Barzani’den geç gelen pişmanlık: Referandumu donduralım teklifi


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Bağdat hükümeti ile arasındaki krizi çözmek için 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumunun sonuçlarını askıya almayı teklif etti.

Mesut Barzani

Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından bugün erken saatlerde yapılan açıklamada ülkenin kuzeyindeki çatışmalara derhal son verilmesi ve askeri operasyonların durdurulması çağrısı da yer aldı.

Kürt Bölgesel Yönetimi ayrıca Erbil ile Bağdat arasında Irak anayasası temelinde açık diyalog çağrısında bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım ise İzmir’deki Ege Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada Irak’taki gelişmelere değinerek, Ortadoğu’da durumun pek iç açıcı olmadığını, Kuzey Irak’ta da referandumla yanlış bir karar verildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Az önce bu kararı veren Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani ‘referandum öncesi şartlara dönüyoruz’ dedi. Peki buraya gelecektin niye bu yanlışta bu kadar ısrar ettin? Niye yıllardır sizi himaye eden, hayat alanı oluşturan Türkiye’nin sözünü dinlemedin? Yanlış hesap Bağdat’tan döner derler ve nihayet yanlış hesap Bağdat’a gitmeden döndü.”

Yıldırım “Suriye’de ve Irak’ta siyasi otorite boşluğu, iç savaş, terör örgütlerinin alandaki varlığı bölgemiz için orta ve uzun vadede öngörü yapmamızın önündeki en büyük engel” ifadelerini de kullandı.

Türkiye 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumu sonrasında Kuzey Irak’a olan uçuşlarını durdurmuş ve Kuzey Irak’a Türk hava sahasını kapatmıştı.

Bugün Ankara’yı ziyaret edecek olan Irak Başbakanı Haydar Abadi ile de referandum sonrasında yaşanan gelişmelerin ve atılacak adımların ele alınması bekleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir