Havice saldırısı başladı: Kerkük son durum (21 Eylül 2017)


IRAK, Kerkük (HABERYİRMİ) – Irak ordusu, IŞİD kontrolündeki Kerkük’e bağlı Havice ilçesine saldırı başlattı. Peşmerge’nin de batıdan saldırdığı Havice’ye ABD güçleri de yoğun hava ve topçu saldırısı düzenliyor. 
Saldırı, ilçeye havadan bırakılan 3 milyon bildiri ile duyuruldu. 20 Eylül gecesi uçaklarla atılan broşürlerde “teslim olun” mesajlarına yer verildi. 
Eylül başından bu yana hem ABD hem de Irak ve Şii güçlerin sevkıyatlarını sürdürdüğü Havice bölgesine 21 Eylül şafak vakti ise saldırı başlatıldı. Güney, batı ve kuzey kesimlerinden Irak ordu birlikleri ile Şii militanların saldırdığı ilçeye, doğu hatlarından da Peşmerge unsurları saldırıyor. Peşmerge kaynakları ilk dakikalarda “resmi olarak” saldırıda yer almadığını açıklasa da ilerleyen saatlerde doğu hatlarında saldırı düzenleği görüldü.
Havice’yönelik saldırılara Irak kanadında altı ayrı silahlı unsur katılıyor. Bu grupların 3’ünü şii militan gruplar, diğer yarısını ise orduya bağlı unsurlar oluşturuyor. 
Saldırıların şafak vaktinden önce başlayan yoğun bombardıman sonrası başladığı, ABD, Fransız ve İngilizlere ait savaş uçaklarının bombardımanı ile gece karanlığının aydınlandığı, 1 saate yakın bu bombardıman sonrası ise topçu atışlarının başladığı, bunu karadan devam eden unsurların izlediği bildirildi. 
Suriye Irak son durum: (21 Eylül 2017) Numaralı alanlar savaşın sürdüğü noktalar.  
Gelen ilk raporlara göre ilk saldırılarda IŞİD’in şiddetli bir direnişi görülmedi. Saldırı koalisyon güçleri ilk hamlede, batı tarafından 4 köyü ele geçirdi. 
Havice’ye kuzeyden saldırıran Şii Haşdi Şabi militanlarının Doğu Şark’ın kuzeyinde Bashiraa köyüne girdiği, Ishtar’ın kuzeyinde Ain Qawah köyünü ele geçirdiği bildirildi..
Irak Hizbullah güçleri de hafta başında güneydeki kırsal alanlara saldırı başlatmıştı. Anbar’ın, Suriye sınırına yakın Rutba ilçesinin batısına hedef alan bu saldırılarda, sınır hattının 60 km’lik kısmı ele geçirilmişti.
Havice’ye atılan broşürlerden biri…

Havadan kente fırlatılan bildirilerde, özel bir iletişim havuzu oluşturulduğu ve buna yer verildiği görülürken, sabit telefon, watsapp iletiş adreslerinin de paylaşılması dikkat çekti.

Irak Şii Ordusuna bağlı “Irak Özel Operasyon Güçleri’nin”, (Iraqi Special Operations Forces) 13 Eylül’de bölgeye sevkedilmeye başlanmıştı. ABD de Kerkük’e bağlı Havice ilçesine saldırı için bölgeye daha önce sevkiyata başlamıştı

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, 6 Eylül’de yaptığı açıklamada, “Havice ve Enbar’ın batısında yaşayanlara, kurtarma operasyonlarının yakında başlayacağı müjdesini şimdiden veriyorum” ifadelerini kullanmıştı.
IŞİD, Haziran 2014’ten bu yana Kerkük’ün batısındaki Havice ilçesi ve ona bağlı 4 kasabayı elinde tutuyor. HABERYİRMİ

ARKA PLAN HABERLERİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir