YPG için “37’inci paralel kalkanı” geliyor


ABD Başkanı Donald Trump, milyonlarca mültecinin Avrupa ülkelerine alınmasının büyük bir hata olduğunu ifade ederek “Suriye’de kesinlikle güvenli bölgeler oluşturacağım.” dedi.
Cuma günü yemin ederek ABD‘nin 45. Başkanı olan Trump, Beyaz Saray‘daki koltuğuna oturduktan sonraki ilk televizyon mülakatını ABC kanalından David Muir’e verdi. 


KARARNAMEYE İMZA ATACAK

Beyaz Saray‘da gerçekleştirilen mülakatta Trump, Suriye’de 6 yıldır süren iç savaş sonucu ortaya çıkan milyonlarca mültecinin Avrupa ülkeleri yerine “ülke içinde oluşturulacak güvenli bölgelerde” kalmalarının daha doğru olacağını belirterek “Suriye’de halk için kesinlikle güvenli bölgeler oluşturacağım. Bence Avrupa, milyonlarca insanın Almanya ve diğer ülkelere alınmasına izin vermekle büyük bir hata yaptı. Şimdi orada olan şey tam bir felaket” dedi. Daha önce de birkaç kez Suriye halkı ülke içinde güvenli bölgeler oluşturulması gerektiğini kaydeden Trump’ın bugünlerde bu önerisinin de yer aldığı bir başkanlık kararnamesine imza atması bekleniyor

37’İNCİ PARALEL’E UÇUŞ YASAĞI GELECEK
ABD’nin Suriye’de kuracağı güvenli bölgenin YPG kontrolündeki alanlardan oluşması bekleniyor. Öneriye göre söz konusu alanlarda oluşturulacak güvenli bölgelerin en belirgin özelliği bu alanlara uçuş yasağı getirilecek olması. YPG ile muhtemel çatışma riski taşıyan ülkeler Türkiye ve Suriye rejimi olduğu için aslında Trump, “güvenli bölge” düzenlemesiyle YPG‘ye tam koruma sağlamış olacak. 
güvenli_bolge
36 ve 37’inci paraleler
1991 Irak İşgali ardından, işgale yardımcı olduğu için  Saddam Hüseyin‘in hedefinde olan Barzani yönetimi için de Irak’ın kuzeyinde “36’ıncı Paralel” bölgesine “uçuş yasağı” getirilmiş, süreç sonunda “Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi” kurulmuştu. 
YPG kontrolündeki alanları da içine alacak “güvenli bölgeyi” oluşturan alanların bulunduğu koordinatlar ise 37’inci paralelde bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir