Deyr ez Zor son durum harita (24 Ekim 2017)


SURİYE, Deyr ez Zor – Deyrizor– (HABERYİRMİ) – IŞİD’in Suriye’de ciddi olarak varlık gösterdiği tek vilayet olma konumundaki Deyr ez Zor‘da savaş 3 ayrı cephede devam ediyor. 

Deyr ez Zor (Deyrizor) son durum harita 24 Ekim 2017
Deyr ez Zor (Deyrizor) son durum harita 24 Ekim 2017

Bir bölümü IŞİD kontrolündeki Deyrizor kent merkezi rejim güçlerince tam kuşatmada tutulurken, ABD destekli YPG unsurları ise Habur çayı hattında Manasif bölgesine kadar ilerlemiş durumda. ABD unsurlarının Rus destekli rejim güçleriyle Fırat’ın doğusuna ilerlemesinin önüne geçmek için, YPG’nin direnç gösteren tüm hatları atlayarak Deyrizor kuzeydoğu ve doğusunda hızla kontrolü sağlamak istediği anlaşılıyor.


1- TEDMUR/ SUHNE HATTI
Haritada kesik kısa siyah çizgilerle gösterilen Deyrizor vilayet sınılarının batısında bulunan Suhne hattı, Humus’un Tedmur/Palmira kentine bağlı bir kasaba olmasına karşın Deyrizor hattının batısındaki ilk cephe konumunda bulunuyor. Kentin doğusundaki çatışmalara nispeten çatışmalar daha seyrek yaşanıyor.


2- DEYRİZOR KENT MERKEZİ
Kent merkezi rejim güçlerince tamamen kuşatılmış durumunda. Kent merkezinin doğu sınırını Fırat Nehri bölerken, nehrin doğu hatlarında da rejim unsurları tarafından tutuluyor. Arada Fırat Nehri‘nin bulunduğu kentin doğu yakasında bulunan rejimin yine doğusunda YPG bulunuyor. 

IŞİD, kuşatılmış kent merkezi içinde 8 kilometre alanda bulunuyor. Bu alan içinde ise yaklaşım 3 mahalle bulunuyor. Rus unsurlar, bu hatta bombardıman düzenlerken, rejim birlikleri de karadan topçu atışlarıyla kent merkezini hedef alıyor. 
Deyrizor merkezi, IŞİD‘in Suriye ya da Irak’ta elinde kalan tek şehir merkezi durumunda. Bu hattın düşmesiyle IŞİD’in, bölgede kontrol altına bulunduracağı hiç bir merkez kalmamış olacak.


KURAYYA KASABASI REJİM GÜÇLERİNDE: Kent merkezinin güneydoğusunda Fırat Vadisi olarak adlandırılan ve Fırat Nehri boyunca güney hattında sırlanan yerleşim yerlerini hedef alan saldırılar da sürüyor. 
Son olarak 14 Ekim’de rejim güçleri Mayadin kasabasını ele geçirmişti.

Deyr ez Zor’dan sonra Fırat Nehri Havzası olarak bilinen IŞİD kontrolündeki alanların ilki olan Mayadin, aynı zamanda bölgede IŞİD’in kalan son direniş hatlarından birini oluşturuyor.

Hattaki ilerleyişini sürdüren rejim unsurları son olarak yukarıdaki Haberyirmi haritasında yanlışlıkla “Kayyara” belirttiğimiz ancak asıl adı “Kurayya” olan kasabayı ele geçirdi.


3- DEYRİZOR KUZEYİ, HABUR DOĞUSU
Bu hat, Deyr ez Zor kent merkezinin kuzey kırsalı ile bu kırsal hatların doğusunu yani Habur Çayı‘nın doğu kısımlarını içine alıyor. Irak sınırına kadar uzanan hattın tamamı Deyrizor vilayet sınırları içinde bulunuyor. YPG bu hatta Manajif köyüne kadar ilerlemiş durumda. Yoğun ABD bombardıman desteğini alan YPG militanları son olarak 22 Ekim’de aynı bölgede bulunan ve ülkenin en zengin petrol yatağı olarak bilinen El-Ömer Petrol Sahası‘nı ele geçirmişti. HABERYİRMİ

DEYR EZ ZOR’A YÖNELİK SALDIRILAR

Rusya ve rejim güçlerinin 5 Eylül’de kuşatmayı kırdığı Deyr ez Zor’a, ABD ve YPG unsurları da 9 Eylül’de saldırı başlattı. Haberyirmi, kente yönelik saldırıların kritik dönüm noktalarını sizler için derledi: 
YPG SALDIRILARI:
-Deyr ez Zor’a saldırıan taraflardan ABD destekli YPG, 9 Eylül’de Suriye kuzeyindeki Hasekekentine bağlı Şeddadi hattından kente saldırı başlattı.
-ABD bombardımanı eşliğinde düzenlenen saldırılarda Şeddadi kırsalından itibaren uzun bir kol halinde 60 kilometre ilerleyen örgüt Deyr Ez Zor’u batı batı ve doğuya ayıran Fırat Nehri’nin doğu sınırına 2 kilometreye kadar yaklaştı.
-YPG son olarak Fırat doğu yakasına 7 kilometre mesafede bulunan Şeker Fabrikası ve Elektrik santralinin kontrolünü de ele geçirdi.
-16 Eylül’de rejim ve Rus güçleri ile karşı karşıya gelmesi ardandan Rusya YPG unsurlarını havadan vurdu. İlerlemesi yavaşlayan örgüt, Fırat’ın doğusunda kalarak, doğu hattında yayılma stratejisi izlemeye başladı.
-YPG 23 Eylül’de kentin en büyük gaz işletmesi Conico’yu ele geçirdi.
-24 Eylül’den itibaren kentin kuzeydoğusuna ilerleyen örgüt 27 Eylül’de Habur çayı batı yakasındaki Suwar köyünü ele geçirip, ilk kez çayın doğusuna geçti.
RUSYA VE REJİM SALDIRILARI:
-Kente saldıran rejim güçleri ise Ağustos 2017 itibariyle Hama ve Humus doğu hatlarından, kuzeyde ise Rakka güneydoğu hatlarından kente saldırılarını yoğunlaştırmıştı. -Son olarak kent merkezinde bulunan 137. Tugay’a yönelik IŞİD kuşatmasını 5 Eylül’de Esad Hava Üssü’ne yönelik kuşatmayı 11 Eylül’de kaldıran rejim güçleri kentin güneydoğusundaki hatlardan Fırat Nehri’ne ise Marrat hattı karşısından ulaşmıştı.  -15 Eylül’de Fırat Nehri’nin doğu yakasına geçen rejim kuvvetleri, 18 Eylül’de ise Fırat doğusundaki Mazlum köyünü ele geçirip, Marrat ve Tahla köylerine ulaştı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir