Deyrizor’da iki kritik gelişme: Son durum harita (22 Eylül 2017)


SURİYE, Deyr ez Zor (HABERYİRMİ) Rusya ile rejim, ABD ile YPG militanlarının IŞİD elindeki toprakları ele geçirmek için yarıştığı Deyr ez Zor’da iki kritik gelişme yaşandı. Kuzeyde Fırat Nehri YPG ile rejim güçleri arasında sınır oldu. İki güç Al Tıbni hattında karşı karşıya gelirken, kentin güneyinde YPG burnunu doğuya çevirerek petrol yataklarını ele geçirmeye başladı.

KANLI SATRANCA DÖNDÜ

Rus ve rejim destekli güçlerin, kentin güneyinden 15 Eylül’de Fırat Nehri’nin doğusuna geçmesi ardından, aynı güçler 22 Eylül itibari ile kentin kuzeyinde Fırat’ın doğu kıyısına ulaşarak YPG ile karşı karşıya geldi.

Kentins kuzeyi Al Tıbni bölgesi. IŞİD’in tahrib olan araçları 22 Eylül 2017 

Son durumda Rejim güçleri, Fırat’ın batı kıyısında bulunan Bass’ah köyünü elinde tutarken, ABD-YPG güçleri ise Fırat Nehri’nin doğu kıyısında bulunana Halbiya ve Zalbiya köylerini elinde bulunduruyor. Rus destekli rejim güçlerinin, bu noktada “Fırat’ın doğusuna geçme girişimine dair” herhangi bir gelişme kaydedilmediği görüldü. 

Suriye Deyrizor son durum harita: Oklar: YPG ve rejimin ilerleme hatları
Suriye Deyrizor son durum harita: Oklar: YPG ve rejimin ilerleme hatları

Deyr ez Zor’a doğudan saldıran ABD-YPG unsurlarının savaş hatlarında da kritik değişim yaşandı. 19 Eylül’e kadar Fırat Nehri’nin ikiye ayırdığı kente doğudan yaklaşan YPG, Rusya’nın, “ABD ve YPG’nin ateşine maruz kalırsak bu bölgeleri vururuz” açıklaması sonrası Deyr ez Zor‘da yön değiştirdi. Fırat’ın doğusu kıyısına kadar yaklaşan YPG birlikleri, yön değiştirerek, petrol ve gaz yataklarının bulunduğu kuzeydoğu, doğu hattına burnunu (en büyük sarı ok) çevirdi. Rusya’nın, kentin petrol ve gaz yataklarıyla zengin, doğu iç kesimlerini engellemeye yönelik hamlenin, aynı zamanda Ruslarla karşı karşıya gelinmesini önlemek için atıldığı değerlendiriliyor. ABD’nin bu planla batıda riske girmek yerine, daha gerideki petrol alanlarını ele geçirmeyi amaçladığı belirtiliyor.

Zira örgütün, yönünü daha doğuya çevirmesi ardından dün YPG’nin bölgedeki petrol sahalarının bir bölümünü ele geçirdiği bildirildi. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir