Bağdat cephede kazandı, masada kaybetti!


IRAK, Bağdat (HABERYİRMİ) ABD’nin masaya oturttuğu Erbil ve Bağdat ardasında varılan anlaşmanın şartları netleşti. Buna göre ABD’nin de katıldığı o toplantıda ilk bakışta Bağdat’ın lehine gibi görünen ancak ABD işgalini pekiştiren ve “Kürt devletini” koruma altına alan bir dizi karar alındı. 

Anlaşma ile Irak ordu birlikleri, 14 yıl sonra ilk kez (Peşabur-Fişabur) sınır kapısının kontrolünü peşmergeden devraldı. Ancak sınır kapısının kontrolü ise ABD birliklerinin elinde olacak. YPG’ye silah sevkıyatının yapıldığı kapı, Irak ordusunun denetiminden dolaylı olarak çıkarılmış oldu. Görüşmede, Kürt yönetimi idari sınırları da peşmerge ile Irak askeri güçleri arasındaki sınır olarak kararlaştırdı.

Peşmerge Irak ve ABD aracılığıyla yapılan toplantılardan.

Bağdat-Erbil arasındaki anlaşma detayları netleşmeye başladı. Barzani’nin istifası ardından Kürt yönetimi ile Bağdat arasında 27 Ekim 01.00’da başlayan ve 29 Ekim 01.00’de son eren görüşmelerden “anlaşmanın çıktığı” belirtildi. ABD gözetiminde Musul’da yapılan bu görüşmelerde Kürt yönetiminin tüm sınır kapılarını Irak ordu kontrolüne devretmeyi kabul ettiği öğrenilirken devredilen ilk kapının da Fişhabur kapısı olduğu bildirildi. 

Anlaşma kapsamında, 2003 Irak savaşından sonra peşmergenin denetiminde bulunan Irak-Suriye sınır kapısı olan Peşhabur (Simelka) sınır kapısının, 14 yıl aradan sonra “Irak askeri heyetinin kontrolüne” geçtiği belirtildi. 
Yine anlaşma gereği, 16 Ekim’de Irak ordusunun Haşdi Şabi güçleri ile peşmergeden aldığı Kerkük’ten ayrılan Kürt polis ve askerlerin Kerkük’e geri döneceği de belirtildi.
YENİ SINIRLARA “ABD GÜVENCESİ”
IKBY’ye yakınlığı ile bilinen K24 Televizyonu’na göre, Erbil ile Bağdat idari sınırlar, sınır kapıları ve havalimanları konusunda anlaşmaya vardı. Musul’da dün ABD’li askeri yetkililerin de katılımıyla gerçekleşen görüşmede, Kürt yönetimi idari sınırlarını, peşmerge ile Irak askeri güçleri arasındaki sınır olarak kararlaştırdı.
KAPIYI ABD KONTROL EDECEK
IKBY ve Irak heyetleri arasındaki ikinci görüşmede varılan anlaşmaya göre ise tartışmalı bölge olup, halen peşmergenin kontrolünde olan Mahmudiye, Sihela, Şexan, Fayde, Elqoş, Giwer, Meqlob ve Xazir bölgeleri için ortak güç oluşturulacak. Bu bölgelerin idaresini Erbil ve Bağdat birlikte yürütecek olup, güvenliği ise oluşturulacak ortak güç tarafından sağlanacak. Görüşmelerde Peşhabur (Simelka) Sınır Kapısı konusunda da anlaşmaya varıldığı ve buna göre peşmerge güçlerinin yanı sıra Irak ve ABD askerlerinin de sınır kapısının olduğu bölgede bulunacağı belirtildi.
Fişhabur (Peşabur-Fişabur) sınır kapısı PKK/YPG kontrolünde bulunuyordu. Fişhabur, Irak tarafında bulunurken, Suriye tarafındaki Semelka kapısı da YPG kontrolünde bulunuyor.
Bu kapı aynı zamanda ABD’nin Erbil hattı üzerinden getirilerek Suriye’deki örgüte silah sevkıyatında kullandığı kapı olarak biliniyor.
Değerlendirmelere göre ABD bu anlaşma üç kritik gelişmeyi şeyi amaçladı. İlk olarak ABD, sınırkapısının kontrolünü elinde tutarak, Irak’tan YPG’ye silah sevkiyatının kesilmesini önledi. Diğeri de “Kürt devletinin iki ayrı parçası olarak” görüyen Irak’taki yapılanma ile Suriye’deki yapılanmanın bağlantısını kendi üzerinden garantilemiş oldu. Son olarak da Irak’ın Türkiye ile ortak hareket ederek, Kuzey Irak’ta direkt olarak temas hattı kurup, Kürt yönetiminin izole edilmesini engellemiş oldu. HABERYİRMİ


İLGİLİ HABERLER
Barzani düştü, Bağdat-Erbil anlaştı: Irak’ta son durum
Barzani darbesi gerçekleşti: Zafer PKK cephesinin!
Kuzey Irak’ta ‘bağımsızlık’ seçimleri: Evet yüzde 90’ın üzerinde
Peşmerge, silah bırakıp kaçıyor: Kerkük’te son durum
Peşmerge neden çekildi – ANALİZ
Kuzey Irak’taki parçalı yapıyı anlamak – ANALİZ
Kerkük son durum haritası: Operasyon bitti, işte son harita
Barzani’nin kader günleri: Seçimler askıya alındı
Barzani’den geç gelen pişmanlık: Referandumu donduralım teklifi
İbadi, IKBY’nin “referandumu dondurma” teklifini reddetti
Irak ordusu Fişhabur’a gidiyor: Irak son durum harita (26 Ekim 2017)
Gergin bekleyiş sürüyor: Irak son durum harita (28 Ekim 2017)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir