ARSA ‘ateşkes’ ilan etti, Myanmar tanımadı!


MYANMAR-Burma, Rhingya-Arakan (HABERYİRMİ) – Müslümanlara yönelik katliamların devam ettiği Myanmar’da Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) tek taraflı ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

FOTO: Myanmar: Arakan’daki katliama karşı bir protesto gösterisinden
İnsani krizin sona ermesi için bir ay boyunca silah bırakacağını belirten ARSA, Myanmar ordusunun da aynı adımı atması çağrısında bulundu.

Ancak Myanmar hükumeti “Teröristlerle asla anlaşma yapmayacağız” diyerek, ARSA’nın ateşkesine karşılık verdi.

İnsan hakları gözlemcileri ve Arakan bölgesinden kaçanlar Müslüman köylerin budistler tarafından ateşe verildiği kaydediyor.
25 Ağustos’tan sonra Arakan’da yaşayan yaklaşık 300 bini aşkın kişi Bangladeş sınırındaki kamplara kaçmak zorunda kaldı.
5 soruda ARSA’ya bakmak
Müslümanların diri diri yakıldığı Myanmar’ın (Burma) Arakan kentinde 25 polis karakolu 25 Ağustos’ta Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) tarafından saldırıya uğramış, 12 polis öldürülmüştü. Bu onun en büyük saldırısı oldu. Saldırı sonrası Myanmar ordusu Arakan eyaletinde büyük bir operasyon başlatmış, sivilleri de hedef almıştı. 

1- Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu nerede faaliyet gösteriyor? 
Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA), çoğunluğu Müslüman olan Arakanlıların zulüm gördüğü, Myanmar’ın kuzeyindeki Rakhine (Arakan) eyaletinde faaliyet gösteriyor.
Grup, Harakah el-Yakin da dahil olmak üzere şimdiye kadar farklı isimlerle biliniyor.

2- Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu kimlerden oluşuyor?
Myanmar hükümeti Arakanlılara vatandaşlık vermeyi reddediyor ve onları Bangladeş’ten gelen yasadışı göçmenler olarak görüyor.
Uluslararası Kriz Grubu, ARSA’nın liderinin Pakistan’da doğan, Suudi Arabistan’da yetişen Ata Ullah olduğunu söylüyor.
Ancak BBC’nin konuya ilişkin bir haberine göre  The Asia Times gazetesine açıklama yapan bir ARSA sözcüsü,  ARSA’nın cihatçı gruplarla bir bağının olmadığını ve sadece Arakanlıların bir etnik grup olarak tanınması için savaştıklarını söyledi.

3- Ne tür silahlara sahipler?
Hükümet, 25 Ağustos’taki saldırının bıçaklar ve ev yapımı bombalarla gerçekleştirildiğini söylüyor.

4- ARSA ne zaman kuruldu?
The Asia Times gazetesine konuşan sözcü, ARSA’nın 2013’ten beri silah eğitimi verdiğini ifade ediyor. Ancak düzenledikleri ilk saldırı, 9 polis yetkilisini öldürdükleri Ekim 2016’daki saldırıydı.

5- Neden ateşkes ilan etti?
Gurubun, baskın gücü bulunmuyor. Ateşkes, sivil halka yönelik katliamlara son verilmesi için ilan edildi. Ancak Myanmar hükumeti “Teröristlerle asla anlaşma yapmayacağız” diyerek, ARS’nın ateşkesine karşılık verdi. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir