Musul düştü… Ahmakların zaferi!… Son durum harita (10 Temmuz 2017)


Irak Başbakanı Haydar El İbadi Musul‘un tamamında kontrolü sağladıklarını duyurdu. Irak Devlet Televizyonu ordu birliklerinin Dicle Nehri kenarına bayrak diktiğini açıklayarak, IŞİD’in Musul’dan atıldığını, Irak ordusunun bir “zafer” kazandığını duyurdu. 

Musul son durum 10 Temmuz 2017 

Ancak kentten gelen görüntüler, zaferden çok “ahmaklığı” gösterir nitelikte… Zira kadim Musul tam anlamıyla moloz yığınına dönmüş durumda. Her şeye rağmen gözünü karartan ABD ve müttefikleri sadece bayrak dikmek için giriştiği savaşta, binlerce yıllık bir medeniyeti hava saldırıları ve bombardımanlarla yok etti. 

Musul 10 Temmuz 2017 

Resmi açıklamalar Musul’un Irak ordu güçlerinin kontrolüne girdiği yönünde…. Ancak bu konuda farklı bilgiler de gelmeye devam ediyor. Ordu kaynakları, Batı Musul’un kuzeyindeki Dicle Nehri’ne bağlı Tigris Irmağı kıyısına Irak bayrağının dikilmesiyle bir zafer ilan etmiş oldu. Bu kısmen doğrulandı. Ancak tam kontrol sağlanmış değil. Çatışmaların halen bölgelerde devam ettiği ifade ediliyor.

Batı Musul’un kuzeyindeki Dicle Nehri’ne bağlı Tigris Irmağı kıyısına Irak bayrağı dikilirken

Irak Devlet Başkanı Haydar El İbadi’nin, Musul’a geldiği ve burada bir zafer konuşması yapmasının beklendiği belirtildi. Bazı kaynaklar ise kentte şiddetli çatışmaların devam etmesi nedeniyle İbadi’nin “konuşma yapabileceğini ancak zafer ilan etmeyeceğini” aktardı.  

İbdai Musul’da… Arka sağ omuz hizasında ABD’li asker görülüyor.

Bu arada kentte hala çatışmalar sürerken, kentte direnişi sürdüren IŞİD savaşçılarından son kalanların Irak askerlerinin toplanma noktalarına girip, üzerilerine bağladıkları bombaları infilak ettirdikleri kameralarca kaydedildi. 

Batı medyası ve Irak kaynaklı propaganda içerikli yayınların ise bu gelişmeyi “IŞİD kentte toplu intihara başladı” şeklinde vermesi dikkatlerden kaçmadı.

Musul son durum harita 10 Temmuz 2017

ABD, Irak ordusu ve Şii militanlar 10 Haziran 2014’ten bu yana IŞİD kontrolünde bulunan Musul’a yönelik ilk saldırılarını 24 Mart 2016’da başlatmıştı. Ancak, geçen 3 yılda yaşananlara bakınca bunun bir zafer olduğunu söylemek sadece “ahmaklıkla” açıklanabilir. 
1 milyon Musullunun etkilendiği bu savaşta en az 600 bin kişi yerinden olurken, binlerce Musullu “mülteci” oldu. ABD ve Şiilerin katliamından kaçamayan 6 bini aşkın Musul’lu hava saldırıları ya da Irak ordusu ile Şii güçlerin saldırıları sonucu katledildi. 
Tarih ve medeniyet kenti olan Musul’da kültürel miras da tamamen imha edildi. Söz konusu kendi çıkarları olduğunda tarihi önemsemeyen ABD, hava saldırıları ile çok sayıda tarihi eseri yok etti. Haberyirmi

SON DURUM HABERLERİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir