Musul’da son 5 mahalle: IŞİD, tek adamına kadar savaşacak


Birleşik güçlerin IŞİD kontrolü altında bulunan Musul‘un batısına yönelik saldırıda, bölgenin yüzde 90’ı kontrol altına alındı. IŞİD’in halen 5 mahallede kontrolü elinde bulundurduğu ve direnmeye devam ettiği bildirildi. Örgüt, Ebubekir El Bağdadi liderliğinde “İslam Hilafeti’nin ilan edildiği” “El Nuri (Nur) Camisi‘nin kontrolünü elinde bulundururken, Irak ordu birliklerinin “sembolik anlamı” nedeniyle özellikle bu camiyi ele geçirmek istediği anlaşılıyor.

Birleşik güçlerin havadan attıkları bildirilerde, “Musul’un büyük çoğunluğunu ele geçirdik, kazanmanız imkansız” denilerek, kalan bölgelerin terkedilmesi isteniyor.

YÜZDE 10’U IŞİD KONTROLÜNDE
Musul batı yakasındaki savaşta  17 Temmuz Mahallesi (Ashar Tammuz), Eski Musul Mahallesi (Qadim-Tarıq Musul), Hayy As Sihhah, Sincar Kapısı Mahallesi (Bab Sinjar), As Sarjikhanah Mahalleleri IŞİD kontrolünde bulunuyor. 
Savaşın 17 Temmuz’daki bölümünde Irak ordu birlikleri 17 Temmuz Mahallesi’nin batı girişindeki Müftü Camisi ve Elektrik İstasyonu’nu ele geçirdiği bildirildi. 

Irak Musul son durum harita: 17 Mayıs 2017

IŞİD ise mahallelerde bombalı saldırılarla direnişi sürdürüyor. Bugün, (17 Mayıs) As Sarjikhanah’ın batı girişinden mahalle içlerine ilerlemeye çalışan buldozerin, bombalı saldırıda imha edildiğine dair görüntüler yayınlandı.

IŞİD, resmi duyuru ile El Arabi Semtinde ise 2 bombalı saldırı düzenlediğini açıkladı.

Irak ordu kaynakları, IŞİD’in batı yakasında 12 kilometre karelik alanda sıkıştığını aktardı.
Irak ordu sözcüsü ise yaptığı açıklamada, Musul’un batı tarafının yüzde 10.5’inin IŞİD kontrolünde olduğunu, bu noktaların ele geçirilemesinin ise “an-zaman meselesi olduğunu” söyledi.

Bu arada kentin batısına yönelik ABD unsurlarının hava saldırısı sürüyor.  

Musul’a saldıran ve birleşik güçler adına açıklama yapan Irak ordu kaynakları, Musul saldırısı kapsamında bu güne kadar IŞİD’in 679 bombalı aracını, 6 bin 661 IED tuzağını, 217 bomba yelekli IŞİD mensubunu, 47 İHA ve 76 bombalı araç atölyesinin imha edildiğini duyurdu.

Musul’a yönelik saldırılara ABD, Irak ordu birlikleri, Şii milisler, Peşmerge ve koalisyon çatısı altında bu unsurlardan oluşan “birleşik güçler” katılıyor. 24 Mart 2016’da başlayan Musul’a yönelik saldırılarda, 19 Ocak 2017’de kentin doğu yakası ele geçirilmiş, 19 Şubat’ta ise Musul’un batı tarafına yönelik saldırılar başlamıştı. Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir