Havice yanıyor: Kerkük son durum harita (30 Eylül 2017)


IRAK, Kerkük (HABERYİRMİ) Irak ordusu ve Şii Haşdi Şabi güçleri ile Hizbullah militanlarının 21 Eylül’de başlattığı ve ilçenin kırsalını hedef alan saldırı sonrası, ilçe merkezine yönelik ikinci aşama saldırıları sürüyor. Merkezi hedef alan ve 29 Eylül’de başlatılan ikinci aşama saldırıları kapsamında IŞİD savunma amaçlı olarak ilçedeki petrol kuyularından bazılarını ateşe verdi. İlçe semaları siyah dumanlarla kaplanırken, Irak ordu birlikleri, Şii Haşdi Şabi militanları karadan saldırılarını sürdürüyor. ABD ve Irak hava unsurları ise kent girişine ağır bombardıman düzenlemeye devam ediyor.

Irak son durum: Kerkük/Havice ilçe sınırı. 30 Eylül 20017
Irak son durum: Kerkük/Havice ilçe sınırı. 30 Eylül 20017 

Çatışmaların 30 Eylül tarihli bölümünde Irak ordu birliklerini Tikrit yolu Sheikh Anwar al-Asi köyüne kadar olan bölgeyi ele geçirdiği bildirildi. 

Makhoul Dağı’nın tamamı ise Haşdi Şabi militanlarının kontrolüne girdi. Bu bölgeye orduya bağlı 88 ve 51 tugayların konuşlandırıldığı bildirildi. Çatışmalarda Havice cebi ve Masjak köyünün de düştüğü öğrenildi. Irak ordusu ve Şii unsurların ilçe merkezine 12 kilometre mesafeye kadar yaklaştığı öğrenildi.
Irak: Kerkük/Havice son durum harita 30 Eylül 2017
Irak: Kerkük/Havice son durum harita 30 Eylül 2017
Son olarak Irak ordu güçleri ve Şii militanların Havice ilçe merkezine giden yolların kontrolünü ele geçirdiği raporlanıyor. 
İlçeye yönelik saldırıların güneydoğu, kuzeybatı ve güneybatı hatlarından (oklarla gösterilen hatlar) gerçekleştiği görülüyor. Doğu hatlarında ise Peşmergenin saldırı girişimi “referandum ve Irak merkezi hukümetle yaşanan gerilim nedeniyle” duraklamış durumda. 
Kornet roketatar

Irak ordu unsurları, IŞİD’in bombalı araçlarına önlem olarak, ısı ve lazer güdümlü Kornet silahlarını kent girişine konuşlandırarak korunmaya çalışıyor. 

Hali hazırda Musul saldırılarının başladığı Mart 2016’dan bu yana kuşatma ve tecrit altında bulunan Havice kent merkezinde binlerce sivil yaşam mücadelesi veriyor.

Irak ordusu ve Şii Haşdi Şabi güçleri ile Hizbullah militanlarının 21 Eylül’de başlattığı Havice kırsalını hedef alan ilk aşama saldırısı 25 Eylül’de sona ermişti.

Saldırıya ilişkin “ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Koalisyon” Sözcüsü Ryan Dillon (Operation Inherent Resolve (OIR) resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Irak güvenlik güçlerinin, -Iraqi security forces (ISF)- Havice ve Sharqat yakınlarındaki 66 köyü ele geçirdiği bilgisi vermişti. Havice ilçe merkezini hedef alan “ikinci aşama saldırılar” ise 29 Eylül’de başlatılmıştı. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir