YPG, Deyrezzor’a saldırıyor: Son durum harita (9 Eylül 2017)


Suriye, Deyr Ez Zor (HABERYİRMİ) – Suriye Arap Ordusu‘nun Deyrizor‘daki IŞİD kuşatmasını kaldırıp ilerlemesi ile Deyrezzor planı bozulan ABD, YPG’yi kullanarak kente doğu hattından saldırı başlattı. 

Deyrezzor saldırısı, YPG’nin üst yapılanması Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Sözcüsü Telal Silo‘nun (en sağda) da katıldığı toplantı ile duyuruldu. 9 Eylül 09:00

Saldırı dün (8 Eylül) gece saatlerinde Haseke güneyinde bulunan Şeddadi hattından başladı. YPG militanlarının ilk cepheyi Deyrezzor‘un Irak sınırı bölgesini oluşturan doğusundan IŞİD cephelerine saldırdığı ve ABD’nin B-52 ağır-konvansiyonel bombardıman uçaklarıyla “Halı-serpe” şeklinde bombardımana tabi tuttuğu öğrenildi.  
ABD‘nin, bu saldırı ile “rejim, kentin batısına ele geçirmek için meşgul olurken, doğusunu YPG militanlarına bırakmayı planladığı” değerlendiriliyor. 

Deyrezzor (Deyr Ez Zor, Deyrizor) son durum harita 9 Eylül 2017
Deyrezzor (Deyr Ez Zor, Deyrizor) son durum harita 9 Eylül 2017

8 Eylül: ABD’nin YPG’limilitanlar yaptığı toplantı sonrası rejimin ilerlediği Deyrezzor‘a saldırı kararı alındı. YPG, örgüt sözcüsü Telal Silo‘nun da katıldığı bir basın duyurusu ile 9 Eylül Sabah 09:00’da Şeddadi hattında kente yapılacak saldırıyı ilan etti. 
YPG, basın ofisinden yapılan açıklamada saldırıya “Cezire Kuzey Fırtınası” adı verildiği belirtildi.

Duyuru, 9 Eylül 2017, 09:00’da Şeddadi kırsalı Ebu Fas köyünde yapıldı /  Foto: YPG propaganda videos 

Saldırıya ilişkin ABD’den ilk açıklama 8 Eylül saat 17:00 sıralarında ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Koalisyon Sözcüsü (Operation Inherent Resolve (OIR) Albay Ryan Dillon‘dan geldi.

Dillon, sözcülüğe ait rejsmi Twitter hesabından, “Savaşta test edilmiş ve kanıtlanmış ortaklarımız olan SDG, kabileler ile Deyrizor eyaletindeki köyleri ve kasabaları DAEŞ’den ele geçirmeye hazırlanıyor” ifadelerine yer verdi.

Saldırı gece saatlerinde başladı. ABD hava saldırıları sonrası, YPG Hasake güney kırsalındaki el Merkada (Şeddadi’nin altı) köyüne saldırdı. IŞİD şiddietli direnişi sonrası yeniden hava saldırısı düzenlendi. 

ARKADAN SALDIRIYORLAR
BUGÜN: 9 EYLÜL 2017 
Saldırıların bugünkü bölümünde, YPG militanlarının ABD’nin yoğun şekilde bombaladığı alanlarda ilerlediği rapor edildi. 

Şeddadi güneyi, YPG militanları- 9 Eylül 2017

13.30: 
Deyr Ez Zor‘un 63 km kuzeydoğusunda, Şeddadi‘nin 29 km güneybatısında bulunan (YPG ile IŞİD bölge sınırında) Hujayf az Zarrab, Tal Aljehev, Jabal az-Zirab ve Bir Dumayni köyleri YPG tarafından işgal edildiği rapor edildi. 

DEYR EZ ZOR’DA NELER OLUYOR
  • Rejim güçleri, 5 Eylül’de 2014’te 137. Tugay’a yönelik IŞİD kuşatmasını kırıp üsse girmeyi başarmıştı
  • Rejim güçlerinin Deyr Ez Zor‘da IŞİD kuşatmasını kırarak, kuşatma altındaki birliklerle buluşması, bölgedeki planları bir kez daha alt üst etti. Zira bu saldırıdan önce 2 Eylül’de ABD  kente YPG’yi kullanarak saldıracağını duyurmuştu. 
  • IŞİD karşıtı koalisyon komutanı” korgeneral Stephen Townsend, ABD’nin bu bölgenin alınması için Suriye Demokratik Güçleri’ne destek vereceğini söylemiş, Rakka’da olduğu gibi Deyr Ez Zor‘un da YPG’ye verileceğinin sinyalini vermişti. Townsend bu savaşın Deyr ez-Zor’u da içine alan Orta Fırat vadisi hattında” verileceğini belirterek, saldırın kentin Fırat’ın doğusunda kalan (Kentin Irak sınırına taraf olan) doğu tarafını hedef alacağını duyurmuştu.
  • Ancak rejim güçlerinin 5 Eylül’de, ABD’den önce kente batıdan saldırması, ABD’yi Rakka saldırısından önce harekete geçme konusunda adeta zorladı. Zira Rakka merkezde halen kentin yüzde 60’a yakının işgal eden örgüt, buradaki saldırı bitmeden Haseke güneyden Deyr Ez Zor saldırısını ilan etti. HABERYİRMİ.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir