El Bab son durum: Türkiye El Bab için anlaştı mı?


El Bab son durum
El Bab son durum

Türkiye’nin, hem ABD hem de Rusya ile El Bab operasyonu konusunda mutabakata vardığı öğrenildi. Daha önce Rusya ve Esad’ın, Halep operasyonlarını tehdit ettiği için sıcak bakmadığı El Bab operasyonundaki belirsizlik, Türkiye’nin “El Bab güneyine inilmeyeceği” garantisini vermesiyle çözüldü. 
Son olarak 12 Kasım’da Suriye havasını kullanamayan Türkiye, ABD-Rusya görüşmeleri ve varılan mutabakat sonrasında bir süredir yeniden Suriye hava sahasını kullanmaya başladı. 
Rusya ile varılan mutabakatta El Bab’tan daha güneye inilmeyeceği garantisinin verildiği öğrenildi. 
Rusya ile bu konuda son olarak üst düzey görüşmenin ise 5-7 Aralık’ta Rusya’ya giderek Başbakan Dmitri Medvedev ve Devlet Başkanı Vilademir Putin‘le görüşen Başbakan Binali Yıldırım’ın yaptı. Yıldırım görüşmede, Türkiye’nin El Bab güneyine inmeyeceğini, son sınırın El Bab olduğunu açıkladı
ABD ile El Bab pazarlığının ise Rakka operasyonu bağlamında gerçekleştiği değerlendiriliyor. Zira YPG‘yi tehdit ettiği için El Bab operasyonuna karşı çıkan ABD, Türkiye’nin, karşı olduğu “YPG’nin Rakka’ya operasyonuna” göz yumulması karşılığında El Bab operasyonuna sessiz kalacak. 
ABD ile görüşmeler ise ise Türkiye’ye gelerek mevkidaşı Hulisi Akar‘la görüşen ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford‘la sağlanmıştı. Görüşme sonrası El Bab operasyonuna destek vermeyeceğini söyleyen ABD, en azından operasyona “köstek” olmayacağının da işaretini vermiş oldu.
Uçuş krizi ABD-Rusya görüşmelerinde çözümlenirken, El Bab için diğer önemli engel olan YPG-Esad işbirliği de Rusya garantörlüğünde şimdilik El Bab özelinde firenlenmişe benziyor. Zira, Esad için ÖSO’nun El Bab’ın güneyine inmeyeceğinin garantisi, muhaliflerin de Halep’i tehdit edemeyeceği anlamına geliyor. 

  • Buna göre Türkiye Suriye’nin kuzeyinde El Bab’tan güneye inmeyecek. 
  • El Bab’a giren muhalifler kuşatma altındaki Halep’e koridor açma, yığınak yapma, Halep kuşatmasını kırmaya girişmeyecek. 

Rusya ve Esad’ın son günlerde Halep’teki operasyonları hızlandırmasının altında da aslında Türkiye’nin El Bab operasyonu var. Rusya ve Esad, Halep’te 3 kilometreye sıkıştırdığı muhalifleri, Türkiye destekli ÖSO güçleri El Bab’ı ele geçirmeden yok etmek, Halep merkezde tam hakimiyet sağlamak istiyor. Böylece ÖSO, El Bab’ı alsa bile Halep’te ulaşmak isteyecekleri bir gücü kalmamış olacak.
Haberyirmi, 11 Kasım’da “ÖSO için El Bab’ı imkansız kılan 7 neden” başlıklı yazı “Türkiye’nin El Bab çıkmazını” aktarmıştı. Gelinen son durumda ise Halep’e karşılık El Bab operasyonuna vize alındığını gösteriyor.

SON DURUM HABERLERİNİ OKUYUN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir