En ölümcül saldırı: Ölü sayısı 360’a yükseldi


SOMALİ, Mogadişu (HABERYİRMİ) – Somali’nin başkenti Mogadişu‘da dün toplu taşıma araçları için kullanılan bir istasyonun yakınlarında düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 360’a yükseldiği bildirildi.

Somali emniyet müdürlüğü yaptığı basın açıklamasında, hastaneye getirilen yaralılardan bazıları hayatını kaybettiğini ve ölü sayısının 300’e yükseldiğini duyurmuştu.
Ölenler arasında çok sayıda askerin de bulunduğu belirtiliyor.
Somali‘deki bombalı saldırı 14 Ekim’e gerçekleşmişti. Toplu taşıma araçları için kullanılan bir istasyonun yakınlarında bombalı araçla düzenlenen saldırıda ilk olarak ölü sayısı 23 olarak açıklanmıştı. 

Bu sabah ölü sayısı 85 olarak duyurulurken, hayatını kaybedenlerin sayısı öğle saatlerinde 189’a, akşam saatlerinde ise 275 olarak duyuruldu. Bilanço akşam saatlerinde ise 310’a yükseldi.
Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği tarafından kınanmış, olayın ardından Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu, hayatını kaybedenlerin anısına ülkede bugünden başlamak üzere üç günlük ulusal yas ilan etmişti.

Somali’de rejim güçleri ile El Kaide‘ya bağlı El Şebab örgütü arasında çatışmalar yaşanıyor.



El Şebab hakkında bilgi
Somali’de 1991 yılında 22 yıllık Muhammed Siad Barre rejiminin devrilmesiyle iç savaş başladı. ‘Eş-Şebab’ Hareketi, oluşan kaostan istifade ederek ortaya çıktı. Örgütün temelini, Etiyopya kuvvetleri tarafından dağıtılıp parçalara ayrılan İslami Mahkemeler Birliği oluşturmaktadır. 
‘Eş-Şebab’, 2006 yılında “İslam Devleti” kurmak amacıyla kuruldu.

Binlerce savaşçıdan oluştuğu ve içlerinde yüzlerce yabancı savaşçının yer aldığı Eş Şebab, Irak ve Afganistan savaşlarından tecrübe kazanmış Ortadoğu kökenli kimseleri de içinde barındırıyor. 
Hareket çoğunlukla Somali’nin başkenti Mogadişu bölgesinde egemenlik kurdu.
El Şebab, BM Afrika Birliği’nden güçlerin,  BM eşliğinde bölgeye müdahale etmesine kadar, Somali’nin güneyinde geniş alanları hakimiyet altına aldı.
Kenya ve Uganda bölgesinde de faaliyet yürüten El Şebab silahlı üyelerini Mogadişu’dan, 2012‘de Kismayo limanına çıkardı. 
Somali’de faaliyet gösteren silahlı grup, Şubat 2012’de Eymen El Zevahiri liderliğindeki El Kaide‘ye bağlılık yemini (biad) ederek katıldı.
Örgütün 14 Ekim’de düzenlediği bombalı saldırı, bugüne kadar ülkede düzenlenmiş en büyük saldırı olarak kayıtlara girdi. 
Başkent Mogadişu‘daki bu bombalı araç saldırısında 300’den fazla kişi öldü. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir