YPG, “özerklik” seçimi yapıyor!


SURİYE, Haseke (HABERYİRMİ) – YPG, Suriye kuzeyinde “Özerk Federasyon” için yapılması planlanan seçimleri bugün gerçekleştiriyor. Bugün yapılacak seçimlerle “Suriye Demokratik Federasyonu” adıyla özerk bir YPG devleti ilan edilmiş olacak. 
Suriye’ni kuzeyinde Türkiye sınırına yakın alanların neredeyse tamamını elinde bulunduran ABD ve AB destekli YPG, kontrolü altında tuttuğu bölgelerde yerel belediye ve bölgesel meclis seçimlerine gidiyor.  

Suriye kuzeyindeYPG’nin yaptığı seçimler. Oy verme işlemlerinden

Gelişmeyi Reuters duyurdu. Ajansa konuşan YPG’nin siyasi kanadını oluşturan PYD’li kaynak, seçim kararı sonrası yerel yönetimlerin oluşturacağını aktardı.

Diğer taraftan YPG muhalifi “Kürt Ulusal Konseyi” (ENKS), Suriye’deki federal seçimleri boykot etme kararı” aldığını duyurdu. 

YPG, bu seçime ilişkin iradesini geçtiğimiz Temmuz ayında almış Haberyirmi de haberleştirmişti

Bugün gerçekleştirilen seçimlerle Suriye kuzeyinde bir federasyon ilan edilmiş olacak. 
İlk adımda “federasyon” amaçlayan örgüt, sonraki adımda devletleşmeyi hedefliyor. 
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Kürtlerin ülkesinin bazı bölgelerinde hakimiyet kurmalarına razı oldu ancak Kürtlerin istediği merkezi yönetimden bağımsız federal sisteme karşı olduğunu söylüyor .
Esad Kürtlerin oluşturduğu yerel yönetim konseylerini, “geçici yapılar” olarak niteliyor. YPG ise ABD ve AB desteği ile de-facto bir devlet yapılanmasını kurmuş görünüyor.

Irak’taki özerk Kürt yönetimi de devlet olmak için 25 Eylül’de referanduma gitme kararı almıştı. HABERYİRMİ

ARKA PLAN HABERLERİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir