Ahrar-u Şam’ın yeni komutanı belli oldu


Ahrar-u Şam‘ın yeni komutanı belli oldu. Komutanlığa, geçtiğimiz Ocak ayında rejim güçleri ile karşılıklı “esir takasında” serbest bırakılan muhaliflerden Ebu’l Bera olarak bilinen Hasran Soufan‘ın (Hasan Sufan) getirildiği öğrenildi. 
Ahrar’uş ŞamEbu Ammar‘ künyesiyle bilinen Ali Ömer‘in komutanlığı bırakmasından sonra göreve Ebu’l Bera‘nın (Hasan Sufan) getirildiğini duyurdu.

Hasran Soufan’ın (Hasan Sufan) ortada

Sufan, muhaliflerin boşalttığı Halep‘te, çekilmeye karşılık, rejimle yapılan esir takası anlaşması çerçevesinde Şam’ın kuzeyinde bulunan Sednayah ilçesindeki rejim hapishanesinden serbest bırakılmıştı. 

2011-2014 arasında Ebu Yahya El-Hamavi‘nin liderlik ettiği Ahrar’uş Şam’da,  2014 ve 2015’te ise Ebu Cabir (Haşim El Şeyh) komutanlık yapmıştı. 
Hamavi çatışmalarda hayatını kaybederken, Ebu Cabir ise Ahrar’ın batı ile yaptığı yakınlaşmadan rahatsızlık duyarak, liderlikten ayrılmış, daha sonra tüm muhalif grupları tek çatı altında toplanmaya çağırarak Heyet’i Tahrir-i Şam‘ın oluşturulmasına öncülük etmişti. Cabir, halen “demokratik değil, İslami Suriye” için mücadele veren Heyet’i Tahrir-i Şam’ın (HTŞ) liderliğini yapıyor 


Ahrar-u Şam aslında Ebu Cabir’in HTŞ’yi yapılandırması ve başına geçmesiyle büyük yara aldı, askeri kanadında çöküş başladı. HTŞ ittifakı bu yılın başlarında (Ocak 2017) kuruldu ve ittifakın kurulmasından bu yana yüzlerce Ahrar’uş Şam üyesi HTŞ’ye katıldı. Ebu Cabir ile birlikte Ahrar’a bağlı çok sayıda silahlı fraksiyon da HTŞ’ye katıldı. HTŞ’ye katılımlar çatışma ortamında da devam etti ve silahlı grupların bir kısmı, cephanelik ve silah depolarını dahi HTŞ’ye teslim etti.

Ahrar-u Şam’ın 2015-2016 arasında komutanlığını Muhenned El-Mısri “Ebu Yahya El-Hamevi” (Yahia El Hamawi) yürüttü. 
Hasan Sufan‘dan önce 2016-2017 arasında Ahrar’ın son komutanı ise Ali el Ömer, (Ebu Ammar El- Omer) olmuştu.
2011’de kurulan Ahrar-u Şam’da Sufan, örgütün altıncı lideri olmuş oldu. Halep kuzeyinde El Bab, Mare, Dabık hattı ile İdlib bölgesinde faaliyet yürüten Ahrar-ı Şam, Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar tarafından desteklenen gruplar arasında yer alıyor. 15-20 bin savaşçısının olduğu düşünülen grub, bir yandan IŞİD ile, diğer taraftan yine İdlib‘te bulunan Heyet-i Tahrir Şam grubuyla çatışma halinde bulunuyor. ABD’nin silah yardımlarını kestiğini duyurduğu muhalifler, son olarak İdlib’te kendi aralarında çatışmıştı. Haberyirmi

Asıl adı Hasan Sufan olan Ebu’l Bera, 1979 Lazkiye’de doğdu. Yurt dışında ilahiyat eğitimi aldı. Ülkesine döndükten sonra muhalif kimliğiyle tanınmaya başladı. Suriye rejiminin 2004 yılında siyasi muhaliflere yönelik operasyonlarında tutuklandı. 2008 yılındaki Sednaya hapishanesi isyanına öncülük eden isimlerden oldu. Ebu’l Bera, yeniden yargılanarak idama mahkum edildi ancak cezası infaz edilmedi. Geçen yıl sonunda, Ebu’l Bera, Esed rejimi ile muhalifler arasındaki esir takası sırasında tahliye edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir