Hedef PYD oldu, Türk jetlerine uçuş yasağı geldi


Türk uçakları Suriye’de

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları 31 Ekim-12 Kasım arasında Suriye hava sahasını  kullanamadı? Aynı şekilde 18 Kasım’dan itibaren de F16’lar yerde bekliyor. Peki ama neden
Türkiye, 31 Ekim’den bu yana ilk kez Suriye hava sahasını 12 Kasım’da kullanmaya başladı. TSK’dan yapılan açıklamalara göre F-16 uçaklar ilk kez 12 Kasım’da devriye uçuşuna katıldı, 13 Kasım’da ise El Bab operasyonu için hava harekatı düzenledi. Peki 31 Ekim’de uçaklar neden havalanamadı ve 12 Kasım’da ne oldu da TSK uçakları yeniden Suriye semalarına dönebildi. İşte yanıtı…

TÜRKİYE YPG’Yİ VURDU, UÇAKLAR UÇAMADI
YPG’nin Ekim ayında Afrin hattından El Bab yönlü ilerleme eğilimi TSK’yı harekete geçirdi. Türk jetleri Afrin güneydoğusundaki Tel Rifat bölgesinden Bab yönlü ilerlemeye çalışırken Türk Hava Kuvvetleri çok etkili hava harekatları düzenledi. Bu harekatlarda 250’ye yakın YPG’linin etkisiz hale getirildiği duyuruldu.
Operasyonlar sonrası ilk tepki Rusya’dan geldi. Rusya Türkiye’yi açıkça tehdit ederek Suriye hava sahasının ihlali halinde uçakların düşürüleceği uyarısında bulundu.
Peşi sıra ABD, “YPG’nin vurulmasının kabul edilemez” olduğunu açıkladı. 
Gelişmeler sonrasında Türkiye 31 Ekim’den itibaren Suriye hava sahasını kullanamamaya başladı.
Bunun üzerine TSK, uçaklara “yerde görev” verildiğini duyurdu.
DUNFORD GELDİ, PAZARLIKLAR BAŞLADI
Uçakların yeniden Suriye hava sahasını kullanmaya başlaması ise ancak 12 Kasım’da mümkün oldu. Uçakların uçamadığı 13 günde ise Suriye’de yeni pazarlıklar, hesaplar ve paylaşımlar devreye girdi.
Türkiye’ye yönelik “engelden” hemen sonra YPG Rakka’ya saldırı başlattı.
ABD destekli saldırı 6 Kasım’da başlarken, aynı tarihte, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dumford Türkiye gelerek mevkidaşı Hulisi Akar‘la görüştü
Görüşmede Türkiye’nin El Bab’a kadar gitme planı, hava desteği konuları ele alındı.
Türkiye YPG’nin Rakka’ya yönelmesinden dolayı rahatsızlığını iletti. 
Görüşme masasında YPG’nin Rakka operasyonu, ÖSO’nun El Bab planı ve Türk uçaklarının Suriye’de uçamaması yer aldı. Akar, 8 Kasım’da da Rus mevkidaşıyla biraraya geldi.
RUSYA’YI ABD İKNA ETTİ
Türkiye ABD ile uzlaşmaya bu görüşmede vardı.
ABD ile anlaşıldı, uçakların yeniden Suriye hava sahasını kullanabilmeleri için Rusya’yı da ABD ikna etti.
Buna göre YPG Rakka’ya gidecek, karşılığında ÖSO El Bab’a ilerleyebilecekti.
Nihayetinde 31 Ekim’den sonra TSK, ilk kez savaş uçaklarının 12 Kasım’da Suriye hava sahasında devriye görevine çıktığı duyurdu.
Türk savaş uçaklarının, 13 Kasım’da ise El Bab merkezini almaya yönelik TSK destekli ÖSO saldırısında 15 IŞİD hedefini vurduğu duyuruldu.
Süreçle birlikte 13 günlük kriz noktalanmış oldu.
Ne var ki son gelişme bölgedeki planlama içerisinde Türkiye’ye yer verilmeyeceğini bir kez daha gösterdi. Türk savaş uçaklarının 18 kasımda Suriye hava sahasını kullanamadıkları ortaya çıktı. Anlaşılan o ki 12 Kasım’da IŞİD’i vurmak için kalkmasına izin verilen uçaklar, Hedef YPG olunca yerde beklemeye mahkum edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir