Protestolar büyüyor; ABD “demokrasi putunu” yemeye başladı


ABD Başkanı Donald Trump‘ın Müslüman nüfusa sahip bazı ülke vatandaşlarının ABD’ye girişine ilişkin Başkanlık kararnamesi imzalamasının ardından New York’taki John F. Kennedy (JFK) Uluslararası Havalimanı’nda protestolar sürüyor.

Trump’ın göreve gelişinin ilk haftasında, Irak, Suriye, İran, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarının ABD’ye girişini yasaklamasının ardından, New York dışındaki hava alanlarında da onlarca kişi gözaltına alınmaya başlamıştı
Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) İcra Direktörü Alia Salem sadece ABD’nin Dallas-Fort Worth Uluslararası Havalimanı‘nda 50 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. 
Trump’ın Müslümanlara yönelik “cadı avı” ABD’de geniş kesimlerin tepkisine neden olmaya devam ediyor.
JFK havaalanı terminalinde 28 Ocak’ta “#nomuslimban” (Müslüman yasağına hayır) sloganıyla başlayan protestolar, 29 Ocak’ta devam etti. Binlerce gösterici, Trump’ı ve Müslümanlara ülkeye giriş yasağı konusundaki uygulamaları protesto etti. Ülkeden gelen görüntülerde “demokrasi ve insan hakları dersi” veren ABD’nin, kendi ülke vatandaşlarına uyguladığı polis şiddeti de dikkatlerden kaçmadı. Göstericilere sert müdahale eden polisin, şiddet uygulamaktan kaçınmadığı, gelişigüzel gözaltılar yapması kayıtlara girdi.

YEŞİL KARTLILAR GİREBİLECEK
Bu arada ABD’de Trump yönetimi, yedi Müslüman ülke vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan kararnameyi, bazı Cumhuriyetçiler ve on binlerce Amerikalının protestoları karşısında “yumuşatma” yoluna gitti.

İç Güvenlik Bakanı John Kelly, söz konusu yedi ülke vatandaşı olan ancak ABD’ye yasal ikamet hakkı veren yeşil kart sahibi olanların, yeniden ABD’ye girmelerinin engellenmeyeceğini söyledi. Bazı yeşil kart sahibi yabancılar da düzenlemeyle ABD’ye alınmıyorlardı.
Beyaz Saray Genel Sekreteri Reince Priebus, dün haber programlarında yeşil kart sahiplerine engel çıkarılmayacağını söyledi. “Yeşil kart sahipleri … etkilenmeyecek” diyen Priebus, “bu kişilerin gelecek birkaç ay içinde daha etkin bir program hazırlanana kadar ABD’ye her yeniden girişlerinde sınır ve gümrük yetkililerince daha sıkı bir sorgulamaya tabi tutulacaklarını” söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir