Burası ne Musul, ne de Rakka: Yıkarak girebildiler


FİLİPİNLER, Marawi (HABERYİRMİ) – Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin ülkenin güneyindeki Mindanao eyaletine bağlı Marawi kentinin IŞİD’e bağlı Maute’ten ele geçirildiğini iddia etmesinin ardından kentte Maute savaşçıları askeri noktalara saldırdı. Saldırıda ölü ve yaralı 10 askerin etkisiz hale getirildiği 4 militanın da öldüğü belirtildi. 

Marawi 18 Ekim 2017

Filipinler Ordu Sözcüsü Tümgeneral Restituto Padilla, “Bölgede hala yaklaşık 20-30 militan var. Bunları takip etmeyi sürdürüyoruz ancak bölgedeki çatışma, artık Marawi’nin genel güvenliğini etkilemeyecek” dedi.

Marawi

Filipinler Genelkurmay Başkanı Eduardo Ano da militanların kentte küçük bir bölgeye sıkıştırıldığını iddia etti.

Duterte, dün yaptığı açıklamada, Marawi’nin kontrol edildiği ve kentin eski haline dönmesi için gerekli çalışmalara başlanacağını belirtmişti. 400 savaşçıya karşılık 30 bin kişilik askeri birliğin saldırdığı kente bugüne kadar binlerce bombardıman düzenlenirken, kent bu saldırılar sonucu adeta moloz yığınına dönmüş durumda. Kentten gelen son fotoğraflar, Rakka ve Musul’u andıran şehrin enkaza döndüğü görülüyor.
Marawi
Marawi

Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, pazartesi günü yaptığı açıklamada, IŞİD’e bağlı Ebu Seyyaf liderlerinden Isnilon Hapilon’u ve Maute liderlerinden Ömer Hayyam Maute’nin cesetlerinin bulunduğunu duyurmuştu.

Marawi
Kentteki çatışmalarda bugüne kadar 850’den fazla savaşçı, 160 asker ve 47 sivil yaşamını yitirdiği belirtiliyor.
Marawi’ye yönelik bombardımanlardan dolayı ise kent ve çevresindeki kasabalarda yaşayan 400 bin kişi evlerini terk etti. 
Filipinler ordusu 23 Mayıs’ta, ABD’nin başına 5 milyon dolar ödül koyduğu, Ebu Seyyaf lideri İsnilon Hapilon’a yönelik başarısız bir operasyon düzenlemiş, karşı saldırıya geçen IŞİD Marawi kentini ele geçirmişti.
23 Mayıs’ta Marawi’de “kalkışma olduğu” gerekçesiyle 60 günlük sıkıyönetim ilan edilmiş,İki ay süren çatışmaların ardından 22 Temmuz’da olağanüstü halin süresi yıl sonuna kadar uzatılmıştı.
Ömer ve Abdullah Maute kardeşler tarafından 2012’de kurulan Maute örgütü, Nisan 2015’te IŞİD’e bağlılığını ilan etmişti. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir