Suriye’de son durum haritası (1 Ekim 2017)


SURİYE son durum haritası (1 Ekim 2017):
Suriye’de 2011’de başlayan ve 2013’te şiddetli savaşa evrilen savaş yedinci yılına girerken, Arap Baharı’yla başlayan olaylar, coğrafyaya “soğuk kış” yaşatmaya devam ediyor.
Eylül 2017 itibariyle rejimin güç kazandığı Suriye’de IŞİD kontrol altında tutuğu toprakların büyük bölümünü kaybetti. 

Haberyirmi Eylül ayına damgasını vuran kritik gelişmeleri gün gün sizler için derledi. Her maddenin bağlantısını tıklayarak detaylarına ulaşabilirsiniz.

DEYR EZ ZOR KUŞATMASI KIRILDI
4 EYLÜL: Suriye Arap Ordusu (SAA), Deyr Ez Zor’a 4 kilometre mesafeye kadar yaklaştı.
ABD destekli kara unsurlarının 6 Haziran’dan bu yana sürdürdüğü Rakka saldırısında, kentin yarıdan fazlası YPG kontrolüne geçti. Haberyirmi, Rakka son durumuna dair iki özel harita hazırladı.
5 EYLÜL: Suriye Arap Ordusu’nun (SAA) 17. Dairesinden ilk tanklar, IŞİD kuşatması altında bulunan Deir Ezzor’daki 137. Tugay Üssüne yönelik kuşatmayı kırdı.

9 EYLÜL: Suriye rejim güçleri, Deyr ez zor’da IŞİD’in kuşattığı ikinci stratejik bölge olan Esed Hava Üssü’ne yönelik IŞİD kuşatmasını da kaldırdı

Suriye son durum haritası 1 Ekim 2017
Suriye son durum haritası 1 Ekim 2017 

16 EYLÜL: Irak Savunma Bakanlığı, Anbar ilinin batı bölgesinin, IŞİD’ten geri alınması için askeri saldırı başlattıklarını duyurdu


REJİM VE RUSYA FIRAT’IN DOĞUSUNA GEÇTİ
17 EYLÜL: Rusya’nın hava desteğiyle Deyr ez Zor saldırısını sürdüren Suriye rejim güçlerinin, Baghiliya mahallesini ele geçirdiği ve Fırat nehrine ulaştığı” bildirildi.

18 EYLÜL: Rus ve rejim güçleri Fırat doğusuna geçti. Deyr ez Zor kentinin güneydoğusundan geçtiği Fırat Nehri doğusu yakasında ilk iki köyü ele geçirdi.
IRAK’TA HAVİCE SALDIRISI BAŞLADI
21 EYLÜL: Irak ordusu, IŞİD kontrolündeki Kerkük’e bağlı Havice ilçesine saldırı başlattı.
Rakka’da IŞİD savunması çöktü. ABD-YPG, kentin kuzey hatlarından yaklaşık 2 kilometre kadar güneye indi. Böylece kentin kuzey kırsal alanlarının 17 Ordu Üssü’ne kadar olan kısmı tamamen düşmüş oldu.
YPG, YEREL YÖNETİMLER İÇİN SEÇİM YAPTI
22 EYLÜL: YPG, Suriye kuzeyindeÖzerk Federasyon” için yapılması planlanan seçimleri gerçekleştirdi. Seçimlerle “Suriye Demokratik Federasyonu” adıyla özerk bir YPG devleti ilan edilmiş olacak. 
27 EYLÜL: YPG Deyr ez Zor kuzeydoğusunda bulunan Suwarbeldesini ele geçirdikten sonra Habur Çayını’n doğusuna geçti.
IŞİD LİDERİ YENİ SES KAYDI YAYINLADI
28 EYLÜL: IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’nin yeni ses kaydı yayınlandı.
Bağdadi’nin mesajı ile birlikte YPG Suriye’de karşı saldırıya geçti. Rakka’ya yapılan sızma girişiminde 100 kadar YPG’li öldürüldü. Humus doğusundaki saldırıda ise Suhne’ye kadar ilerleme sağlandı.
29 EYLÜL: Irak ordusu ve Şii Haşdi Şabi güçleri ile Hizbullah militanlarının 21 Eylül’de başlattığı ve ilçenin kırsalını hedef alan saldırı sonrası merkezi hedef alan ikinci aşama” saldırı başlatıldı. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir