Rakka saldırısı başladı mı? İlk Türkiye duyurdu!


Türkiye kaynakları, ABD ve YPG’nin yanı sıra Türkiye’nin de desteklediği Rakka Suvar gibi bazı ÖSO gruplarının katıldığı Rakka saldırısının Cuma günü (2 Haziran) başladığını duyurdu. Saldırının başladığını ilk kez Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım açıkladı. Yıldırım, “Operasyonun Cuma günü başladığını ve operasyon öncesi kendilerinin ABD tarafından bilgilendirildiğini” söyledi. Yıldırımı’ın bu açıklamasına karşın YPG ve ABD kaynaklarından henüz saldırının başladığını teyit eder nitelikte bir açıklama yapılmadı. 

YPG, vurulacak yerlerin koordinatlarını Google Maps’tan bulup ABD’ye veriyor.

Diğer taraftan “Operasyonun başlaması” askeri unsurlar ve stratejik bakımdan farklı sonuçlar getirmiyor. Hali hazırda 5 Kasım 2016’dan bu yana Rakka’ya doğu-batı ve kuzey yönlerinden saldıran YPG, o tarihten bu yana ABD desteği ile kente aktif saldırılarını zaten sürdürüyor. Yani “Rakka saldırısı başladı” demekten çok “Kırsaldaki saldırılar kent merkezine ulaştı” demek daha doğru olacak.  

Rakka son durum harita 

YPG DE AÇIKLAMA YAPTI…
Rakka kent merkezini hedef alan bir saldırıya ilişkin YPG’den de bir açıklama geldi. Örgüt, SDF adıyla yaptığı açıklamada, saldırının “Cuma günü başladığı” bilgisi yerine “Operasyonun bir kaç güne kadar başlayacağı” bilgisini verdi. 

SDF sözcüsü Jihan Sheikh Ahmad
SDF sözcüsü Jihan Sheikh Ahmad

Örgüt sözcüsü Jihan Sheikh Ahmad, “Rakka taarruzu önümüzdeki günlerde başlayacak” dedi. 
Fırat’ın Gazabı ya da Fırat’ın Öfkesi adıyla yürütülen saldırılarda Rakka’nın güney hattı halen kuşatılmış değil. Dolayısıyla “Rakka operasyonu” için henüz şartlar oluşmuş değil. Dört bir taraftan kuşatma gerçekleşmeden “saldırının başladığı” yönünde gelen bu açıklama ya taktik bir açıklama ya da kent merkezinin alınması yerine güneyin kuşatılması safhasını içeriyor. Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir