Rejim, Suhne’de! Suriye son durum harita


SURİYE, Humus (HABERYİRMİ) — Suriye Humus vilayetine bağlı Tedmur (Palmira) kentinin ilçesi konumundaki Suhne‘nin rejim güçlerinin ele geçirdiği bildirildi. 

Fotoğraf 6 Ağustos 2017/ Suriye Arap Ordusu Suhne girişinde. Arkalarında IŞİD tabelası. Tabelada Sağ yukarıda “La ilahe illallah (Allah’tan başka ilah yoktur), yazısı yer alırken. solunda Ed Devletel İslamiya (İslam Devleti) ibaresi bulunuyor. 
FOTOĞRAF: SAA üyesi asker. Suhne girişi 5 Ağustos 2017 

Rejim güçlerinin Humus doğusundaki Suhne belgesine batıdan giriş yaptığı ve güneybatı hattından güneydoğu hattına kadar ilerlediği bildirildi. Ancak Suhne merkezinin IŞİD kontrolünde olmaya devam ettiği çatışmaların çok sayıda hava saldırısı desteğinde şiddetli biçimde sürdüğü, bildirildi. 
Suriye Arap Ordusu’ra (SAA) bağlı Shaytat (Şaitat) aşiretine bağlı kabile savaşçıları, Liwaa Fatemiyoun‘un (Afganistan / İranlı paramiliter) ve Suriye Ordusu’nun 5. Kolordusu’na bağlı unsurların saldırılara katıldığı Humus doğusundaki Suhne’de çok sayıda noktanın bu güçlerin kontrolüne girdiği bildirildi

Harita: Suriye Hama vilayetine bağlı Suhne, Tedmur (Palnmira) kentine bağlı ilçe-belde konumunda.  

Ordunun, dün düzenlenen genel taarruz sonrası Suhne’yi ele geçirdiği bildirildi. Reuters haber ajansı ve rejime yakın bazı kaynaklar da  Suhne‘nin rejim tarafından ele geçirildiğini duyurdu. 
Rejim güçlerinin, “Suhne’nin çevresinde bazı noktaların ele geçirildiğine” dair bazı görüntüleri 5 Ağustos’ta sosyal medyada yer almıştı.  6 Ağustos’ta ise Suhne içinden bazı görüntüler paylaşıldı. Görüntülerde, Suhne’nin batı girişi, elektrik santralinin rejim güçlerinin kontrolünde olduğu görüldü. 

“RESMİ AÇIKLAMA YOK, ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR”
Ancak tüm bunlara karşın Suhne‘nin rejimin Suhne merkezine girdiğini, merkezi kontrol ettiğine dair resmi bir açıklama ya da görüntü bulunmuyor. 
IŞİD de henüz bu yönde bir açıklama yapmış değil. Bazı kaynaklar rejimi bölgeye saldırısının sürdüğünü aktarıyor. Aşağıda 5 Ağustos’ta Suhne’ye yapılan saldırı sonrası rejim birliklerinin bugün (6 Ağustos’ta Suhne’den geçtiği görüntüler yer alıyor. Kente saldırıların sürdüğü ve tam kontrol sağlanıp sağlanamadığı belirsizliğini koruyor.

Suhne’ye yönelik saldırılara, Rus ve rejime bağlı savaş uçakları ve halikopterleri de katıldı. bölgeye çok sayıda hava saldırısı (aşağıda) düzenlendi.



IŞİD: SAVAŞ SÜRÜYOR 
IŞİD’e yakın haber ajansı AMAK, bölgeden son duyurusunu 5 Ağustos’ta geçti. AMAK’tan yapılan açıklamada, “çatışmaların sürdüğü Humus kırsalındaki Suhne’nin batısında süren savaşta, hükumet güçlerine ait 2 tank 2 güdümlü füzeyle ve 1 Shilka zırhlı aracı yine güdümlü füzeyle yok edildi” denildi.

1 Ağustostan itibaren yoğun biçimde beldeye saldıran rejim güçleri, Suhne‘nin batısındaki Al Tantur dağını ele geçirmişti. 4 Ağustosta batıdan IŞİD pozisyonlarına saldırıya geçen ordu birlikleri bazı noktaları kontrol altına almış, ve şehir savaşı başlamıştı.

SUHNE NEDEN ÖNEMLİ
Humus‘un 195 kilometre doğusunda, yine Humus‘a bağlı antik kent Palmira’nın (Tedmur), 64 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Suhne, rejimin Deyr Ez Zor hattı üzerinde oldukça kritik öneme sahip. 
IŞİD’in 2014’te ele geçirdiği ve iç bölgede uzun süredir en korunaklı hatlarından biri olarak kalan Suhne, Deyr Ez Zor‘un da 121 kilometre batısında kalıyor. 
Suhne, Humus doğusunda IŞİD‘in son savunma hattını oluşturuyor. Tedmur‘a bağlı beldenin düşmesi ile rejim güçleri, Deyr Ez Zor‘a kadar olan hatta güçlü bir direniş hattıyla karşılaşmamayı umuyor. Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir