ÖSO için El Bab’ı ‘zor’ kılan 7 neden


suriye'de son durum harita kasım 2016
Harita: Suriye Halep kuzeyi son durum;
El Bab, Menbiç, Afrin, Cerablus’ta son durum. 18 Kasım 2016

Bölgede yaşanan sıcak gelişmeler, Türkiye destekli ÖSO güçlerinin El Bab‘a girmesinin kolay olmadığını gösteriyor. ÖSO güçlerinin El Bab kapısına dayandığı sıralarda yaşanan gelişmeler, TSK destekli ÖSO’nun El Bab‘a girmesinin önlenmesi için “adeta düğmeye basıldığını” gösterdi. 
ABD’nin, El Bab operasyonunda yer almadığını açıklaması ve Türk savaş uçaklarına Suriye’de Rusya’nın koyduğu uçuş yasağı aynı anda gerçekleşti. Manidar zamanlamadan biri de tüm bunlar yaşanırken YPG de Menbiç‘ten El Bab‘a doğru saldırıya geçti. 
Anlaşılan o ki ABD ve Rusya El Bab konusunda yeni bir karar aldı. ABD destekli YPG doğudan, Rusya destekli Esad ordusu ise güneyden El Bab’a doğru harekete geçti. Değerlendirmelere göre ÖSO’nun El Bab’a girmesine izin verilmeyecek. Eğer ÖSO buna rağmen El Bab‘a yönelirse, YPG ve Esad‘ın ortak saldırısıyla karşı karşıya kalabilir. 
Öyle görünüyor ki, Esad’ın destek aldığı Rusya ve YPG’nin destek aldığı ABD, bölgedeki haritanın yeniden şekillenmesi için savaşa yeni “ivmeler” kazandırıyor. Türkiye’nin bu “ivme” karşısında nasıl bir pozisyon alacağını zaman gösterecek. 
Haberyirmi 15 Kasım’dan itibaren yaşanan o gelişmeleri sıraladı. (Detaylar için haberde ilgili satırlardaki linkleri kullanınız

1. ÖSO EL BAB’A YÖNELDİ: 24 Ağustos’ta başlayan Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında TSK destekli ÖSO güçleri El Bab kırsalını ele geçirdi, kentin mücavir alanına giriş yaptı.
2. YPG SALDIRISI BAŞLADI: 14 Kasım’da Menbiç’teki YPG güçleri El Bab yönlü ilk saldırısına başladı.
3. ÖSO EL BAB’A DAYANDI: 15 Kasım’da ÖSO güçleri El Bab kuzey kavşağını ele geçirip, kentin giriş kapısına dayandı.
4. ABD’DEN “YOKUZ” AÇIKLAMASI: 16 Kasım’da ABD, El Bab Operasyonuna destek vermediğini duyurdu.
5. YPG’YE YEŞİL IŞIK: 16 Kasım’da YPG Menbiç’ten batı yönlü saldırısını hızlandırdı. Bölgede El Bab yönlü 20 köyü ele geçirdi. El Bab’a 7 kilometre yaklaştı. ÖSO ile çatışmaya giren YPG, uzun bir koridor kurdu.
6. ESAD EL BAB İÇİN HAREKETE GEÇTİ: Aynı tarihte Suriye Arap Ordusu (SAA) El Bab’ı hedeflediğini, ordunun El Bab’a saldırı için hazırlık yaptığını duyurdu.
7. TÜRK F-16’LARA YASAK: 18 Kasım’da Türk savaş uçaklarının 12 Kasım’dan sonra ilk kez yeniden Suriye hava sahasını kullanmasının engellendiği ortaya çıktı. Daha önce Esad’ın talebi ve Rusya’nın “vururuz” tehdidi nedeniyle Türk uçakları Suriye hava sahasını kullanamıyordu. 12 Kasım’dan itibaren hava sahasını kullanmaya başlayan TSK, 18 Kasım itibariyle Suriye hava sahasına yeniden giremiyor

GÜNCELLEME (12 Aralık 2016): 
12 Kasım’a kadar olan yukarıdaki gelişmeler sonrası El Bab’ta son durum için Türkiye El Bab için anlaştı haberimize göz atın. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir