Rejimin “Hatay işgali” haritada (ÖZEL HABER)


SURİYE, Şam (HABERYİRMİ) – Suriye ordusuna bağlı üst düzey komutanların incelediği haritada, Hatay Suriye sınırları içinde yer aldı. O görüntüleri ise yine Esad’ın resmi haber ajansı SANA yayınladı.
Suriye Arap Cumhuriyeti‘nin resmi haber kuruluşu SANA‘nın geçtiği görüntülerde çarpıcı detaylar takıldı. Suriye Arap Ordusu’nun (SAO) –İngilizce SAA– üst kademe komutanlarının katıldığı görülen video görüntülerinde masa üzerinde, Türkiye’nin güneyindeki sınır kenti Hatay‘ın da Suriye sınırları içinde gösterildiği bir haritanın olduğu görüldü. 

SANA videosundan: Kuvvet komutanları Suriye haritasını inceliyor. Hatay Suriye sınırları içinde kalıyor.

SANA‘nın servis ettiği video görüntüsünde üst düzey rütbeli komutanların, masa üzerine serili harita üzerinde, ABD‘nin Ürdün‘de eğitip Suriye güneyine soktuğu sözde muhalif militanların kontrolünde bulunan Ürdün sınırındaki alanlar inceleniyor.

Haritada, komutanlar, Ürdün sınırındaki alanları inceleniyor.

Suriye’nin Hatay üzerindeki hak iddiası, resmen dillendirmese de, Türkiye tarafından öteden beri biliniyor. Suriye, gayri resmi olarak Hatay’ın kendi toprak parçası olduğunu ileri sürüyor. 

Bu yönde yayınlanan haritalar, rejimin PKK ve Amanoslar bölgesinde destek verdiği örgüt yapılanmalarının bir ayağını da Hatay’ın el değiştirmesine yönelik hamlelerden bazılarını oluşturuyor.

ARKA PLAN
SURİYE, TÜRKİYE VE HATAY: 
Osmanlı sınırlarında İskenderun Sancağı‘na bağlı olan Hatay, Mondros Mütarekesi‘nden sonra Fransızlarca işgal edildi. 20 Ekim 1921‘de, Fransa ile imzalanan Ankara Antlaşmayla, kentin özel bir idare altına alınması, buna karşın Türk parası, Türkçe’nin kullanılması kararlaştırıldı. Kent, Lozan Antlaşması’nda Türkiye sınırları dışında kaldı. Fransızlar 1936’da Suriye’den çekilirken, Sancak üzerindeki yetkilerini Suriye’ye terk etti.

Türk Hükumeti durumu kabul etmedi. Cenevre’deki Milletler Cemiyeti toplantısında Fransa ile yapılan görüşmeler netice vermeyince, 9 Ekim 1936’da Fransa’ya resmî bir nota vererek, Suriye’ye yapıldığı gibi, İskenderun Sancağı’na da bağımsızlık verilmesini istedi. Bağımsız Hatay Devleti kuruldu. Hatay devleti 1939’da yapılan oylama ile bağımsızlığını kazanıp kendi isteğiyle Türkiye Cumhuriyeti’ne dahil olmuş oldu. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir