ABD saldırısının “tiyatro” olduğunu gösteren 5 kanıt


ABD’nin Akdeniz’deki iki gemiden attığı 59 Tomahawk füzesi, boş arazileri vurdu. Saldırıdan saatler sonra ortaya çıkan bilgiler ise, saldırının ABD tarafından sergilenen tiyatro oyununu adeta gözler önüne serdi. 

Suriye’nin 4 Nisan’da 120 sivilin öldüğü 500’e aşkın sivil yaralanmasına neden olan İdlib’teki kimyasal saldırı ardından ABD’den “füzeli saldırı” hamlesi geldi. ABD donanmasına ait Akdeniz’de 2 savaş gemisi Humus yakınlarındaki Şaryat hava üssünü hedef aldı. İlk dakikalarda durum ciddi bir saldırı gibi görünse de ABD’nin hamlesinin “göstermelik bir tiyatro oyunu” olduğuna dair şüpheler kısa sürede ortaya çıktı. İşte Haberyirmi’nin yerli ve yabancı ajansların geçtiği haberlere yansıyan ve saldırının “tezgah” olduğuna işerit eden bulguları derlediği 5 gelişme:
1- RUSYA DAHİL HERKESİN HABERİ VARDI
Saldırıdan Türkiye dahil koalisyon ülkelerinin tamamı, Rusya ve Suriye’nin haberi vardı.
Alanya’da Alanya ve Gazipaşa muhtarlarıyla istişare toplantısının ardından basın
mensuplarının konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Operasyon öncesi Koalisyona bilgi verildi. ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass da müsteşarımızla temasa geçti” açıklamasını yaptı. ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass da müsteşarımızla temasa geçti” dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, “ABD, Suriye saldırısından önce bize
bilgi verdi” dedi.
2- RUSYA ESAD’A HABER VERDİ
Rus resmi haber ajansı RİA Novosti, Pentagon’un basın temsilcisinin kendilerine ABD’nin Suriye’deki üssü vurmadan önce Rus askerini uyardığını söylediğini yazdı.
Haber ajansı herhangi bir uyarı olup olmadığı şeklindeki sorularına  temsilcinin “Evet” dediğini yazarken, Suriye’deki iki ülke orduları arasında herhangi bir çatışmaya mahal vermemek için kendi aralarında iletişim kanaları üzerinden böyle bir uyarının yapıldığını doğruladığını yazdı.
Saldırıdan Rusya’nın da haberi vardı. ABD, saldırı öncesi Rusya ile bilgi paylaşımı yapıldığını duyurdu. ABD’den bilgi alan Rusya ise rejime tedbir aldırıp, üssün boşaltılmasını sağladı. 

Saldırı sonrası Rusyanın yayınladığı görüntüler. 

3- ÜS ÖNCESİNDE BOŞALTILDI
ABD’nin Suriye’de vurduğu Esed rejimine ait Şayrat hava üssü, en aktif üslerden. Ancak rejim, 59 Tomahawk füzesiyle vurulan üsteki asker kaybı, üs boşaltıldığı için sadece 6 asker kaybıyla kaldı. Rejim medyası saldırı beklentisi nedeniyle üssün önceden boşaltıldığını da duyurdu. 
İsveç basının Lübnan
televizyonu al Mayadeen’den aktardığı haberinde al Mayadeen’in haberinin
‘bilgiye’ dayalı olduğu ve saldırı öncesi üssün tamamen boşaltıldığına yer verildi. 
4- REJİM: SALDIRIYI BEKLİYORDUK
Suriye Enformasyon Bakanı Muhammed Ramiz Turgeman, İdlib ilindeki kimyasal
saldırıya misilleme olarak ABD’nin Suriye askeri üssünü hedef alan füze
saldırısı için “saldırı sınırlıydı ve bekleniyordu” dedi. Turgeman, askeri
gerilimin tırmanmasını beklemediklerini de söyledi.

  

5- FÜZELER BOŞ ALANLARA DÜŞTÜ
59 füzeden 23 füzenin üs içine isabet ettiği, diğerlerinin boş alanlara geldiği açıklandı. 59 Tomahawk füzesiyle
vurulan üs, rejim uçaklarının en çok havalandığı 2 havaalanına sahip. Mig-23, Mig-25, Mig-29, Su-22 ve
Su-25 savaş ve bombardıman uçaklarının bulunan üste 40 korumalı hangar ve 2 pist bulunuyor. Onlarca uçağın olduğu üste sadece 9 uçak hasar gördü ve 6 askerin öldüğü duyuruldu. Yayınlanan videolarda ise boş alanlarda açılmış derin boşluklar görüntülere takıldı. Üs, Rus helikopterleri tarafından Palmira’da IŞİD’e yönelik
operasyonlar sırasında yoğun olarak kullanılmıştı. Reuters-AFP-AA-İHA-SANA-HABERYİRMİ

TAMAMLAYICI HABERLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir