Şii militanlar ve Irak ordusu Suriye sınırına ulaştı


ABD destekli Irak ordusu ve Şii militanlar, Musul batısında Sincar’ın güneyinde ilerleyerek ilk kez Suriye sınırına ulaştı.

Şii Haşdi Şabi Milisleri 

Irak’ın İran destekli Şii milis güçler Musul’un batısında IŞİD kontrolündeki bazı köyleri ele geçirdikten sonra Suriye sınırına ulaştı. Böylece 2013’ten bu yana Irak ordu birlikleri ülkenin kuzeyinde ilk kez Suriye sınırına ulaşmış oldu.29 Mayıs’ta Haşdi Şabi olarak da bilinen milis gücü Kahtaniyah köyü ile Güney Sincar (Karufi) bölgesi, Vadri Al Midar, Taro köyleri kontrol altına almış ve sınıra 16 kilometre mesafeye kadar yaklaşmıştı.

İran desteki şii güçlerin sınıra ulaşması sonrasında İran’ın bölgeki üst düzey askeri Kasım Süleymani’nin de bölgeye ulaştığı öğrenildi. Süleymani Şii güçlerle birlikte görüntü verdi. 

Irak'ta son durum haritası / 30 Mayıs 2017
Irak’ta son durum haritası / 30 Mayıs 2017
Irak hükümeti, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın İran destekli ordusuyla beraber Suriye sınırını kontrol edebilmeyi hedefliyor.
İki ülke arasında bağlantının kurulması, Esad’a, iktidarına karşı altı yıldır devam eden savaşta önemli bir avantaj sağlayacak. Sınırın Irak tarafındaki bölgeler ya YPG/PKK ya da IŞİD elinde.
Irak ordusu 24 Mart 2016’da Musul’a ilk saldırısını düzenlemiş, Ekim ayında bu saldırıyı genişletmişti. Musul’un Dicle Nehri ile bölünen doğu yakasını Şubat 2017’de ele geçiren ordu ve ABD unsurları, halen batı tarafında saldırılarını sürdürüyor. IŞİD ise Dicle nehrinin batısında bir bölge hariç, Musul’un geri kalanını kaybetmiş durumda. Savaş IŞİD kontrolünde kalan 3 mahallede sürüyor. Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir