Müfredat PKK’dan, kitaplar Diyarbakır’dan!


Suriye kuzeyinde “defacto” devlet düzeni kuran YPG, kontrol ettiği alanlarda askeri, idari ve güvenlik yapılanmasının yanı sıra eğitim alanında da PKK ideolojisini oturtuyor. Son olarak Aralık 2016’da Suriye kuzeyinde “Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu ilan eden örgüt, Haseke, Rakka Halep’te kontrol altında tuttuğu bölgelerdeki okullarda kendi müfredatını uygulamaya başladı. Örgüt, Diyarbakır’da bastırdığı kitapları yasa dışı olarak Suriye’ye sokuyor. Geçen yıl düzenlenen operasyonda kamyon kasasında binlerce kitap ele geçirilmiş, bulunan materyaller imha edilmişti.  

PKK ideolojisi olan Zerdüştlük, kitapların ana temasını oluşturuyor.

Kitap’ta Kürtçülük baskın görüş. YPG militanları halk kahramı olarak sunuluyor.

Öğrenciler ise küçük bir YPG militanı olarak okullarda yetiştiriliyor.

Daha önce “Zorunlu askerlik” uygulamasıyla, Arap ve Kürt ve Türkmenlerden oluşan her aileden 1 kişinin askere alınmasını dayatan örgüt, kontrol ettiği okullarda da kendi belirlediği ideolojik eğitimi veriyor. 
Zerdüştlüğün “özne olduğu” konuların yer aldığı kitaplarda İslamiyet aşağılanırken, örgüt lideri Abdullah Öcalan‘ın fotoğrafları ilk sayfada yer alıyor. Yine Öcalan “Başöğretmen” olarak tanıtılıyor.
İlkokul 4. sınıflara okutulan Toplum Bilimleri kitabında, “İslamiyetin mevcut durumunun yoldan saptığı” savunularak, tamamına yakını Müslüman olan çocuklara güvensizlik aşılanıyor. Kitapta “İşgalci Müslüman Arap öncüleri Kürdistan’a ulaştığında o dönemde Kürtler bağımsızdı. Bağımsız Kürt mirlikleri vardı. Zerdüşt inancı yaygındı” ifadeleri yer alıyor. Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir