IŞİD, Deyr Ez Zor’da seferberlik ilan etti!


Suriye Deyr Ez Zor son durum: 3 Ağustos 2017
DEYR EZ ZOR – IŞİD’in, Deyr ez Zor‘da 20-30 yaşındaki tüm eli silah tutan erkeklerin zorla IŞİD birliklerine katılması yönünde karar aldığı öğrenildi. 

IŞİD’in, Deyr Ez Zor’da “seferberlik bildirisi” (sagda) dağıttığı belirtiliyor. 

IŞİD, Deyr Ez Zor’a yaklaşan savaş için “seferberlik” ilan etti. Bölgeden yayın yapan Deirezzor24 adlı sitenin haberine göre IŞİD, kent merkezinde bir bildiri yayınlayarak, 20-30 yaşındaki tüm eli silah tutan erkeklerin “ordu birliklerine” katılmasını istedi. 

IŞİD tarafından kentte dağıtıldığı belirtilen “Seferberlik” bildirisi.

Bildiride 1 hafta içerisinde başvurulması gerektiği bilgisinin de yar aldığı iddia edildi.
Seferberliğe ilişkin 4 Ağustos’ta da tüm camilerde kılınacak Cuma namazı sırasında bildirinin halka okunacağı öğrenildi

DEYR EZ ZOR’DA SAVAŞ YAKIN
Rejim ordusu son olarak Deyr Ez Zor bölgesinin 120 kilometre batısında bulunan Suhne hattına kadar ilerlemişti. Rejim, Suhne’yi ele geçirip Deyr Ez Zor’a yaklaşmayı amaçlıyor. Ancak Deyr Ez Zor için kuzey hattında da hareketlilik var. Kentin kuzeyinde hem YPG, hem de rejim ordusu “kente ilk ulaşan grup” olmak için bölgede rekabet ediyor. Rejim birlikleri kuzey hattından kente 45, YPG güçleri ise 34 kilometre uzaklıkta bulunuyor.


IŞİD İÇİN SON KALE DEYR EZ ZOR
Her biri farklı uluslararası gücün vekili olan gruplar, IŞİD üzerinden iki ülkede toprak stratejisi yürütüyor. Irak’ta Musul, Telafer, Havice, Suriye’de Rakka, Humus, Hama, Süveyda bölgeleri halen savaşın sürdüğü alanlar. Musul’da kontrolü kaybeden IŞİD, Rakka’da ise yoğun saldırı altında. Irak ordusu ise Telafer’e yönelik saldırıyı 4 Ağustos’ta başlatmıştı.
Deyr Ez Zor, merkezinde rejim güçlerinin kuşatma altında tutulduğu ancak, şu ana kadar konvansiyonel saldırıya uğramayan Suriye’de IŞİD kontrolündeki tek bölge konumunda.

İKİ ÜLKE, ONLARCA MÜTTEFİK, TEK DÜŞMAN…
IŞİD, Suriye ve Irak’ta,  onlarca farklı cephede çok sayıda aktörle savaşıyor. Özellikle 2017 içinde büyük kayıplar yaşayan IŞİD, Musul’u kaybettikten sonra Rakka saldırısında ABD birliklerine karşı direnişini sürdürüyor. Diğer taraflar, kendi aralarından “çatışmasızlık anlaşmaları” yaparken, tüm tarafların savaştığı tek cephe ise IŞİD… 
IŞİD Musul’da ABD’nin desteklediği Irak ordusunun yanı sıra Şii Haşdi Şabi ve diğer şiii militan gruplarla savaşırken, Suriye’de ise ABD, Rusya, Suriye ve bu ülkelerin müttefiki ya da vekil ordusu konumunda bulunan onlarca örgütle savaşıyor. Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir