Barzani darbesi böyle gerçekleşti: Zafer PKK cephesinin!


IRAK, Erbil (HABERYİRMİ) – Barzani istifasını açıkladı. İstifayı görüşmek için 2 yıl aradan sonra meclise gelerek oy kullanan PKK ortağı GORAN ve KYB üyelerinin oylarıyla Barzani’nin istifası kabul edildi. Goran/KYB darbesi tansiyonu yükseltirken, Kürt bölgesinde cepheden çekilen ve PKK ile ittifak kuran KYB ve GORAN ofislerine saldırılar düzenlendi. Haberyirmi, kritik gelişmeleri sizler için derledi. 

Erbil. Parlamento binasında gerginlk

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Başkanı Mesud Barzani, 1 Kasım’da görevini bırakacağını açıkladı. Barzani’nin kararı, düzenlediği bağımsızlık referandumu sonrası başlayan bölgesel krizi ve Kürt peşmergelerin Bağdat hükümeti güçleri karşısında geri çekilmesini izliyor.

Barzani, Irak hükümet güçlerinin 16 Ekim’de başlattığı ve Kürt yönetiminin kontrolüne giren toprakları geri aldığı askeri harekattan bu yana ilk defa 29 Ekim’de televizyonda yayımlanan açıklamalarda bulundu. Barzani görev süresi 1 Kasım’da dolduktan sonra “hiçbir şekilde” başkanlığını uzatmayacağını açıkladı. 
Barzani, “Ben aynı Mesud Barzani’yim, peşmergeyim, halkımın bağımsızlık mücadelesine destek olmayı sürdüreceğim” dedi. 
Barzani açıklamasından kısa bir süre önce bölge parlamentosuna mektup göndererek, görevi bırakmasının ardından yönetimde boşluk oluşmaması için parlamentonun çeşitli önlemler almasını istedi. 

BARZANİ’YE GORAN-PKK DARBESİ
Kürt parlamentosu, IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin mektubunu görüşmek üzere 29 Ekim’de Erbil’de toplandı. Barzani’nin yetkilerinin devredilmesi için  yapılacak o oylamada kritik karar ise 2 yıl aradan sonra Parlamento oturumuna katılan Goranlı milletvekillerin oylamasıyla verildi. Daha önce Barzani ile hükumet ortağı olmasına rağmen daha sonra düşürülen PKK müttefiki Goran üyeleri Barzani’nin istifasının kabul etti. 70 kabul 23 red ile Barzani’nin istifa yolu Goran’lı üyelerin oylarıyla açılmış oldu.
Toplantı sırasında ise bu planı farkeden Barzani yanlısı bazı gruplar silah ve sopalarla meclis binasını bastı. 
Protestocular, Barzani’yi “aşağılayan” Goran milletvekillerinin cezalandırılmasını istedi.
Barzani, 1 Kasım’da yapılması gereken ancak aday çıkmadığı için sekiz ay ertelenen başkanlık seçimlerinden önce istifa etmiş oldu. 

BARZANİ TARAFTARLARI KIZGIN

16 Ekim’den bu yana yaşanan ve Barzani’nin Gelişmeler bölgedeki tansiyonu yükseltti. Talabani’ye bağlı KYB peşmergelerinin cephelerden çekilmesi ve Barzani’nin istifası’yla sonuçlanan süreçte, en büyük tepkiyi Talabani’ye bağlı KYB ve GORAN gördü. Zira hezimetin sorumlusu KYB olurken, faturası ise Barzani’ye kesilmiş oldu. 
Bu tepkiler dün farklı noktalarda kendisini gösterdi. 
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Duhok vilayetine bağlı Zaho ilçesinde, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran (Değişim) Hareketi’nin parti binalarının ateşe verildiği bildirildi. İki parti PKK ve İran’la kurduğu yakın temaslar ve Barzani’ye karşı ortak cephe kurması nedeniyle tepki topladı.
KYB’nin Zaho sorumlusu Amır Dehleki, partisinin televizyonuna yaptığı açıklamada, bir grup göstericinin önce parti binası önünde gösteri düzenlediğini, daha sonra saldırıya geçtiklerini ifade etti. 
Dehleki, saldırıda herhangi bir can kaybının yaşanmadığını belirtirken, parti binası ve içerisinde yer alan radyonun ateşe verildiğini kaydetti. 
IKBY’de muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada ise Goran’ın Zaho’daki parti merkezinin ateşe verildiği belirtildi. 
Açıklamada ayrıca, başkanlık süresi dolan IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin yetkilerinin devredilmesi için 2 yıl aradan sonra Parlamento oturumuna katılan Goranlı milletvekillerinden bazılarının Parlamento binasında mahsur kaldığı kaydedildi. 
Barzani, görev süresinin dolması nedeniyle yaptığı açıklamada, 16 Ekim gecesi KYB’li Peşmergelerin Kerkük’ün güneyinden ani bir şekilde çekilmesini ve kentin teslim edilmesini “büyük bir ihanet” olarak nitelendirmişti.
Yaşanan gelişmeler KYB ve Goran’ın zaferi olarak değerlendiriliyor. PKK ortağı olan iki harekat bu hamle ile Irak’la anlaşarak, seçimlerle düşüremedikleri Barzani’yi görevden indirmiş oldu. 

İLGİLİ HABERLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir