Telafer düştü: Son durum harita (28 Ağustos 2017)


IRAK, Musul (HABERYİRMİ) – Musul’un en büyük ilçesi konumundaki Telafer ilçe merkezi tamamen ordu güçleri ve Şii unsurların kontrolüne girdi. 
TELAFER SON DURUM: Şii Irak ordu güçleri Telafer ilçe merkezinin meydanında. 28 Ağustos 2017 Pazartesi
ABD ve Irak hava unsurlarının hava saldırıları ile hedef aldığı ilçede küçük bir alan dışında tüm ilçe alanı IŞİD kontrolünden, Irak ordu unsurlarının kontrolüne girdi. 
Irak güçleri Telafer merkezde... 28 Ağustos 2017
Irak güçleri Telafer merkezde… 28 Ağustos 2017
Telafer ilçe merkezini alan saldırılar 20 Ağustos 2017’de başlamış, 27 Ağustos’ta ilçe merkezinin güney, doğu ve güneybatı hatları ele geçirilmişti.
28 Ağustos Musul son durum
Harita: 28 Ağustos 2017: Telafer merkezinin tamamı Irak güçlerinin elinde. Sadece kuzeydeki Kasik Üssü IŞİD elinde görünüyor.
27 Ağustosta ilçe merkezinin kuzeyi ve daha kuzeydeki Ayadiye hattı IŞİD kontrolündeydi. 

Bu sabah ise geceboyu süren yoğun hava saldırıları ve bombardıman sonra, ilçenin kuzey ve kuzeydoğu hatları da ele geçirildi.

Öte yandan çatışmaların bu sabahki bölümünde bölgede Şii unsurlarla birlikte hareket eden bir fotoğrafçı öldürüldü. Tal Afar – Karbala kanalındaki savaş fotoğrafçısı Sâjad Necm Abd Ujayil‘in hayatını kaybettiği bildirildi. 

Sâjad Necm Abd Ujayil 

Telafer saldırısında Irak Şii güçlerin asıl merak ettiği konu, 20 Ağustos’ta başladıktan sonra Telafer’in 7 gün gibi kısa sürede nasıl düştüğü sorusu…

Zira Musul, Ramadi, Anbar’da güçlü direniş gösteren IŞİD, bu direnişte binlerce Irak askerine de kayıp verdirmişti.
ORDU 50 KİŞİYLE SAVAŞTI, İLÇEYİ YERLE BİR ETTİ
Telafer saldırısı ilk başladığında 40 bin kişilik ordu gücünün ilçeye saldırdığı ve ilçede 2 bin IŞİD savaşçısının olduğu açıklanmıştı. 
Ancak bugün itibariyle 7 gün süren saldırılarda Şii ordu gücünün kaydadeğer bir direnişle karşılaşmadığı ortaya çıktı. 

IŞİD’in Irak’ta Telafer’e giden yola astığı tabelada “Arap tağutların Müslümanların kanından sorumlu olduğu” yazısı yer alıyor. (Fotoğraf COURTESY MAJD HELOBI)

Irak ordu birlikleri arasında fotoğrafçılık yapan COURTESY MAJD HELOBI bu noktada ilginç bir tespit yapıyor. İsrail’in Jarusselam Post gazetesindeki değerlendirmesinde Irak güçlerinin karşılarında 2 bin kişilik IŞİD savaşçı grubunu beklediğini söyleyen Helobi, “40 bin kişilik Irak gücü kentin 3 yanına dağıtılmış, çevrelenmişti. Açıkçası IŞİD’in daha önce Musul ve Anbar’da olduğu gibi yoğun direniş vereceğini umuyorlardı. Ancak bir sorun vardı. Irak ordu birlikleri Telafer’e girdiğinde sardece 40-50 kişilik bir savaşçı grubuyla karşılaştılar” dedi. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir