BELGESEL: Arapların Gözünden Birinci Dünya Savaşı


Belgesel: Arapların Gözünden 1. Dünya Savaşı:
Tarih boyunca ilk defa dünya savaşı olarak nitelendirilen büyük savaşta milyonlarca insan ölürken siyasi haritalar yeniden şekillendi. Üç bölümlük “Arapların Gözünden 1. Dünya Savaşı” belgeseli, 1914-1918 tarihleri arasında yaşananları Arap bakış açısıyla değerlendiriyor. Katar merkezli El Cezire‘nin hazırladığı belgeselin birinci bölümünde, karşıt cephelerde birbirleriyle savaşan Arap askerlerinin bilinmeyen hikayesi anlatılıyor.

BİRİNCİ BÖLÜM 
İKİNCİ BÖLÜM
Belgesel serisinin bu bölümünde Osmanlı’nın I. Dünya Savaşına katılma nedenleri ve Avrupalı güçlerin Osmanlı İmparatorluğunu parçalama planları ele alınıyor. Diğer yandan Arapların, Jön Türkler idaresi altında yaşadığı sıkıntılar ve geleceğin Siyonist lideri Ben Gurion’un Osmanlı topraklarındaki bilinmeyen hikayesi inceleniyor.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Arapların Gözünden Birinci Dünya Savaşı belgeselinin son bölümünde: Masa üstünde çizilen haritalar, Ortadoğu’nun bugünkü sınırlarını belirlerken, savaşın sonunda imzalanan anlaşmaların ağır şartları ise 2. Dünya Savaşı’na ortam hazırladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir