştı.
HRİSTİYAN GÜÇLER DE OPERASYON DA
Askeri kaynaklar, Türkiye’nin eğittiği yerel güçlerin sadece Sünni olduğunun iddia edildiğini ancak bunun doğru olmadığını belirtirken, bu güçler içinde Şii, Türkmen, Yezidi, Müslüman, Arap ve Hıristiyan gibi mezhepsel ve etnik bütün unsurların bulunduğunu vurguladı.
20 BİN KİŞİ İLE SALDIRIYORLAR
Operasyona bölgede eğitilen 12 bin yerel gücün yarısının yani 6 bin’inin katıldığını aktaran aynı kaynaklar, kalan 6 bin savaşçının daha sonra ihtiyaca göre ve “temizlik” çalışmaları için
sahaya gireceğini bildirdi. (Reuters)
Operasyona toplam Peşmerge ve Irak ordu güçlerinden 20 bin kişilik ordu birliğinin katıldığı öğrenildi. IŞİD’in Musul’da ise 5 bin kişilik savaşçı ordusu olduğu tahmin ediliyor.
TSK’DAN SINIRA SEVKİYAT
Türkiye’nin Irak sınırında bulunan Şırnak’ın Silopi ilçesindeki sınır birliklerine dün gece saatlerinde Musul operasyonun başlamasıyla birlikte çok sayıda askeri araç sevkiyatı yapıldı. (İHA)
IŞİD BOMBALI ARAÇLA SALDIRDI
Saat 13.00: Birleşik güçlerin (Irak ordusu-Peşmerge-Şii misiller-ABD) Musul operasyonu sürerken, IŞİD Musul doğusundaki Bertalla bölgesinde Peşmergeye bombalı araç saldırısı düzenledi. Saldırıda çok sayıda Peşmerge’nin öldüğü ve yaralandığı öğrenilirken bilanço henüz netleşmedi.

ERDOĞAN: OPERASYON’DA OLACAĞIZ: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Hukuk Kongresi’nde konuştu. ürkiye’nin Musul operasyonunda da, masada da bulunacağını belirterek, Türkiye’nin katılmadığı bir Musul operasyonundan doğabilecek sonuçlarından sorumlu olmadığını dile getirdi.

MUSUL’DA SEFERBERLİK: Birleşik güçlerin saldırısı altındaki Musul’da tüm camilerden selalar okunmaya başlandı. IŞİD kontrolündeki kentte sabah saatlerinden itibaren camilerden anonslar geçiliyor. İmamların camilerden yaptığı anonslarda “Eli silah tutan tüm erkeklerin cihada katılması” isteniyor.

Saat 13.22: IŞİD’e yakınlığıyla bilinen AMAK Haber Ajansı, şu ana kadar 6 bombalı saldırının düzenlendiğini duyurdu.

EN BÜYÜK İNSANLIK DRAMI YAŞANABİLİR
Saat: 13.23: BM, Musul’daki durumun “dünyanın en büyük insanlık trajedilerinden biri olabileceğini” duyurdu.
Saat 13.33: Barzani’ye bağlı Peşmergelerin üst düzey komutanlarından Shallaw, üst düzey Kosrat Ali IŞİD saldırısında yaralandı.
Saat 18.24: ABD hava destekli Musul operasyonda bu saat itibariyle Musul’un doğusundaki durum şöyle;

18 EKİM: IŞİD, İLK GÜN AÇIKLAMASI: 11 ZIRHLI İMHA EDİLDİ, 12 BOMBALI SALDIRI DÜZENLENDİ

Saat 9.40: IŞİD, 16 Ekim’de başlayan ve 17 Ekim’de resmen duyurulan Musul’a yönelik operasyonda savunma raporu yayınladı. O rapora göre saldırıların başladığı ilk gün (17 Ekim’de) “Birleşik güçlerin”, hendeklerin kapatılması mevzilerin düzlenmesi için getirdiği 5 buldozer imha edildi. Operasyonlarda 3 tank, 1 Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT) 6 Humvee imha edildi.
IŞİD, saldırılarında 10 askerin öldürüldüğü 10’unun da yaralandığını duyurdu.
Açıklamada Peşmerge pozisyonlarına 12 bombalı araç saldırısı yapıldığı, Musul’a saldıran Peşmerge pozisyonlarına 112 roket fırlatıldığı bilgisi yer aldı.
Saat 11.58: IŞİD’in, Musul saldırısına karşılık olarak Samarra’ya bağlı Beyci petrol bölgesine saldırı başlattığı rapor edildi.
Saat 13.41: Irak Hava Kuvvetleri, Ninova (Musul) eyaleti üzerinde, 16 ilçeye havadan 17 milyondan fazla broşür bırakıldığını duyurdu.

19 EKİM: MAHMUR’DA ÜSTDÜZEY TOPLANTI
Saat 09.00: Irak ordusundaki üst düzey askeri komutanlar ve ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinden uzmanlar Musul’un güneyindeki Mahmur ilçesinde yer alan Ninova Ortak Operasyonlar Komutanlığı’nda bir araya geldi.Askeri helikopterlerle komutanlığa gelen askerler daha sonra Kayyara askeri hava üssüne geçti. Söz konusu toplantının detaylarına ilişkin konuşan Irak Savunma Bakanlığı’nda görevli General Selman Cevad, “Uluslararası koalisyon güçlerine bağlı askeri uzmanlar ile Musul’u kurtarma operasyonunun gidişatını ele aldık.” dedi.


BAŞİKA BOMBALANIYOR
Saat 13.50: Musul’un kuzeydoğu bölgesinde yer alan Başika kasabasının IŞİD’ten geri alınması için stratejik Zerdık Dağı’nda konuşlanan ABD’ye bağlı topçu birliği obüs atışlarıyla kasabayı vuruyor.
Söz konusu kasabanın geri alınması için Irak ordusuna bağlı askerlerin de Başika bölgesine çok sayıda zırhlı araçla sevkiyat yaptığı kaydedildi.
Uluslararası koalisyon güçlerinin de Başika kasabasındaki IŞİD hedeflerini zaman zaman bombaladığı aktarıldı.
Kasaba merkezinde herhangi bir hareketliliğinin görülmediği belirtildi.
Çoğunlukla Hristiyan ve Ezidilerin yaşadığı Başika kasabası Musul kent merkezinden 20 kilometre mesafede yer alıyor. Kırsalında da TSK üssü bulunuyor.

21 EKİM: IŞİD KERKÜK’E SALDIRIYOR
IŞİD savaşçıları eş zamanlı olarak Kerkük’e saldırı başlattı. Eş zamanlı başlayan saldırılarda ilk olarak bombalı araçlar kullanıldı. Kerkük merkezinin hemen güneyindeki Baba Gurgur bölgesine sızan IŞİD, Barzani’ye bağlı bazı devlet binalarının kontrolünü ele geçirdi. Dün gece yarısı başlayan saldırılar sabaha kadar sürdü. Bazı kaynaklara göre sızma operasyonu 50 IŞİD savaşçı tarafından gerçekleştirildi.Detaylar için tıklayın

22 EKİM: IŞİD BOMBALI ARAÇLA SALDIRDI
Saat 08.50: Irak ordusu Musul doğusundaki Bertalla bölgesini ele geçirdi. Kısa süre sonra da Hamdaniyebeldesini ele geçirip belediye binasına bayrak astı.
Saat 09.00: Musul kuzey doğusunda Omer Kabji bölgesinde Peşmerge birliklerine bombalı araç saldırısı düzenlendi. Saldırıda 8 peşmerge hayatını kaybetti.
Saat 10. 50: Peşmergelerin ele geçirdiği Musul doğusundaki Balavat köyü IŞİD kontrolüne girdi.
Saat 13.48: IŞİD, Musul doğusunda Irak ordusunun ele geçirdiği Hamdaniye beldesinin merkezini kontrol altına aldı. Irak ordusunun bölgede 9 askerini kaybettiği rapor edildi.

23 EKİM: PEŞMERGE BAŞİKAYI ALDI
Saat 08.48: Peşmerge Musul’un kuzeydoğusunda bulunan Başika kasabasına saldırı başlattı. Türkiye’nin “Haşdi Vatani” (Ninova Bekçileri) adlı grubu eğittiği bölgedeki üssü de kasabaya 15 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Başika günlerdir ABD’ye bağlı topçu birliğince karadan ve bombardımanla havadan vuruluyordu. Detaylar
Saat 14.19: Peşmerge kaynakları, Başika’da kontrolü sağladıklarını duyurdu.
Saat 20.00: IŞİD Anbar’ bağlı Rutba’yı ele geçirdi. Detaylar

24 EKİM: IRAK: TÜRKİYE OPERASYONDA YOK
Saat 11.20: Irak Müşterek Ordu Komutanlığı “Türkiye’nin Musul operasyonuna katıldığı (hava desteği) iddialarının doğru olmadığını duyurdu.

26 EKİM: MUSUL OPERASYONU HIZ KESTİ
Saat 09.53: Peşmerge Güçleri’nin Musul operasyonu kapsamında bu sabah Başika’ya bağlı Derk köyünü kontrol altına aldığı bildirildi. Musul Operasyonunun 10’uncu günü geride kaldı. Detaylar

27 EKİM: BATNAYA VE FAZİLYA PEŞMERGE KONTROLÜNDE
Saat 07.03: Musul Operasyonu 11. Gün: Peşmerge Güçleri Musul’un kuzey hattında Batnaya köyünü ele geçirdi.
Saat 09.53: Peşmerge güçleri, Fazilya merkezine girdiğini duyurdu.

Musulda son durum: Batnaya köyü, haritada adı bulunan (Musul kuzeyinde) Tel Keyf’in kuzeyinde yer alıyor. Fazilya da bölgenin doğusunda yer alıyor. 

28 EKİM: IRAK ORDUSU İLK HAFTA BİLANÇOSUNU AÇIKLADI
Musul operasyonun başladığı 17 Ekim’den bu yana Irak ordusu ile IŞİD arasında çıkan çatışmalarda 772 IŞİD mensubunun öldürüldüğü bildirildi.
Irak Ordusu Operasyonlar Komutanlığınca, Musul saldırısıyla bilgi verildi.
Buna göre, Irak ordusu ile IŞİD arasında 11 günde meydana gelen çatışmalarda 772 IŞİD savaşçısının öldürüldüğü, Musul kenti civarında yer alan 87 bölge ve köyde güvenlik güçlerince kontrolün yeniden sağlandığı belirtildi.
Açıklamada, 23 IŞİD’linin sağ olarak yakalandığı, 127 patlayıcı yüklü araç, 27 havan topu, 397 bomba, 5 patlayıcı yüklü motosiklet ve 40 mevzinin kullanılamaz hale getirildiği ifade edilerek, çok sayıda silah, mühimmat ve patlayıcı yapımında kullanılan maddenin de ele geçirildiği kaydedildi.


29 EKİM: ŞİİLER TELAFER’E OPERASYON BAŞLATTI
Irak’taki Şii Haşdi Şabi milis grubu, Irak’ta Musul’a bağlı Telafer ilçesinin ele geçirilmesi için günlerdir yaptığı yığınak sonrası, 29 Ekim’de ilçe merkezine saldırmaya başladı.
30 EKİM: Haşdi Şabi Sözcüsü Ahmed El Esadi Musul Telfar’de 10 köyün ele geçirildiğini duyurdu.

31 EKİM: IRAK ORDUSU KENT MERKEZİNE SALDIRIYOR
06.00: Irak ordusu, şii milisler ve “anti-terör birliklerinin” de yer aldığı güçlerle birlikte Musul kent merkezini ele geçirmeye yönelik 3 koldan saldırı başlattı. DETAYLAR
14.30: Musul Operasyonu son durum: Irak ordusu ve IŞİD arasında Musul kentinin girişindeki Gobcelil Mahallesi’nde yoğun çatışmalar yaşanıyor. DETAYLAR
17.29: Irak Ordusu Terörle Mücadele Birimi Başkanı Talip Kinani, Irak güvenlik güçlerinin Musul’u kurtarma operasyonunda büyük başarı sağladığını belirterek “Şu an Musul’un ilk mahallesine yaklaşıyoruz. Kente sadece 800 metre mesafedeyiz” dedi.
17.30:Irak ordusuna ait birliklerin bugün Musul kentinin Karama mahallesine girdikleri
bildirildi.

Musul son durum 

17.31: Obama Yönetiminin ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon nezdindeki Daimi Temsilcisi Brett McGurk, Irak güçlerinin Musul’a doğru ilerleyişini sürdürdüğünü bildirirken koalisyonun verdiği desteğinin altını çizdi. Brett McGurk, twitter hesabında attığı mesajda “Irak güçleri, bu sabah Musul’a doğru ilerleyişini sürdürdü. Bizim koalisyon, hava desteği, ekipman ve cephane ile kabiliyetlerini artırıyor” dedi.
23.42: Çatışmalar kentin doğu Mahallesi’ndeki Karama Sınırında şiddetlendi. Işid savaşçıları yollara kurdukları beton blok bariyerlerle Irak ordusunun ilerleyişini yavaşlatma çalışırken, güneyden saldıran unsurların ise kent merkezine 5 kilometre kadar yaklaştıkları öğrenildi. Yerel kaynaklar ordu güçlerinin kent merkezine giremediğini belirtiyor.

1 KASIM: MUSUL GİRİŞİNDEKİ İLK MAHALLE OBÜSLERLE VURULUYOR

Saat 12.28: Irak ordusuna bağlı “Altın Güç” olarak adlandırılan “antiterör timleri” Musul kent merkezinin doğu giriş kapısına 1 kilometre mesafede yer alan Kokceli Mahallesi’ne girdi.
Ordu güçleri ve IŞİD arasında dünden bu yana bölgede yoğun çatışmalar yaşanıyor. Orduya ait topçu birlikleri ise kısa bir süre önce alınan kent merkezine 30 kilometre mesafedeki Hamdaniye ilçesinden Kokceli Mahallesi’ni obüs atışlarıyla vuruyor.

MUSUL’DA SON DURUM: Irak Musul 1 Kasım son durum haritası. Saldırılar güneyden ve doğudan yapılıyor. Doğu yönlü saldırılar kentin dış mahallesine ulaştı. Kuzeyden de Şiilerin Telafer yönlü saldırıları artıyor. 

TELKEYF: Musul’un kuzeyinde yer alan, Hristiyanların yoğunlukta yaşadığı Telkeyf ilçesinin de geri alınması için dün Telskof cephesinden başlatılan operasyonun devam ettiği, ilçenin kuzey, doğu ve güney bölgesinden kuşatıldığı belirtiliyor.
BAŞİKA: Peşmerge güçleri 23 Ekim’den bu yana Hristiyan ve Ezidilerin çoğunlukta yaşadığı Başika kasabasını kuşatma altında tutmaya devam ediyor. Kasaba merkezine, IŞİD’in bombalı saldırı eylemcilerinin bulunması dolayısıyla henüz girilemedi.
TELAFER: İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi’ye bağlı birlikler de Musul’un güneyindeki Kayyara kasabasından, Türkmenlerin çoğunlukta olduğu Telafer ilçesini geri almak için harekete geçmişti ancak şu ana kadar birkaç köyün dışında herhangi bir kasaba veya önemli bir bölgeyi ele geçiremediler
MUSUL OPERASYONU SON DURUM: Irak ordusu ve Peşmerge güçleri tarafından yapılan yazılı açıklamalara göre, operasyonun başladığı 17 Ekim’den bu yana Musul’un güney, güneydoğu, doğu ve kuzeydoğu bölgelerinde Irak ordusu 81, Peşmerge güçleri ise 28 olmak üzere 109 köy geri alındı.

2 KASIM: IŞİD LİDERİ BAĞDADİ’NİN SES KAYDI YAYINLANDI
IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi, Musul operasyonu sonrasında ilk kez konuştu. Bağdadi, o konuşmada geri çekilmeyeceklerini belirterek, “mevzileri şerefle korumak, utanç içinde geri çekilmekten bin kat daha kolay’’ diye seslendi. 


3 KASIM: HAŞDİ ŞABİ: MUSUL-RAKKA YOLU KESİLDİ
Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komitesi üyesi Abdülaziz Hasan, Haşdi Şabi milis grubunun, “IŞİD’in başlıca kaleleri olan Musul ile Rakka arasındaki yolunu kesmeye başardığını” söyledi.
Irak’ta Musul’un doğu girişindeki Gökçeli Mahallesi’nin bir kısmına giren Irak ordu güçleri, mahallede kontrolü sağlayamadı. AA, geniş olan mahallede İŞID’in evlere ve tünellere gizlenmeleri nedeniyle mahallenin tamamıyla kontrolünü zorlaştırdığı bilgisini geçti. Yerel halkın ise bu belirsizlik nedeniyle görüş vermediği aktarıldı. Irak ordusu 1 Kasım’da kent merkezine 1 kilometre mesafede yer alan Gökçeli Mahallesine girmişti.

4 KASIM: 6 SEMT IRAK GÜÇLERİNDE
Irak’ta Musul doğusunda kent merkezine yakın el-Melayin, es-Semah, el-Hadra, Kerkukli, Kudüs ve Kerama ordu güçlerinin kontrolüne girdi.
IŞİD Şirkat bölgesine saldırdı: Irak rejsmi makamlarının aktardığı bilgiye göre Salahaddin vilayetine bağlı Şirgat’a yönelik saldırıda 1 asker öldü, 7’si yaralandı.

6 KASIM: MUSUL’DA SON DURUM:
Musul’un güney kesimindeki El-Arbid, Suday, Tayyibe, Es-Salahiyye, El-Meşarik ve Tel ez-Zeheb köylerinin kontrol altına alındığı bildirildi. Kentin batı kesiminde de El-Farisiyye Sufla, Batişe, Hirbetu İbade Şarki, Hirbetu İbade Garbi, Hirbetu Hamadi ile Hirbatu Ali Alu köylerinde kontrolün sağlandığı belirtildi.
Irak ordu sözcülerinden Cebbar Hasan, Şii milis gücü Haşdi Şabi’ye bağlı birliklerin, Musul’un batı kesiminde bazı ana yolları ele geçirdiğini ileri sürdü. Hasan bu yolları gören tepelere Şii milisler konuşlandırıldığını, böylece IŞİD’in saldırılarına karşı Musul ve Rakka ana yolunun da kontrol edildiğini belirtti.
Irak ordusu, polis güçleri ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin katıldığı ve uluslararası koalisyon güçlerinin havadan destek verdiği Musul saldırıları 17 Ekim’den bu yana devam ediyor.
Çatışmaların bugünkü bölümünde Irak ordusunun sert direnişle karşılaştığı ve operasyonun yavaşladığı öğrenildi.

7 KASIM: BAŞİKA’DA YOĞUN ÇATIŞMALAR
Peşmerge Güçleri bugün sabah saatlerinde Musul’a 20 kilometre mesafede bulunan Başika kasabasına girmek için harekete geçti.
Irak ordusu ile IŞİD arasında, Musul kentinin doğusundaki mahallelerde yoğun çarpışmalar sürerken, Kürt peşmerge güçleri İŞID’in kentin kuzeydoğusundaki mevzilerine yönelik Başika kasabası yakınlarından bugün yeni bir saldırı başlattı.
Peşmerge kaynakları, Musul’a 20 kilometre mesafedeki Başika kasabasının genelinde kontrolü sağladığını duyuruldu.

8 KASIM: PEŞMERGE BAŞİKA’DA KONTROLÜ SAĞLADI
Peşmerge güçleri, Musul’daki Başika kasabasının mernkezine girdi. Kasabaya üç koldan ilerleme kaydeden Peşmerge güçlerinin, Başika kasabasını tamamen kontrol altına aldığı bildirildi. Yoğun hava saldırıları sonrası Başika kent merkezi adeta moloz yığınına döndü. Bölgenin bazı noktalarında ise yer yer çatışmalar sürüyor.
IŞİD güçleri Irak ordusunun ele geçirdiği Gökçeli mahallesini geri aldı. Irak ordusuna bağlı unsurlar bombalı araç saldırıları ardından verdikleri büyük kayıp sonrası, mahalleden çekildi. Çatışmalar mahalle çevresinde sürüyor.

9 KASIM: Kentin güneydoğusundaki çatışmalarda ise Irak ordu kaynaklarına göre 9 köy ele geçirildi. 

Harita: Irak Musul merkez Tahrir Mahallesi/ 10 Kasım 2016

10 KASIM: BOMBALI SALDIRIDA 20 IRAK ASKERİ ÖLDÜ

  • Musul doğusuna yönelik saldırıda Tahrir Mahallesi‘ne girmeye çalışan ordu güçlerine IŞİD bombalı araçlarla saldırıdı. 
  • 2 ayrı saldırıda Irak ordusuna ait 7 Hummers araç imha edilirken, saldırılarda en az 20 Irak askerinin öldüğü bildirildi. 
  • Saldırıyla ilgili IŞİD’e yakın AMAK ajansı da duyuru yaptı. AMAK Tahrir Mahallesi’ndeki 2 saldırıda 20 askerin öldürüldüğünü duyurdu
11 KASIM: MUSUL’DA ÇATIŞMA VAR İLERLEME YOK, “İNDİRME” GÜNDEMDE
  • Irak devlet televizyonunda yer alan habere göre, Irak ordu güçleri Musul’un
    kuzeydoğusundaki El-Kadisiyye Mahallesi’nde bazı
    bölgelerde
    kontrolü sağladı.
  • Irak ordusuna bağlı 9’uncu Zırhlı Tümen Birliği ve “Altın Güç” olarak
    adlandırılan antiterör timleri, Musul kent merkezine bir kilometre mesafede yer
    alan Gökçeli Mahallesi’ne 1 Kasım’da girdi. 
  • Güvenlik güçleri iki gün sonra, önce
    Kudüs ardından Kerame, İntisar, Aden, Kerkükli ve Tahrir mahallelerine ulaştı.
    Halihazırda, söz konusu bölgelerde şiddetli çatışmalar devam ediyor ancak,
    herhangi bir ilerleme de sağlanamıyor.
  • IŞİD, kent merkezine ulaşan ve zırhlı araçlarla hareket kabiliyeti
    azalan Irak ordu güçlerine sokak aralarında bomba yüklü araçlarla saldırıp,
    yüksek binalara yerleştirdiği keskin nişancılarla da askerleri hedef alıyor. 
  • Irak Stratejik Araştırmalar Merkezi üyesi Rahim Şemmeri’ye göre kent merkezinde 2 bin IŞİD savaşçısı bulunuyor. 
  • Havadan indirme operasyonu gündemde

    AA’ya konuşan Irak meclisi Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi Abdulaziz Hasan ise güvenlik
    güçlerinin sokak çatışmalarında üstünlük sağlayabilmeleri için askeri
    helikopterle indirme operasyonlarından faydalanabileceğini aktardı.

    Hasan, “Sivillerin hayati tehlikesinden dolayı Musul operasyonunun
    uzayacağından hiç şüphem yok. Kentteki hedeflere indirme operasyonu
    yapılması gündeme gelebilir
    .” ifadelerini kullandı. 

12 KASIM: MUSUL’DA SOKAK SAVAŞI SÜRÜYORI

  • Musul’daki saldırılarda Irak güçleri kentin kuzeydoğusundaki El-Kadisiyye Mahallesi’ne girmeye çalıştı. Çıkan çatışmalarda 13’ü IŞİD mensubu, 3’ü Irak askeri 16 kişinin öldüğü bildirildi. 
  • Orduya bağlı Terörle Mücadele Biriminden Yüzbaşı Muhammed Abdulmehdi el-Husni, Kadisiyye Mahallesi’ne düzenlenen operasyon sırasında ordu güçleri ile IŞİD arasında şiddetli çatışmaların sürdüğünü belirtti.

13 KASIM: İKİ BÖLGE DAHA IRAK GÜÇLERİNDE

  • Ordu birliklerinin de kentin güneyindeki tarihi “En-Nemrud” nahiyesi ile En-Nu’maniyye köyünde denetimi sağladığı belirtildi.
  • “Ninova’ya Yöneliş” operasyonları komutanı Abdulemir Raşid Yarallah, yaptığı yazılı açıklamada, orduya bağlı 9’uncu zırhlı tugayın, Nemrud nahiyesini ele geçirildiğini ifade ederek, hükümet binalarına Irak bayrağı asıldığını aktardı. 
  • Yarallah, operasyon sırasında örgüte ait bazı mühimmatın kullanılmaz hale geldiğine dikkati çekti.

15 KASIM: MUSUL’DA SON DURUM HARİTASI

  • Musul’da Irak ordusu kentin içn kesimlerine girmeye başladı. Ancak bu durumda hava saldırılarının yoğunluğu da daraldı. Zira alan küçüldükçe, benzer nokta atışları çok daha güç ve dikkat gerektiriyor. IŞİD’in keskin nişancı ve bombalı araç saldırıları ise kent içinde Irak ordusuna ciddi kayıplar verdiriyor. Bu nedenle ordu Mulus doğusunda ağır ilerliyor.
  • Kentin güneyinde ise Şii milislerin saldırıları sürüyor. 
  • Haşdi
    Şabi, Telafer’i hedef almayı sürdürüyor. Haşdi Şabi
    komutanlarından Yusuf Kilabi
    , Musul operasyonu kapsamında “ilerlemeye” devam
    ettiklerini belirtirken Telafer Havalimanı bir sonraki hedefleri olduğunu
    söyledi.
  • Ortak Operasyonlar Komutanı Sözcüsü Saad Maan “Güvenlik güçlerimiz sivillerin korunması için Başbakan İbadi’nin
    talimatına uyuyor. Şimdiye kadar güney cephesinde 955 teröristi öldürdük ve
    108’ini de gözaltına aldık.” açıklamasında bulundu.
Musul son durum haritası 15 Kasım
Musul son durum haritası 15 Kasım

Irak, geçtiğimiz Mart ayında Musul’un ele geçirilmesi amacıyla bir operasyon başlatıldığını duyurmuştu. Aradan geçen 7 ayda büyük bir ilerleme sağlanamadı. Musul’a yönelik bu ikinci operasyon ise 16 Ekim’de başladı. Resmi olarak açıklamayı Irak lideri Haydar İbadi 17 Ekim sabahı yaptı. Operasyona, Irak ordusu, Peşmerge başta olmak üzere, şii ve sünni milis gruplar destek veriyor. ABD havadan ve karadan destek sağlıyor.

 17 KASIM: TELAFER HAVA ÜSSÜ HAŞDİ ŞABİ’DE

  • Şii Haşdi Şabi güçleri Telafer güneyinde bulunan Telafer Askeri Havaalanı‘nı kontrol altına aldı. Detaylar
  • Barzani: Girdiğimiz yerlerden çıkmayacağız. Detaylar
18 KASIM: TELAFER İÇİN KRİTİK SAATLERİ
  • Şii Haşdi Şabi güçleri Telafer’e saldırmaya hazırlanıyor. Detaylar

23 KASIM: MUSUL’UN SURİYE BAĞLANTISI KESİLDİ

  • Şii Haşdi Şabi güçleri Telafer kent merkezine ilerliyor. Şii güçler, hedeflerinin Telaferi ele geçirdikten sonra Suriye’ye yönelmek olduğunu duyurdu. Detaylar
  • Şii güçler Musul’un doğusu ile batısı arasındaki bağlantıyı kopardı. Detaylar
27 KASIM: IRAK ORDUSU KERKÜK BAĞLANTISINI KESMEK İSTİYOR
  • Musul saldırısında ağır ilerleyen Irak ordusu, verdiği kayıplara rağmen yaklaşık 60 mahallesi olan Musul’un 7 mahallesinde kontrolü sağladı. Ordu birliklerinin yeni hedefinini ise Musul Kerkük bağlantısını sağlayan yolun kontrolünü sağlamak olduğu duyuruldu. Kente yönelik saldırılarda da Şii Haşdi Şabi militanları Telafer Havalimanını ele geçirmiş, kente batıdan saldırı hazırlığı yaptıklarını duyurmuşlardı. Detaylar
1 ARALIK: IRAK ORDUSU: “KENT BATISINDA ŞU ANA KADAR 22 MAHALLE KONTROL ALTINA ALINDI”
  • Irak ordusu, 17 Ekim’den bu yana süren Musul’a yönelik
    saldırıların bilançosunu açıkladı. Operasyonların sürdüğü 47’inci günde Musul’un
    batısındaki 22 mahallenin ele geçirildiği açıklandı.
  • Iraqinews’a göre “Ortak Operasyonlar Komutanlığı”ınca
    yapılan açıklamada “Terörle mücadele güçleri, operasyonun Batı ekseninin
    içinde ilerlemeyi başardı ve kurtarılan bölgeleri temizlemeye başladı”
    derken temizlenen mahallelerin sayısının 22’yi bulduğunu kaydetti. 
2 ARALIK: Irak ordusu 6 Ekim’den bu yana süren saldırıların bilançosunu açıkladı. Ninova Operasyonlar
Komutanı Korgeneral Abdulemir Reşid Yarullah
’ın Irak televizyonuna verdiği bilgiye göre Musul
doğusunda 65 mahalleden 23’ü ele geçirildi. Detaylar

3 ARALIK: SURİYE IRAK BAĞLANTISI YENİDEN IŞİD KONTROLÜNDE: 

  • Şii Haşdi Şabi güçlerinin 23 Kasım’da ele geçirdiği ve Musul’un doğusu ile batısı arasındaki bağlantıyı sağlayan Telafer bağlantı noktası yeniden IŞİD tarafından ele geçirildi.  Detaylar
  •  Irak ordusuna bağlı SWAT grubu, “Altın Güçler” olarak da adlandırılan “antiterör timlerinin” verilen büyük kayıplar nedeniyle merkezi Bağdat yönetiminden yardım talebinde bulunduDetaylar
  • IŞİD, Irak ordusu ve yerel unsurların yanı sıra koalisyonun destek verdiği Musul kuşatmasına karşı, kent içindeki çatışmalara dair yeni görüntüler yayınladı. Detaylar
  • Musul’a yönelik 7 Ekimden bu yana Irak ordu güçlerinin doğudaki 65 mahalleden 23’ünü ele geçirdiği bildirildiDetaylar
IRAK ORDUSU YENİ BİR PLAN HAZIRLIYOR
22 ARALIK: Irak ordusu ve Şii milisler, Aralık ayı başından bu yana IŞİD’in bombalı saldırıları sonrası büyük kayıplar verdi. Irak ordusu Musul’u ele geçirmek için yeni bir plan hazırlığı yapıldığını duyurdu. Detaylar

MUSUL’A YENİ SALDIRI
29 ARALIK: Yavaşlayan operasyon sonrası Irak ve birleşik güçlerden oluşan koalisyon 100 bin kişilik yeni bir ordu ile Musul’a yeniden saldırıya geçti. Detaylar

2017: IRAK ORDUSU BİLANÇO AÇIKLADI
2 OCAK 2017: Irak Terörle Mücadele Birimi tarafından açıklanan verilere göre Doğu Musul’da bu güne kadar 2 bin IŞİD’li öldürüldü. Diğer taraftan Irak Kuvvetleri, Doğu Musul‘daki 56 mahalleden 42’sini kontrolü altına aldı.Detaylar

4 OCAK: Irak ordu birlikleri ağır kayıplar vermesine karşın, Musul’un doğusunda ilerlemeye devam ediyor. Irak ordu kaynakları 3 Ocak’ta meydana gelen çatışmalarda “50 teröristin öldürüldüğü” bilgisini paylaştı. Doğu Musul’daki sanayi bölgesinin büyük bölümü de Irak ordu birliklerinin denetimine girdi. 4 Ocak’ta ise Güney Musul’daki El-Mithaq bölgesi, el-Barr al-Raheem camisi ve Sultan pazarının Irak güçlerinin denetimine girdiği bildirildi. Detaylar

19 OCAK: Musul’a yönelik 17 Ekim’da başlayan ABD destekli saldırılar kapsamında Irak ordu güçleri Musul’un doğu kısımlarını oluşturan alanları kontrol altına aldı.Detaylar

22 OCAK: Musul kuzeyinde Melayin mahallesi, Qwaysat köyü ve el-Arabi bölgesi Irak ordu güçlerinin kontrolüne girdi. ABD hava unsurları, Musul kuzeyinde “yanlışlıkla” Şii milis unsurları hedef aldı. Detaylar

1 ŞUBAT 2017: Musul’un doğu yakasında kontrolü sağlayan ırak ordu güçleriyle Şii unsurların, kentin batı yakasına saldırmak için hazırlıklarını tamamladığı, batı tarafına havadan broşür atarak halka “evlerinizi terkedin” çağrısı yaptığı bildirildi. Detaylar

MUSUL’UN BATISINI HEDEF ALAN SALDIRILAR BAŞLADI

19 ŞUBAT: Musul’un batısın, kuzeyini ve Telafer’i hedef alan yeni saldırı Irak Devlet Başkanı İbadi’nin TV duyurusuna müteakip yoğun şekilde başladı. Detaylar

20 ŞUBAT: Şii milisler, çoğunluğu şii unsurlardan oluşan Irak ordusu, Musul’u Sünnilerden intikam alırcasına, orantısız biçimde vuruyor. Musul alev alev yanıyor. Detaylar

23 ŞUBAT: Musul Uluslararası Hava alanı Irak ordu güçlerinin kontrolünde. Detaylar 

1 MART: Ordu güçleri Kenti, batı yakasının kuzey bölümü ile Telafer hattına (siyah okun bulunduğu koridor) bağlayan alan dışında Musul’un batı yakası ise son saldırılarla doğu-batı ve güney yönlerden kuşatılmış oldu.Detaylar 

6 MART: Irak ordu güçlerinin Musul merkezde bulunan Ninova Hazine Kompleksi’ni ele geçirip bayrak çektiği bildirildi. Bölgede, IŞİD bayrağı ile Irak bayrağının 200 metre arayla dalgalandığı görüldü. Detaylar 

7 MART: Musul Batısını hedef alan saldırılar kapsamında hükumet binalarının da aralarında olduğu bazı noktalar ele geçirildi

musul_son_durum_harita
8 Mart 2017 Irak Musul kent merkezinin batı yakası son durum (Yeşil bölge Irak ordu güçlerinin ele geçirdiği alanlar)

8 MART: Hukümet kompleksi tamamen Irak ordusunda. Ele geçirilen alanlar arasında 2014 Haziran’da IŞİD’in kente girmesiyle ele geçirdiği Türkiye’nin Musul Konsolosluğu da yer alıyor.

12 MART: Irak ordu birlikleri Musul batı yakasının güneyinde ilerliyor. Şii güçlerle birlikte batı yakası iki ayrı noktadan kuşatılmak üzere. Detaylar

14 MART: IŞİD kontrolü altındaki bölgenin, kentin kuzeyi ile olan bağlantısı kesilirken, son saldırılarla birlikte IŞİD güçleri, birkaç mahalleden oluşan bölgede “tam kuşatma” altına alındı. Detaylar

17 MART: Irak ordu güçleri Musul batı bölgesinde süren saldırılar kapsamında güney bölgesindeki  El-Başa camii ve Bab Al-Saray pazar bölgesini ele geçirdi. Detaylar

18 MART: Musul’da ağır kayıplar veren Şii Irak ordusu ve ABD’nin başını çektiği birleşik güçler, kalan direnişi tümden yok etmek için kenti gelişi güzel bombalamaya başladı.Sadece son 24 saatte yapılan bombardımanda en az 120 sivilin katledildiği bildirildi. Detaylar

20 MART: IŞİD, son 1 aylık Musul bilançosunu açıkladı. Olumsuz hava koşulları nedeniyle geçen 2 günde hava saldırı yapılamadığı için Irak ordu güçleri ağır kayıplar verdi. Irak ordusu ağır kayıplara rağmen ilerlemeye deval ediyor. Detaylar

21 MART: Bevabüşşam köyünün yanı sıra Qaryat Jadidah, El-Darmachi El-Şaghira, Baduş’un kuzeyindeki El-Ruhayah Errisale Mahallesi, kuşatma altındaki bölgenin güneybatısında bulunan Nablus ilçesi Irak ordu güçlerinin kontrolüne geçti.  Detaylar

23 MART: Saldırılar sivil katliamına döndü. Detaylar.

25 MART: ABD ve Irak ordusu saldırılarında son 1 ayda 4 binden fazla sivil öldürüldü. Detaylar

26 MART: Irak, sivil kayıpların artması nedeniyle operasyona ara verildiğini duyurdu. Ancak saatler sonra, ordu birliklerinin Musul’daki saldırılarını daha fazla hızlandırdığı kaydedildi. Detaylar

1 NİSAN: ABD güçleri, Musul’a takviye yapmaya devam ediyor. 

2 NİSAN: IŞİD, Musul batı yakasında Irak ordusunun ele geçirdiği Rajem Hadid semtini yeniden ele geçirdi. Irak ordu güçleri, güçlü direnişle karşılaştıkları El Nuri Camisi’ne yeniden saldırı başlattı. Ordu IŞİD’in Hilafet ilan ettiği bu camiyi ele geçirmek için ayrıca çaba sarf ediyor.

6 NİSAN: Birleşik güçlerin yaklaşık yüzde 50’sinde kontrolü sağladığı batı tarafında IŞİD’in, en az 10 semti halen kontrolünde bulunduğu öğrenilirken, Irak Hükumet güçlerine bağlı “Musul Operasyonu Komutanı” Tümgeneral Abdullan El Cuburi, “Musul’un batısının yüzde 90’ını aşkın bir bölümünün kontrolünü aldıklarını” ileri sürdü. Detaylar

13 NİSAN: Fransa “Cammal” adını verdiği saldırıda Musul’a yeni saldırılar düzenlediğini duyurdu. Detaylar

23 NİSAN: Musul’un batı yakasında süren savaşta, Irak ordu birlikleri Es Sevra Mahallesi’ni ele geçirdi. Detaylar

25 NİSAN: Türk Hava Kuvvetleri‘ne bağlı savaş uçakları gece 02.00 sıralarında, Irak kuzeyinde PKK’nın bir süre önce kontrol altına aldığı Sincar‘ı ve Irak kuzeyinde YPG karargahının bulunduğu Karaçok Dağı’nı hedef aldı. 39 hedef vuruldu. Türk kaynaklarına göre 100’ün üzerinde örgüt üyesi öldürüldü. Detaylar

26 NİSAN: ABD ve Şii milis militanlardan oluşan Irak Birleşik güçleri, ilk kez, Irak doğu hattından, IŞİD kontrolü altında bulunan Irak’taki Suriye sınırına doğru yeni bir saldırı başlattı. Detaylar

27 NİSAN: Irak Birleşik güçleri, ilk kez, Irak doğu hattından, IŞİD kontrolü altında bulunan Irak’taki Suriye sınırına doğru 26 Nisan’da başlattığı saldırıda Hatra bölgesinde bazı yerleri ele geçirdi. Detaylar

11 MAYIS: Irak Ordusu, Fransız ve ABD desteği ile Şii militanların katıldığı yeni bir saldırı ile Dicle nehrinin Kuzey Batı sahillerini kontrol altına almak için saldırıyor. Detaylar

14 MAYIS: Musul’un 93, Telfafer’in 37 km doğusunda bulunan Kayravan Şii militanlarca kuşatıldı. Şii militıanların Musul-Kayravan yolunu kontrol altına aldığı, Kayravan hattına yönelik saldırıların üçüncü gününde, kentin üç taraftan kuşatıldığı bildirildi. Detaylar

17 MAYIS: Musul batı yakasında süren savaşta, 17 Temmuz mahallesine bağlı Müftü Camisi ve Elektrik İstasyonu’nu ordu tarafından ele geçirdi. Detaylar

22 MAYIS: Irak Musul batı yakası son durum harita. Ordu güçleri IŞİD’ten 17 Temmuz Mahallesi’ni ele geçirdi. Detaylar

29 MAYIS: ABD liderliğindeki koalisyon, düzenlediği ağır hava saldırıları devam ederken, Batı Musul Hastane Kompleksi vuruldu. Detaylar

Şİİ MİLİTANLAR SURİYE SINIRINA ULAŞTI


30 MAYIS: ABD destekli Irak ordusu ve Şii militanlar, Musul batısında Sincar’ın güneyinde ilerleyerek ilk kez Suriye sınırına ulaştı. Detaylar

3 HAZİRAN: Irak güçleri IŞİD kontrolündeki Hayya Sıhhah Mahallesi‘nin kontrolünü ele geçirdi. IŞİD elinde 2 mahalle kaldı. ABD, Musul’a fosfor bombalarıyla havadan saldırıyor. Detaylar

4 HAZİRAN: IŞİD duyuru ile Irak ordusuna ait 8 aracın imha edildiğini açıkladı. Detaylar

8 HAZİRAN: Suriye sınırına ulaştıktan sonra güneye doğru ilerleyen Şii militanlar, Musul batısında Hamdaniye, El Baaj’ın da aralarında olduğu noktaları ele geçirdi. Detaylar

SAVAŞ TEK MAHALLEDE: 70 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ


14 HAZİRAN: Bab Sinjar (Al Zanjali) mahallesi ordu güçlerinin denetimine girdi. IŞİD kontrolünde sadece As Sarjikhanah mahallesi kalmış durumda. Detaylar

  • IŞİD karşı saldırıya geçti: 70 asker öldürüldü. Detaylar
SON MAHALLEDE SAVAŞ BAŞLADI
18 HAZİRAN: Musul’a yönelik saldırılar kapsamında 18 Haziran 2017 gecesi, IŞİD kontrolünde kalan Musul Batısındaki son mahalleye (Eski Musul) saldırı başladı. Detaylar

19 HAZİRAN: “Musul’da 1 ayda 690 Irak askeri öldürüldü” Detaylar

HİLAFET’İN CAMİSİ DÜŞTÜ

  • Temmuz 2014’te IŞİD’in  eşzamanlı olarak “İslam Devleti ve Hilafet” ilan ettiği, El Nuri ya da Nur Camisi olarak da bilinen “Hilafet camisi” Irak ordu güçleri denetimine girdi. Detaylar.
20 HAZİRAN: Enkaz yığınına dönen binaların altından sadece son 48 saat içinde çıkarılan ceset sayısı 200’ü aştı. Detaylar.

22 HAZİRAN: Hava saldırılarının desteği ile devam eden çatışmalarda Nuri Camisi’nin de hedef olduğu rapor edildi. IŞİD, hava saldırısı sonucu, caminin vurulduğunu duyurdu. Caminin insansız hava araçlarından geçen görüntüleri de iddiayı doğruladı. Detaylar


26 HAZİRAN: Musul’da, aylar önce IŞİD’in elinden alınan Tel Ruman, Wadi Jahar ve Tanak mahalleleri yeniden IŞİD kontrolüne girdi.Detaylar


29 HAZİRAN: Irak ordusu, Şii milisler Musul batısında IŞİD’e yönelik 3 cepheden saldırı başlattı. Detaylar


IRAK DEVLET TELEVİZYONU MUSUL’DA ZAFER İLAN ETTİ


3 TEMMUZ: Savaş 1 kilometrekare içinde. Musul son durum harita. Detaylar

9 TEMMUZ: Irak Devlet Televizyonu Musul’un ele geçirildiğini duyurdu. Detaylar

10 TEMMUZ: Musul ordu güçlerinde… Ancak çatışmalar sürüyor. Kentte yıkım ortaya çıktı. İbadi Musul’da. Detaylar

16 TEMMUZ: Musul’daki yıkım, uydu fotoğraflarında!

17 TEMMUZ: El Arabiye: Savaş Musul’dan sonra Telafer’e kayacak


Devamı gelecek…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir