FLAŞ: Muhaliflere katılanlar Türkiye’de tutuklandı


Sakarya’dan Suriye’deki Tahrir-i Şam’a (Tahrir el Şam) katılmak için giden 5 muhalif savaşçı çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. 

Sakarya Emniyet Müdürlüğü 3 Mayıs 2017. Şüphelilerin sevki.

Edinilen bilgiye göre, Sakarya
Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu
‘nca yürüten “terör” soruşturması kapsamında Suriye’de muhaliflere bağlı olarak faaliyet yürüten Tahrir-i Şam’a (Tahrir el Şam) katılmak için Sakarya’dan Suriye’ye giden 5 kişi Hatay’da gözaltına alınarak Adapazarı’na getirilmişti. Gözaltına alınan 5 kişi Sakarya emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine
gönderildi.
Tutuklama kararı bu alanda ilk oldu. Zira, örgütün ne IŞİD’le ne de PKK/YPG ile bağlantısının olmaması, Türkiye’nin muhalif gruplara bakışının da değiştiğine işaret ediyor olabilir.

Suriye’de olup bitenlerle ilgili en ufak fikri olmayan Türkiye konvansiyonel medyası ise cahilliği ile yaşananları doğru aktarmaktan bile aciz olduğunu bir kez daha gösterdi. Bir çok site gelişmeyi sorgulama ihtiyacı bile duymadan “Teröristler sınırda yakalandı” başlığı ile gelişmeyi verirken İhlas Haber Ajansı (İHA) ise abonelerine 3 Mayıs 10.59’da geçtiği konuyla ilgili haberde “5 DEAŞ’lı terörist yakalandı” başlığını kullandı. Geçilen fotoğraflarda yakalanan kişilerin altına da “DEAŞ’lı teröristler” bilgisi düşüldü.

TAHRİR-İ ŞAM’I TÜRKİYE DESTEKLİYOR
Soruşturmada adı geçen Tahrir’i Şam, Özgür Suriye Ordusu’nu oluşturan Suriye’deki en büyük ikinci grup olan Heyet-i Tahrir Şam‘a (Şam’ı Özgürleştirme Heyeti) bağlı örgütlerden yalnızca biri… Heyet-i Tahrir Şam, Aralık 2016’da Halep’in düşmesi ardından geçtiğimiz Ocak ayında ÖSO’ya bağlı 5 örgütün katılımıyla İdlib merkezli olarak kuruldu. 
Ahrar-ı Şam’dan ayrılan savaşçılardan yanı sıra soruşturmaya konu olan Tahrir el Şam, Nureddin Zengi (Harekat Nour el-Din el-Zenki), Şam’ın Fethi Cephesi (Jabhat Fetih el-Şam), Jabhat Ensar El-DinLiwa el-HakCeyş El Sünnet (Jaish el-Sünnet –Ehli Sünnet Ordusu) gibi muhalif gruplar da Heyet-i Tahrir Şam çatısı altında bulunuyor. Birleşme ile gruba dahil olan Nusra cephesi’ni Türkiye “terör örgütü” saysa da  diğer gruplara ilişkin alınmış bir karar bulunmuyor. Türkiye adı geçen grupları terör örgütü saymadığı gibi İdlib hattında tüm faaliyetlerini bu gruplarla birlikte yürütüyor. Halen İdlib’in tamamı bu grubun kontrolünde bulunuyor. 
Türkiye, Kızılay, Diyanet, TSK gibi tüm kurum ve kuruluşlarıyla İdlib’te muhaliflerle birlikte hareket ediyor.
Türkiye’nin bu gruba katılımı “terör faaliyeti” sayması halinde, muhaliflerin kontrol altında tuttuğu İdlib’teki faaliyetleri de yasal olarak tartışmaya açılabilir. Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir