İsrail: Artık Osmanlı bitti, Kudüs sonsuza kadar Yahudilerin başkenti olacaktır


İsrail’in Kudüs’teki Al-Aksa camisinin girişine metal dedektörü yerleştirme kararı üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İsrail’in yaptığı, Mescid-i Aksa’yı Müslümanların elinden alma girişimidir” sözlerine İsrail’den tepki geldi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, “Erdoğan İsrail’e öğüt verebilecek en son kişi” sözlerine yer verilirken, İsrail Dışişleri Bakanlığı da, paylaştığı twitter mesajında Erdoğan’ın sözlerini eleştirdi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahshon mesajında, “Erdoğan’n kendi ülkesinin sıkıntıları ve sorunları ile ilgilenmesi daha iyi olur. Osmanlı İmparatorluğu’nun günleri çoktan bitti. Yahudi halkının başkenti Kudüs’tür ve öyle de kalacaktır. Geçmiş yılların aksine, güvenlik, özgürlük, dini özgürlük ve tüm azınlıkların haklarına saygı göstermeyi taahhüt eden bir hükümet kentidir. Camdan evde yaşayan Erdoğan’ın başkalarının evine taş atmaması gerekir” dedi.
Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada da, “Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs sakinlerine ve Kürtlere ne söyleyeceği ilginç. Erdoğan İsrail’e öğüt verebilecek en son kişidir” görüşüne yer verildi.
Gelen uluslararası tepkiler üzerine İsrail detektörleri kaldırmış, yerine yüksek çözünürlüklü kameraların yerleştirileceğini duyurmuştu.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ’NDEN KINAMA GELDİ

İsrail’in bu açıklamalarına Türkiye Dışişleri Bakanlığı‘ndan kınama geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Harem-i Şerif’teki son gelişmeler hakkında ifade ettikleri hususlara ilişkin olarak İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından yapılan haddini bilmez açıklamayı kınıyoruz.” ifadesini kullandı.
Açıklamada, “Osmanlı döneminde Filistin’de farklı dinlere ve mezheplere mensup cemaatler yüzyıllarca barış içinde birlikte yaşamış ve ibadetlerini özgürce yerine getirmiştir. Bu bağlamda, Osmanlı döneminde sergilenen benzersiz hoşgörüyü en iyi Musevilerin bilmesi ve takdir etmesi beklenir” ifadeleri yer aldı.


Diğer taraftan, Türkiye’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Güven Begeç, Harem-i Şerif’te statünün değiştirilmesinin kabul edilemeyeceğini belirterek İsrail’e bu yöndeki uygulamalardan vazgeçmesi çağrısı yaptı.

BU YAZIYI OKUYUN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir