ABD Rakka’da fosfor bombası kullanıyor!


ABD hava kuvvetlerine bağlı savaş uçakları Rakka kırsalında IŞİD kontrolündeki bölgelere fosfor bombasıyla saldırdı.

Fosfor bombardımanı IŞİD tarafından görüntülendi. Photo: IS propaganda video screen

Rakka kırsal’da yaşanan çatışmalarda YPG güçlerinin kentin batı ve doğusundaki saldırı hatlarına destek sağlayan ABD bombardıman uçakları, sivil yerleşim alanlarının da bulunduğu noktalara birden fazla fosfor bombası attı.  
SAVAŞ SUÇU…

Beyaz fosforun kullanımı, 1980 Konvansiyonel Silahlar Konvansiyonu kapsamında tamamen yasak. Kullananlar ise “savaş suçu” işlemiş sayılıyor. ABD ise bu konvansiyona taraf olmakla birlikte, yangın silahlarını içeren III. protokolü imzalamadığı için, yasağın kendisini bağlamadığını ileri sürüyor. 

 FOSFOR BOMBASI NASIL ÖLDÜRÜYOR?: Fosfor dumanının teneffüs edilmesi ciğerlerde ani yaralar oluşmasına ve teneffüs eden kişinin havasızlıktan boğulmasına yol açıyor. Hemen sonraki aşamada insan vücudu içten dışa doğru yanıyor. Çoğu kez, beyaz fosforla yanan kişinin elbiselerinde fazla iz meydana gelmez. Bunun nedeni gazın, yanma reaksiyonu vücut içinden cilde kadar sürdürmesidir. Beyaz fosfor kullanımı sonrasında çekilen fotoğraflar, kemiklerine kadar yanmış, ancak elbiseleri pürüzsüz kurbanlar bulunduğunu ortaya koyuyor. Fosfor bombasına maruz kalmış kurbanlarda başlayan bu yangın, suya girmiş olsa bile hiç bir yöntemle durdurulamıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir