ABD, Irak’ı “kendi çizdiği sınırlar” konusunda uyardı


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Kerkük civarında devam eden çatışmalardan ABD’nin “kaygı duyduğunu” belirterek, tüm taraflara “şiddeti ve provokatif hareketleri sona erdirme” çağrısında bulundu.

Irak ordusu Kerkük’e girerken – 17 Ekim 2017

Sözcü Nauert, yaptığı yazılı açıklamada, Kerkük civarındaki olaylara ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığının değerlendirmelerini aktardı. 

Açıklamasında Nauert, “ABD, Irak’ın kuzeyinde Altınköprü kasabası civarında yaşandığı belirtilen şiddet olaylarından dolayı endişelidir. Durumu yakından izliyoruz. Tüm taraflara şiddeti ve provokatif hareketleri sona erdirme çağrısı yapıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

ABD, KENDİ ÇİZDİĞİ SINIRLARA DİKKAT ÇEKTİ

Nauert, Irak merkezi hükümetine, federal güçlerin ABD tarafından oluşturulan “tartışmalı” bölgelerdeki eylemlerini sınırlandırması çağrısı yaptı.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin federal güçlerin Irak vatandaşlarını koruması ve çatışmaların provoke edilmemesi yönündeki talimatından memnuniyet duyduklarını vurgulayan Nauert, ülkedeki “tartışmalı bölgelerde” yaşanan sorunlar anayasal bir zeminde çözülünceye kadar bu alanların “tartışmalı” olarak kalacağını belirtti. 


TARTIŞMALI BÖLGELER…

Tartışmalı bölgeler hatırlanacağı gibi ABD’nin Irak işgali sonrası, Irak’a atadağı “sömürge valisince” pay edilen toprakları içeriyordu. 

36’ıncı paralelde “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi” adıyla oluşturulan özerk bir alanı Mesut Barzani’ye devreden ABD, petrolü bol hatları “tartışmalı” bölge ilan edip, Irak’ın anayasasına koymuştu…

Irak’ta ABD’nin inisiyatifi ile hazırlanan 2005 Anayasasında, IKBY’nin sınırları içinde olduğunu iddia ettiği ancak merkezi hükumete göre nüfusunun çoğunluğunu Arap ve Türkmenlerin oluşturduğu “tartışmalı bölgeler”in statüsü şimdi daha da önemli.
Kerkük vilayetinin tamamı, Diyala’nın Hanekin ilçesi ve ona bağlı Celavla, Sadiye, Karatepe kasabaları, Salahaddin’in Tuzhurmatu ilçesi ve Musul’un Sincar, Hamdaniye, Telkeyf ve Mahmur ilçeleriyle Zummar, Sinun, Rabia, Başika ve Güver kasabaları tartışmalı bölgelere giriyor. Ajanslar / HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir