Düşürülen Rus uçağı: Türkiye onu iade edebilir


Rusya Adalet Bakan Yardımcısı Maksim Travnikov, Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen Rus uçağının pilotunu öldürmekle suçlanan muhalif savaşçı Alparslan Çelik’in, iki ülke arasında devam eden temaslar kapsamında Rusya‘ya iade edilebileceğini açıklandı.

Alparslan Çelik
Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’da yapılan ‘Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Arasında Cezai Konularda Karşılıklı Adli Yardımlaşma ve Suçluların İadesi Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’ oylaması çerçevesinde anlaşma hakkında bilgi veren Travnikov, uçağı düşürenlerin söz konusu anlaşmanın kapsamına dahil olabileceğini belirtti.

Bir parlamenterin Su-24 uçağını vuran zanlıların durumuna ilişkin sorusunu yanıtlayan Travnikov, “Rus mevzuatında suç teşkil eden bir eylemi gerçekleştirenler, bu anlaşma kapsamında iade edilebilir. Ancak anlaşmada birtakım nedenlerden dolayı iadeyi engelleyen hükümler de bulunuyor” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE KENDİ VATANDAŞLARINI DA İADE EDİYOR’

Travnikov şöyle devam etti: “Türkiye, Rusya’nın aksine kendi vatandaşlarını da iade ediyor. Bu nedenle, zanlı durumundaki Türk veya farklı ülke vatandaşları da anlaşma kapsamına giriyor.”

YASA TASARISI DUMA’DAN GEÇTİ

Söz konusu kanun tasarısı, Duma’da bugün yapılan oylamada kabul edilmişti. Anlaşma 1 Aralık 2014 tarihinde Ankara’da Türk ve Rus Adalet Bakanları tarafından imzalanmış ve 21 Ekim 2015’te Duma’ya getirilmişti. Ancak Rus uçağının düşürülmesi üzerine anlaşmanın onay süreci sekteye uğramıştı..

ÇELİK HAKKINDA SORUŞTURMA SÜRECİ NE OLDU: 24 Kasım 2015 tarihinde Türk savaş uçakları tarafından angajman kuralları gereği düşürülen Rus uçağının iki pilotu paraşütle atladı ve atlayışları sırasında muhalifler tarafından ateş açıldı. Pilotlara ateş açanın ve bu pilotlardan Oleg Peşkov’u öldürenlerin Çelik ve emrindeki birlikler olduğu iddia edilmişti.Çelik, 1 Nisan 2016’da İzmir Karabağlar’da ateşli silah bulundurmak ve taşımak” suçlaması ile polis tarafından gözaltına alındı. 3 Nisan 2016’da tutuklanan Çelik, Çelik’in daha önceden “sahte para” suçundan hakkında kesinleşmiş 2,5 yıl hapis ve iki bin lira para cezası bulunduğu ve ayrıca “hükümlünün kaçmasına yardım” ve “dolandırıcılık” suçlarından da aranmaktaydı. 9 Mayıs 2016’da takipsizlik kararı verildi.Pilotu kendisinin öldürmediğini mahkemede anlatan Çelik’in savcılık ifadesinde, uçağın düşürülmesi olayıyla ilgili olarak, Youtube’de bulunan ve ’ateş edilmemesi’ telkininde bulunduğu görüntüsü savcılığa delil olarak sunduğu öğrenildi. Rus uçağının düşürülmesinden sonra pilotun kendisini paraşütle fırlattığını anlatan Alparslan Çelik’in, bu sırada, o yöne doğru ateş edilmeye başlandığını, kendisinin de, grubundakileri ateş etmemeleri konusunda uyardığını anlattı. Çelik daha sonra, Rus pilotun, Suriye’de Türkmenlerin yanında savaşan başka bir gruba bağlı kişinin açtığı ateş etmesi sonucu da hayatını kaybetmiş olabileceğini, kendisinin ise, kesinlikle ateş etmediğini savundu. Ancak olaydan sonra o bölgenin komutanı olduğu için, bazı açıklamalarda bulunduğunu da kaydetti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir