Anlaşma yürürlükte: ABD ve Rusya yeni plan peşinde


ABD ve Rusya arasında Suriye güneybatısında ateşkesi içeren anlaşma bugün yürürlüğe girdi. ABD Rusya arasındaki anlaşma ile İsrail’in doğusunda Suriye güneybatısında kalan alanlarda ateşkesi kapsıyor. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert R. McMaster, ABD’nin Rusya üzerinde anlaştığı Suriye’nin güneybatısındaki ateşkesin bugün yerel saatle 12.00’de (9Temmuz 2017) yürürlüğe gireceğini belirterek, söz konusu çatışmasızlık alanlarının ABD için öncelik teşkil ettiğini ve bu anlaşma ile elde edilen ilerlemenin ümit vaat ettiğini bildirdi.

ABD Rusya arasındaki anlaşma ile İsrail’in doğusunda Suriye güneybatısında kalan alanlarda ateşkesi kapsıyor.

McMaster, yaptığı açıklamada ABD ve Rusya’nın Suriye’deki ateşkes anlaşmasını değerlendirdi.
Söz konusu anlaşmanın ABD, Ürdün ve Rusya arasında söz konusu olduğunu ifade eden McMaster şöyle devam etti:
“Rusya ve Ürdün hükümetleri ile bu anlaşmaya vardıktan sonra Başkan Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May ve (Almanya Başbakanı) Şansölye Merkel dahil G-20 Zirvesi’ndeki birçok liderle anlaşmayı konuştu. 
Söz konusu anlaşma G-20 Zirvesi kapsamında Almanya’nın Hamburg kentinde bulunan ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki ikili görüşme sonrasında duyurulmuştu.
Son zamanlarda ABD Suriye’nin güneyinde ABD’ye bağlı militanlarla Suriye rejimi yanlısı gruplar arasındaki çatışma giderek şiddetleniyordu.
ABD muhalifleri eğittiği El Tanf kampına yaklaşan rejim yanlısı grupları üç kez hedef alırken bölgede bir Suriye uçağını bir de tam kime ait olduğu henüz netleşmemiş bir insansız hava aracını (İHA) düşürmüştü.
Hamburg’daki G20 Zirvesi’nde Trump ve Putin arasında gerçekleşen ilk görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ile Rusya’nın Suriye’nin güneybatısında ateşkes için anlaşmaya vardığını, anlaşmanın 9 Temmuz’da Şam saati ile 12.00’de yürürlüğe gireceğini söylemişti.
Aynı bölgenin daha doğusunda, Palmira hattının güneyinde, ABD ve bağlı militanların, rejimin bölgede sınır hattına ulaşmasıyla ilerleme hatları kesilmişti. ABD’nin bu anlaşma ile darbe yiyen militanlarını rahatlatmak ve zaman kazandırmayı amaçladığı belirtiliyor. Çatışmasızlık bölgesinin İsrail’in doğusundaki Kunaytra hatlarını içermesi ise ABD’nin İsrail’i koruma refleksinin bir parçası olarak görülüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir