Referandum bitti, gözler Suriye’de!


Türkiye’de “Cumhurbaşkanlığı Hükmet Sistemi”ni öngören Anayasa değişikliği referandumdan geçti. 16 Nisan Pazar günü yapılan seçimlerde resmi olmaya sonuçlara göre “evet” oylarının oranı yüzde 51.41 oldu. Hayır oyları ise yüzde 48.59‘da kaldı. 

Böylece referandumda sorulan 18 maddelik Anayasa değişiklik teklifi kabul edilmiş oldu. Paket, Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi’ne geçilmesini de öngörüyordu. 
TÜRKİYE’DE YÖNETİM SİSTEMİ YASAL OLARAK DEĞİŞTİ
Değişiklikle birlikte 1923’ten bu yana Türkiye Cumhuriyeti’nde uygulanan,  yürütme organının yasama organının denetiminde olduğu Parlamenter Sistem yerine, devlet başkanının aynı zamanda hükumet başkanı olduğu ve yürütme organının meşruiyetini yasama organından almadığı “Türk tipi Başkanlık Sistemi’ne” geçmiş oldu.
SEÇİM BİTTİ, GÖZLER SURİYE’DE
Seçimlerde sonra gözler bir taraftan da Suriye’ye çevrildi. Tüm saldırıların bu süreçte seyrini koruduğu, ancak pozisyonların değişmediği Suriye’de, önümüzdeki birkaç gün içinde yeni gelişmeler yaşanması, özellikle Rakka’ya yönelik ABD destekli YPG saldırısının bu süreçte baskısını artırması bekleniyor. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir