Deyr Ez Zor’da kuşatma kırıldı, ABD’nin planı bozuldu! (ANALİZ)


SURİYE, Deyr Ez Zor (HABERYİRMİ) – Rejim güçlerinin Deyr Ez Zor‘da IŞİD kuşatmasını kırarak, kuşatma altındaki birliklerle buluşması, bölgedeki planları bir kez daha alt üst etti. 

Stephen Townsend
Stephen Townsend

YPG ile birlikte Rakka’ya yönelik saldırılarını sürdüren ABD, rejimden önce Deyr Ez Zor‘a yönelmek için 10 Ağustos’tan bu yana saldırılarını kat kat artırmış, sonraki hedefi Deyr Ez Zor olacağını ilan etmişti. Ancak, ABD‘nin Deyr Ez Zor kartını başından beri gören rejim ve Rus stratejisi, 28 ay süren kuşatmayı bugün (5 Eylül) kırınca ABD planı da alt üst oldu.

ABD, DEYR EZ ZOR’A YPG İLE SALDIRACAĞINI İLAN ETMİŞTİ
Konuya ilişkin son açıklama geçtiğimiz 2 Eylül’de ABD’nin “IŞİD karşıtı koalisyon komutanı korgeneral Stephen Townsend‘ten gelmişti. 
IŞİD’e karşı yürütülen savaşın Deyr ez-Zor’u da içine alan Orta Fırat vadisi hattında verileceğini söyleyen ABD’li komutan Stephen Townsend, ABD’nin bu bölgenin alınması için Suriye Demokratik Güçleri’ne destek vereceğini söylemiş, Rakka’da olduğu gibi Deyr Ez Zor‘un da YPG’ye verileceğinin sinyalini vermişti.

ABD PLANI BÜYÜK DARBE ALDI
ABD’nin bu planı, Suriye Arap Ordusu’nun (SAA) 5 Eylül’de kuşatma altındaki 17. Tugay‘la bağlantı kurmasıyla büyük riske girmiş oldu. Deyr Ez Zor‘da IŞİD kuşatmasını kıran SAA, böylece çemberdeki ordu birliklerini serbest bıraktı. Esad güçlerinin sonraki hedefinin yine aynı bölgede kuşatma altındaki havaalanını ele geçirmek. Rejimin, kentin kalan kısmını IŞİD’ten ele geçirmede ABD-YPG ittifakına kıyasla daha avantajlı olduğu görülüyor. Zira ABD, katliama varan yoğun bombardımana karşın hala Rakka’yı kontrol altına alabilmiş değil. HABERYİRMİ


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir