Irak son durum harita (26 Eylül 2017)


IRAK (HABERYİRMİ) – Irak son durum harita (26 Eylül 2017) Haberyirmi, 25 Eylül’de Suriye’de son durumu gösterir haritayı dikkatinize sunmuştu. 
Irak’taki savaşta Kerkük’e bağlı Havice, Anbar’a bağlı Rutba, Rawa ve Kaim üçgeni sıcak savaşın sürdüğü alanları oluşturuyor.

Irak son durum harita 26 Eylül 2017 Irak genel haritası
Irak son durum harita 26 Eylül 2017 Irak genel haritası

HAVİCE HATTI: Irak ordusu ve Şii Haşdi Şabi güçleri ile Hizbullah militanlarının 21 Eylül’de başlattığı Havice saldırısında ilk aşamanın sona erdiği ilçe kırsalının tamamının kontrol altına alındığı duyurulmuştu.
Saldırıya ilişkin “ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Koalisyon” Sözcüsü Ryan Dillon (Operation Inherent Resolve (OIR) resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Irak güvenlik güçlerinin, -Iraqi security forces (ISF)- Havice ve Sharqat yakınlarındaki 66 köyü ele geçirdiği bilgisi vermiş, ikinci aşama saldırılarının Havice ilçe merkezini hedef alacağı açıklanmıştı.

İlçe merkezi halen IŞİD kontrolünde olan bölgede, yapılacak saldırı öncesi merkez çevresine yeniden sevkıyat yoğunlaştı.
PEŞMERGE, BAĞDAT’LA GÜÇ MÜCADELESİ VERİYOR
Havice ilçe merkezine yönelik saldırılara 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu yapan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Peşmergelerin de doğudan katılacağı bildirildi. 
Barzani’nin bu planla, belediye meclis kararıyla bağımsızlık referandumuna dahil ettiği kent merkezinin sınırlarını batıya doğru genişletmeyi hedeflediği değerlendiriliyor. 
Kürt yönetimi, daha önce Havice saldırısına katılmayacağını duyurmuştu. Bu karar değişikliğinde, Bağdat yönetimi ile bölgede yaşanan güç mücadelesinin etkili olduğu belirtiliyor. 
RUTBA HATTI: Irak ordusu ve Şii Hizbullah militanlarının 16 Eylül’de ilan ettiği saldırı sonrası Hizbullah militanları Rutba’nın batısında Suriye sınırına kadar olan 60 kilometrelik çöl alanı ele geçirmişti.
Kırsal alanda bulunan bu bölgedeki saldırılar iki cephede sürüyor. Batıda Suriye sınırına bitişik olarak Rutba beldesinin kuzeyinden Kaim hattına doğru ilerlerken, daha doğuda Rawa beldesine saldırılar sürüyor. 
Rawa’yı hedef alan saldırılar beldenin güneyinde konuşlu ordu unsurları ve Şii güçlerce gerçekleştiriliyor. Saldırılara ABD hava unsurları da destek veriyor. HABERYİRMİ 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir