YPG, 7 muhalifi esir aldığını duyurdu: Afrin’de ne oluyor?


Menbiç son durum: 19 Temmuz 2017:
Geçen Salı (18 Temmuz), ÖSO, YPG’nin bölgedeki saldırılarına karşılık Afrin ile Azez arasında kalan hatta YPG’ye saldırmış, Ayn Dakna köyü civarında yaşanan çatışmalarda iki taraftan da kayıplar olmuştu. YPG, 20 ÖSO savaşçısını, ÖSO ise 25 YPG’li öldürdüğünü ileri sürmüştü.
YPG/SDG’nin esir alındığını duyurduğu ÖSO savaşçıları
ÖSO,yaptığı açıklamada, Türkiye sınırında güvenli bölgede bulunan Azez ve El Bab civarındaki köy ve kasabaları PYD militanlarının bombalamalarına bir cevap olarak yapıldığı kaydedilmişti.  
Gelişmeler sonrasında bu gün de YPG’nin yönettiği Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDF) bağlı “Menbiç Askeri Konseyi’nin”, Türkiye destekli muhaliflerden 7 kişiyi esir aldıklarını açıkladığı belirtildi. 

BBC: ÖLENLERİN ÇOĞU MUHALİF

BBC Türkçe’ye göre, muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Halep’in kuzeyindeki Şahba kentine bağlı Ayn Dakna köyü yakınlarında çıkan çatışmalarda 15 kişinin öldüğünü bildirdi. Ayn Dakna, Şubat ayından bu yana SDG’nin denetiminde bulunduğuna dikkat çekildi.
SOHR, Pazartesi gününden bu yana süren çatışmalarda ölenlerin Suriyeli muhalifler olduğu, 4 SDG üyesinin de yaralandığını belirtti.
Bu arada, haberde “YPG’nin yerel bir yetkilisi yaptığı açıklamada, ellerinde 9 kişinin cenazesinin bulunduğunu, ailelerine ulaştırılmaları için bunları Afrin’deki Kürt Kızılayı’na vereceklerini söyledi” denildi.
Muhalif grupların ise yaptıkları açıklamada, Ayn Dakna’da SDG’ye saldırdıklarını çünlü SDG’yi “işgalci” olarak gördüklerini belirtirken yeni saldırılar gerçekleştireceklerini de söyledikleri aktarıldı
RUSYA İLE ZIMNİ BİR ANLAŞMA MI VAR?

Muhaliflerin bölgedeki hareketliliğinin altındaki etkenlere dair Al Monitor’de yer alan bir değerlendirme yazısında ise Rusya’nın Türkiye’ye bu noktada göz kırptı tespiti yer alıyor. Yazıda, “Suriye ‘de bir Türk birikimi, bu arada, Türkiye ile Rusya arasında koruşulan spekülasyonun devam ettiği bildirildi. Buna göre, Rusya, YPG’ye Suriye rejiminin Afrin’i kontrol etmesini sağlamak için baskı yapıyor. Diğer taraftan Afrin’i rejimin kontrol etmesi Türkiye için çok daha cazip. Çünkü Afrin, Manbic’in doğusunda kalan Kürt kontrolündeki toprakların bir uzantısı konumunda. Türkiye için de artık öncelik rejimi devirmek değil, YPG tehdidini savmaktır” ifadeleri yer aldı. Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir