Rakka, Halep, Humus; 3 cephede 3 gizli strateji! (ANALİZ)


Suriye savaşında taraflar, adeta satranç oynarcasına strateji belirliyor. Türkiye ve muhaliflerin erken havlu attığı savaşın özellikle şu son haftalarında ortaya çıkan manzara tarafların ortaya koyduğu stratejileri daha da görünür kıldı.
Rejim El Bab güneyinden YPG kontrolündeki Tabka’ya ulaşırken, IŞİD Suriye güneyde Humaymah çöllerine çekilerek, rejim güçlerinin Humus doğusundan ilerleyerek Irak sınırına ulaşmasına imkan verdi. 
5 Haziran’da başlayan Rakka saldırısında da ilginç bir detay var. YPG ve ABD güçleri her zaman tam kuşatma yaparak saldırdıkları IŞİD’e, Rakka’da ilk kez kentin güney hattını açık bırakarak saldırıyor. 
Elbette bu kritik gelişmeler tesadüf değil tamamen taktik…
Gelin her bir tarafın neden bu hamleleri yaptığına yakından bakalım…

REJİM TABKA’YA ULAŞTI: YPG’YE EN BÜYÜK KOZ! 
Rejim El Bab güneyinde Türkiye’nin daha güneye inmesini engellemek için önce Tel Rifat hattından Menbiç’e set çekmiş, Türkiye destekli muhaliflerin önünü kapatmıştı. Deyr Hafir ve Jirah Hava Üssü’nü aldıktan sonra daha güneye inen rejim, Maskana hattından Tabka’ya kadar inmişti. Rakka’nın batı kırsalı olan bu hatta rejimi gören YPG, daha rejim ordusu gelmeden daha fazla toprak kazanmak için atak yapmış ancak Esad’ın ordusunun saldırısına uğramıştı. 
Gelinen son noktada ordu, Tabka’nın 22 km batısında YPG ile birleşti. Rejim bu adımla YPG’nin Halep’e girmesini önledi. “Ortak ikili” görünüp “dostane sınırdaş oldu” aynı zamanda da YPG’ye karşı önemli bir koz olarak Afrin hattıyla bağlantı kurabilmesi için “kara köprüsünün” kendisi olacağı mesajını vermiş oldu. Bu adım son derece başarılı bir hamle olarak değerlendirilebilir. Ancak unutulmamalıdır ki rejiminin bu hamlesi, YPG ve onu koruyan ABD tarafından da karşılıksız kalmayacaktır. Rejimin, bu hatta YPG mevzilerine daha fazla yaklaşması halinde ABD’nin rejim güçlerini vurması da kaçınılmaz bir durum olarak karşımıza çıkabilir.

1-Tabka batısı rejim hamlesi 2- Humus Irak sınırı, rejim üzerinden IŞID hamlesi 3- Rakka güney hattı, YPG hamlesi…

RAKKA GÜNEYİ NEDEN KUŞATILMADI: YPG’DEN ESAD’A KARŞILIK
5 Haziran’da başlayan Rakka saldırısında da ilginç bir detay var. YPG ve ABD güçleri her zaman tam kuşatma yaparak saldırdıkları IŞİD’e, Rakka’da ilk kez kentin güney hattını açık bırakarak saldırıyor. Bu adımın iki nedeni var. İlk neden kenti tam kuşatarak çevrelemek, IŞİD savaşçılarını “ölüm kalım” savaşı içinde güçlü bir direnişe itecektir. Ki Musul’da bu nedenle verilen kayıplar Irak ordusunu bitme noktasına getirmiş oldu. Eğer güney hattı açık kalırsa, yoğun saldırıda Rakka’da bezen IŞİD savaşçılarının, kenti terk etmesi için güçlü bir açık kapı olarak Rakka’dan güneye çıkış fırsatı verecektir. ABD için bu durum, Rakka’nın daha az hasarla, daha az kayıpla, daha kısa sürede ele geçirilmesi demektir. 
Rakka’nın güneyden kuşatılmamasının ikinci nedeni ise Esad… Çünkü buradan çıkan IŞİD, Palmira, Deyr ez Zor hattına çekilip, o hatlarda rejim ve Rusya’ya karşı savaşan cephelere katılabilir. Bu plan elbette ABD için de olduça ideal bir plan… Zira rejimin Suriye güneyinde  enerji kaybetmesi ABD ve onun kara gücü YPG’nin, Suriye kuzeyinde gücünü sağlamlaştırılması ve bölgede daha hızlı yayılması anlamına gelecektir. Bu nedenle savaş sonuna kadar Rakka güney hattı açık kalacak ve Rakka’nın daha doğusunda bulunan Fırat Nehri sınırlarının güneyine şimdilik inilmeyecek… Rus Genelkurmay Başkanlığı’nın YPG Işid ile anlaştı iddiasının temelinde de bu gelişme yatıyor. Oysa ki ortadaki tablo bir anlaşmadan çok YPG ve ABD’nin, Rusya’yı da hedef alan yukarıdaki Rakka stratejisi…
Peki bu strateji ne zamana kadar sürecek? Elbette bir sonraki stratejiye kadar!

REJİME YOL VEREN IŞİD, ABD MİLİSLERİNDEN KURTULDU 
IŞİD Suriye güneyde Humaymah çöllerine çekilerek, rejim güçlerinin Irak sınırına ulaşmasına imkan verdi. Bu nokta Humus’ta… İŞİD, güneyde hem rejim hem de ABD’nin Ürdün’de eğittikten sonra Suriye güneyine gönderdiği sözde muhalif, özde paralı ABD militanlarıyla savaşıyor. Rejim bu hattı ele geçirip 4 yıldır ulaşamadığı Irak sınırına ulaşmak isterken, ABD ve paralı milisleri ise İsrail’in arka bahçesi olan bu bölgeyi genişletmek için çölden kuzeye doğru olan toprakları ele geçirmek istiyordu. 
Peki IŞİD ne yaptı?
Önce rejimin önünden çekilip Humaymah çöl bölgesine geri çekildi. Bu hamle sonrasında atak yapan rejim güçleri, Irak sınır hattına ulaşarak Irak sınırıyla 4 yıl aradan sonra yeniden bağlantı kurdu. 
Ama bu adımla aynı zamanda sınırda Suriye içlerine doğru giden ve IŞİD’in kontrol altında tuttuğu koridor da kapanmış oldu. Yani ABD milislerinin ilerleme hattı, rejim güçleri tarafından kesilmiş oldu. IŞİD’e bomba yağdırabilen ABD, aynı savaşı Rus destekli rejime karşı yürütemeyecekti elbette. IŞİD bu strateji ile 2 düşmanla savaşmak yerine, diğer düşmanına yol verip, ikinci düşmanını cephe hattından çekilmesini sağladı. Zira ABD milislerinin önünden geçerek sınıra ulaşan rejim, böylece ABD’nin de önünü kesmiş oldu. IŞİD sadece tek düşmanla yani rejimle başbaşa kalmış oldu. Elbette bu durumda rejim,  Rakka’nın batısında YPG ile  burun buruna gelişinde olduğu gibi ABD’nin saldırı riski ile karşı karşıya gelmiş oldu. Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir