YouTube, ABD savaş suçlarını siteden kaldırıyor!


HABERYİRMİ – Video paylaşım sitesi YouTube, ABD’nin Rakka, Musul, Telafer’de yaşanan savaşta, savaş suçlarını gösterir nitelikteki videoları siteden kaldırıyor. 

Rakka 11 Haziran 2016 bombardımanda katledilen sivillere ait görüntüleri içeren videodan…

Gelişme New York Times gazetesinin haberine konu oldu. Ancak Haberyirmi’nin “sondurumvideo” adlı Youtube kanalında toplanan belge niteliğindeki görüntülerin bir çoğu da Youtube tarafından “sansürlenmemiş içerik” ya da “şiddet barındırması” gerekçe gösterilerek yayından kaldırıldı.

Rakka: ABD’nin düzenlediği fosfor bombalı hava saldırılarından 20 Haziran 2017
Şirketin, potansiyel açıdan kuralları ihlal eden içeriği otomatik olarak kaldıran ve işaretleyen yeni teknolojiyi devreye sokmasının ardından son haftalarda bazı YouTube kanalları ile sayısız bireysel video silindi. 
Haberyirmi‘nin “belge niteliğinde kanalında topladığı bu videolardan çoğu Youtube tarafından silindi. 11 Haziran 2017 tarihli onlarca sivilin katledildiği Rakka’ya yönelik bombardıman videosu da silinen videolar arasında yer aldı. 
Foto: Haberyirmi’nin “Sondurumvideo” adlı kanalında silinen videolardan biri…
Haberyirmi‘nin şiddet görüntüleri içermesi nedeniyle “yaş sınırlaması” getirerek yayınladığı video, hiç bir uyarı yapılmadan kanaldan kaldırıldı.  

Farklı haber ağlar ve kurumların yüzlerce benzer içerikli videoları benzer biçimde kanallardan uyarısız olarak kaldırılırken, Musul, Rakka, Telafer gibi ABD’nin destek verdiği saldırılarda kaydedilen savaş suçu içerikli videolar, internet hafızasından silinmeye başlandı. 

New York Times gazetesinin konuya ilişkin haberinde Uluslararası Ceza Mahkemesinin teknoloji danışma grubunun yönetim kurulu üyesi ve insan hakları ihlallerine belge toplayan Benetech’in Başkan Yardımcısı Keith Hiatt, sadece Suriye konusunda en az 200 sivil toplum kuruluşunun çalışma yürüttüğünü vurgulayarak bu kuruluşlarda görevli bazı kişilerin insan hakları ihlallerini belgelemek için canlarını ortaya koyduğunu veya yaşamlarını yitirdiğini söyledi.

Sansürün, ABD güdümündeki sosyal paylaşım sitesi Youtube’un, tarihe belge toplamak isteyen benzer çabaları boşa çıkarmayı hedeflediği, bunun da ABD dayatmasıyla gerçekleştirildiği belirtiliyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir