CIA, muhalifler için dört yılda 1 milyar dolar harcadı


New York Times (NYT) tarafından ortaya atılan iddiaya göre ABD, 2013 yılından bu yana CIA’in Suriye’de hükümet güçlerine karşı savaşan militanların eğitilmesi ve silahlandırılmasına dönük programı için 1 milyar dolardan fazla harcama yaptı.

Ahrar-u Şam savaşçıları
Ahrar-u Şam savaşçıları

Geçtiğimiz haftalarda Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) şefi Mike Pompeo’nun Beyaz Saray’a gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında ABD Başkanı Donald Trump, CIA’in Suriye’de hükümet güçlerine karşı savaşan militanların eğitilmesi ve silahlandırılmasına dönük programının sonlandırıldığını açıklamıştı.

CIA tarafından yürütülen eğit-donat programı, Suudi Arabistan ve Katar gibi Körfez ülkelerinin de aktif desteğine rağmen, ABD tarihindeki en pahalı ve en az başarılı olan askeri program oldu.

NYT’den Mark Mazetti, Adam Goldman ve Michael S. Schmidt‘in haberine göre, eğit-donat programı için 2013 yılından bu yana yapılan harcamalar 1 milyar doları aştı.

Bunun yanı sıra, CIA tarafından ‘muhalif’ gruplara dağıtılan silahların ‘El Kaide bağlantılı bir muhalif grubun’ eline geçtiği belirtiliyor.

Haberde, Suriye krizi boyunca cihatçılara verdiği destekle ünlenen Ortadoğu Enstitüsü’nden ‘Suriye uzmanı’ Charles Lister’ın ifadeleri de yer alıyor.

Lister, Trump yönetiminin binlerce ‘Suriyeli muhalifi’ eğiten ve silahlandıran programı sona erdirmesinden dolayı ‘şaşkın olmadığını’ söylüyor. CIA programının başarısız olmasıyla ilgili olarak Lister, ”Birçok yönden suçu Obama yönetimine yüklerdim” diyor.

Lister, program kapsamında muhaliflere savaş alanının dinamiklerini belirlemek için gerekli kaynak ya da alanın tahsis edilmediğini ifade ediyor. ‘Muhalif’ grupların sadece hayatta kalmalarına yetecek kadar beslendiğini söyleyen Lister, bu yüzden ‘muhaliflerin’ sahada baskın aktörler haline gelemediğini savunuyor.

ABD’nin Suriye’de eğititiği muhalif grupların en büyüğü Ahrar-u Şam oldu. Yine Ürdün’da eğitilip maaşa bağlanan gruplar da Suriye güneyinde “Badiya” bölgesi olarak bilinen alanda rejime karşı savaşıyor. Bu gruplara destek sürkerken, Ahrar-u Şam ve bağlı yapılara desteğin kesildiği açıklanmıştı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir